Marți, 12 Iulie 2016 11:53

Afacerea de succes a primului producător de afine din Moldova

Iurie Tarai este moldoveanul care a „ provocat provocările”. A demonstrat că se poate atâta timp cât vrei. A creat în apropiere de satul Dolna, prima plantație de afini din Moldova. „ Lolly Berry” este numele pomușoarelor pe care le găsiți în supermarketurile țării și care nu ar trebui să lipsească din alimentația dvs zilnică. Pentru a afla secretele creșterii acestei afaceri, echipa Madein.md a realizat un interviu cu Iurie Tarai.
De când exsită plantația de afine și pe ce teritoriu se întinde?

În 2014 am achiziționat 30 de ha de pamînt, dintre care 10 le-am plantat cu afine. Anul acesta stîngem prima roadă. În Moldova să crești afine este o afacere destul de riscantă pentru că pot fi ani mai secetoși, apa nu e calitativă și nici solurile nu sunt potrivite, iar afinele au nevoie de umezeală, de soluri moderat acide, bine drenate, cu un conținut ridicat în materie organică. Folosind tehnologiile americane am reușit să creăm condițiile favorabile creșterii.


Ce soiuri de afin creșteți? Prin ce se caracterizează?

Creștem 4 soiuri de afine achiziționate din Polonia: Duke, Bluecrop, Bluegold, Brigitta. Perioada de recoltare ține de sfârșitul lui iunie și se întinde până în august. Peste 2 ani ne propunem să venim și cu alte soiuri, mai târzii, pentru a prelungi perioada până în octombrie. Am ales astfel soiurile pentru a întinde sezonul. Primul soi recoltat este Duke, urmat de Bluecrop, Bluegold și ultimul este Brigitta. Am plantat în așa fel ca, consumatorul să aibă posibilitatea de a savura din acest produs cât mai mult timp. După gust, soiurile sunt practic identice, însă cel mai dulce este Brigitta.
O tufa de afini se menține aproximativ 50 - 80 de ani și poate ajunge până la 2 metri. Americanii spun că această afacere nu este pentru noi, ci pentru nepoții noștri.

Cum e roada din acest an în comparație cu anii precedenți?

Anul acesta timpul a fost favorabil, ploile au coincis cu perioada de maturitate a plantelor și asta a favorizat foarte mult. Perioada de recoltare se începe la sfârșitul lui iunie și se termină la sfârșitul lui august. Prima strîngere o facem cu ajutorul forțelor de muncă umane. În viitorul apropiat, la a 3-a 4-a stîngere vom utiliza combinele, iar pomușoarele stânse de acestea vor merge la sucuri sau dulcețuri.
Este greu de crescut afinele în RM? Condiții climaterice, îngrijire, lupta cu dăunătorii? Ce fertilizatori sau îngrășăminte folosiți?

Este destul de greu pentru că trebuie să faci față anumitor provocări. Începând de la soluri nepotrivite, îngrășăminte și până la tehnologii necesare. Cu ajutorul torfului adus din Belarusia și a altor macroelemente, am creat condiții optime de creștere și dezvoltare a plantei. Vreau să menționez că toate aceste substanțe nu acționează asupra pomușoarelor, pentru că ele se alimentează diferit de celelalte plante. Afinele nu preiau nimic din sol cu rădăcinile. Rădăcinile plantei sunt predestinate creșterii unei ciuperci care realizează micoriza. Această asociație simbiotică între miceliile ciupercilor și a rădăcinilor, hrănesc planta cu substanțele necesare: azot, fosfor, potasiu etc. Fără micoriza planta nu ar crește și nu ar produce pomușoare. Există mai mulți dăunători specificați în literatură, dar care în Moldova încă nu s-au depistat: gărgărița florilor de afin, găgărița fructelor de afin, musca afinelor etc. Insectele noastre încă nu s-au familiarizat cu această plantă. Anul acesta nu am observat alți dăunători in  afară de “ aleonca ”. Este practic imposil să protejăm planta de acest dăunător, cu ajutorul capcanelor cu feromoni, încercăm să stopăm răspândirea pe tot teritoriul.


Unde vă comercializați producția? Cine vă sunt cei mai mari cumpărători?

O comercializăm în toate supermarketurile Chișinăului: Nr 1, Linella, Pegas, Fourchet, Metro, în afară de Fidesco. Cu piața externă nu colaborăm pentru că nu dispunem de cantități atât de mari.


Cooperați cu producătorii autohtoni de ducleață, sucuri, conserve?

Suntem unicii producători de dulceată de afine pe piața autohtonă. Pentru a colabora cu întreprinderi mai mari, avem nevoie și de o cantitate mai mare de pomușoare. Producătorii cer circa 50-100 de tone, la moment însă, noi nu putem satisface aceste cerințe.
Ce cunoașteți despre alți cultivatori de afine din țară? De ce atât de puțini fermieri se ocupă de creșterea lor?

În Moldova până când suntem doar noi, au fost mai multe încercări, dar nereușite. Posibil din frica unui eșec oamenii nu riscă. Pe lîngă solul special de care au nevoie, afinii cer și multă răbdare.

De ce această cultură este atât de căutată (solicitată) și de ce e atât de costisitoare?

Ai nevoie de o anumită tehnologie pentru a crește afini. Din cauză că nu crește pe toate solurile, persistă mereu cererea sporită de aceste pomușoare. De asta sunt atît de costisitoare. De asemenea sunt solicitate pentru că în ea se află aproximativ tot tabelul lui Mendeleev și este singurul fruct care poate fi dat bebelușilor, nu este acrișor, nu are semințe, nu este alergic.

Vă ocupați de congelarea/uscarea afinelor sau vi le procură cineva cu acest scop?

Nu ne ocupăm pentru că nu avem atât de multă producție, în al doilea rând pomușoarele trebuie consumate în stare proaspătă, doar astfel se păstrează proprietățile nutritive. O putem congela, însă dacă e vorba de prelucrare, mai ales dulceață, se pierde o bună parte din proprietăți. Facem dulceață conform unei tehnologii canadiene, pentru maturi fără zahăr, iar pentru copii adăugăm puțin pentru a crea un gust dulce-acrișor.

Sursă: madein.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика