Duminică, 17 Aprilie 2016 17:06

Bijuterii soutashe de la Liusy Mishko

sutaj Liusy MishkoO combinație armonioasă dintre pietre naturale, cristale Swarovski și mărgele japoneze, toate înrămate într-un desen format din fire mătăsoase. Doar așa pot fi descrise acele bijuterii spectauloase, create în tehnica soutache de tânărul antreprenor și designer Liusy Mishko.În întreaga lume sunt doar câțiva meșteri (nu mai mult de cinci), ale căror lucrări în tehnica soutache au fost recunoscute și apreciate, ele fiind realizate cu multă acuratețe și eleganță. În aceste condiții, noi putem fi mândri de compatrioata noastră, ale cărei articole hand-made (coliere, brățări, cercei, broșe, pandative) se evidențiază printre alte articole similare prin eleganță, frumusețe, calitate superioară și un stil personalizat.sutaj2Soutache, de fapt, reprezintă un fir subțire, care, începând din sec XIV era folosit pentru decorarea articolelor vestimentare, rochiilor de seară, încălțămintei, genților și a diferitor țesături folosite în scopuri casnice. Tehnica soutache constă în aplicarea firului după conturul obiectului, prin intermediul unor noduri mici. După, artistul poate să-și aleagă forma articolului, iar în rezultat se obțin țesuturi complexe și voluminoase.Din acea perioadă și până în prezent, tehnica soutache își pierdea și recăpăta popularitatea. Însă modul, prin care ea este făcută, nu s-a schimbat. Aceasta a ajuns la cel mai înalt nivel de popularitate la sfârșitul sec XX datorită unui designer de bijuterii din Israel. De fapt, este vorba de casa Dora Cengheri, vestitul creator de bijuterii, care a folosit această tehnică pentru înrămarea pietrelor prețioase. Așa, a apărut un nouă tendință în bijuterii, care a ajuns și în Moldova..Designer și amatoarea artei de decorare Liusy Mishko a decis să producă articole soutache sub brand presonal cu trei ani în urmă. Acest domeniu s-a adeverit a fi ideal pentru artista, care mereu tindea să se mențină la cel mai înalt nivel.“Într-o zi, în timp ce analizam site-urile de modă, am văzut un articol făcut în tehnica soutache. Am înțeles că aș putea să-l fac și eu, deși nu știam care e metoda de lucru. Așa am început să studiez tehnica dată, colectam informația și lucram ore în șir”, - a spus pentru mybusiness.md designerul Liusy Mishko.

sutaj12

Cât despre materie primă, artista mereu alege una de calitate. “Nu economisesc niciodată în acest sens! Tind să folosesc cel mai bun material”. Acesta include: pietre prețioase și semiprețioase, mărgele prețioase din Cehia, cristale Swarovski, mărgele japoneze placate cu aur și argint.
sutaj7


Primele sale lucrări au fost expuse pe un site rusesc “Iarmarocul meșterilor” («Ярмаркамастеров»). Acolo au apărut primii cumpărători, care o inspirau pe artista să-și continue activitatea. A urmat site-ul american Etsy. Pe piața internă Liusy Mishko nu se evidenția. La iarmarocuri de hand-made ea nu participa din câteva motive. “Nu-mi place însăși denumirea de “hand-made”. Plus, nu accept faptul că cineva pune mâna pe lucrările mele fără niciun scop. Din punctual meu de vedere, articolele soutashe sunt absolut individuale”, - a spus ea.Prima comandă pe piața locală a apărut din întâmplare: o prietenă i-a observat bijuteria și a comandat una similară. În ciuda dorinței de a lucra mai mult cu clienți internaționali, care pot să-și permită să achite mai mult pentru o comandă, apariția comenzilor locale a făcut-o pe Liusy să-și deschidă pagina pe rețele de socializare. Rezultatul a fost unul pozitiv: meșterița și-a format un grup de clienți, gata să-și actualizeze colecțiile de articole soutashi.

Pentru moment, Liusy Mishko a fost nevoită să-și ia o pauză în activitatea ei. Cauza – oboseala și slăbiciunea (meșterița a avut multe comenzi, unele dintre care trebuiau să fie realizate în regim de urgență). Mai mult, realizarea articolelor soutashe cere multe ore de muncă și atenție deosebită. Așa, au apărut probleme cu spate și ochi. Până și mâinile au suferit mult în urma lucrului permanent cu ace.Totuși, de ce cuvântul “hand-made” trezește antipatie din partea designerului? “Posibil, e din cauză că eu mai mult gândesc decât fac cu mâini. Înainte să purced la muncă, fac un desen detailat al bijuteriei. Acest fapt îmi permite să reduc timpul de lucru cu aproximativ 20%. Când ai o imagine în fața ta, produci în baza unui plan, fără improvizări inutile. Sunt de părere că bijuteria făcută în baza nevoilor personale poate fi supusă unor abateri admisibile. Însă când e vorba de clienți, soutasei trebuie să fie ideală și, respectiv, bine-gândită și de o calitate înaltă.

sutaj10 eskiz i rabota

Mulți nu știu cât de greu este realizarea un soutache asimetric – consideră că meșterul a fost neatent în timp ce făcea articolul. De fapt, un soutache nu poate fi creat asimetric din coincidență. Este o muncă bine-gândită, pentru ca la urmă să nu mai ai ce adăuga la bijuteria creată.
sutaj9


Uneori, în ciuda unei game de culori și materialelor alese perfect, lucrarea nu reușește anume din cauză că nu era bine gândită.Și doar meșterul cunoaște, cât s-a muncit asupra ei”, - spune Liusy Mishka.Desginerul afirmă, că prețurile pentru articolele soutache sunt scăzute pe piața locală. “Luând în considerare volumul de muncă și timpul cheltuit pentru realizarea articolului (realizarea unui colier poate dura două săptămâni), costul ridicat al materiei prime, originalitatea lucrării și profesionalismul artistului, prețurile pentru bijuteriile soutache sunt de două ori mai mici pe piața moldovenească în comparație cu cea europeană. Deși cererea este destul de ridicată, meșterii locali sunt nevoiți să mențină prețurile la un nivel scăzut. E posibil, că articolele mele în stilul soutache sunt cele mai scumpe din Republică”, a spus designerul.Prețul pentru articolele soutache de la Liusy Mishko sunt următoarele: un pandativ – de la 400 de lei, colier – de la 600 de lei, cercei – de la 150 de lei.


Articol pregătit de MyBusiness.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика