Duminică, 10 Aprilie 2016 18:03

Floristică din ceramică – mai mult suflet, decât intenție de profit

roza natalia boianFlorile din poză sunt realizate de către mâinile talentatei meșterițe din Moldova, Natalia Boian. Urmărind lucrările Nataliei, ai impresia că ea intenționează să concureze cu Natura în sine, în materie de măiestrie și frumusețe. Trandafirii, ghioceii, macii, iasomia și alte flori par a fi la fel ca și cele naturale, până când te uiți mai aproape la ele și le atingi.

„Nici într-un caz nu încerc să concurez cu Natura, ci tind să învăț de la ea. Atunci când am început să mă ocup de modelarea din lut, am devenit mai atentă la mediul înconjurător. Sunt fascinată și găsesc inspirația practic în orice, în fiecare frunzuliță, crenguță există curburi aparte. De fiecare dată mă întreb cum a reușit Dumnezeu să creeze aceste minuni. Întotdeauna îmi doresc să redau la maxim fiorul plantei vii”, - a spus pentru mybusiness.md meșterița Natalia Boian. Și, cu siguranță, i-a reușit acest lucru. Atenția profundă la detalii, transluciditatea, lumina ce se reflectă pe petale – toate acestea reprezintă aspecte ale unor capodopere adevărate.

roze14Tehnica, utilizată de Natalia, se numește ceramică floristică sau porțelan rece. Pe măsură ce acumula experiență în domeniu, amestecând diverse materiale, Natalia a găsit materialul „propriu”, care permite evitarea aspectului de „masă plastică sau lumânare” în articolele florale finale. Conform spuselor ei, deocamdată, ceramica floristică nu este prea cunoscută în Moldova, în comparație cu alte țări, unde astfel de lucrări sunt extrem de scumpe și sunt atribuite unei arte deosebite, iar meșterii organizează expoziții, care atrag un număr mare de vizitatori.

Natalia a început să se ocupe de ceramica floristică din anul 2010. „Întotdeauna îmi plăcea modelarea. Realizam picturi murale din aluat sărat. Odată am scris pe motorul de căutare sintagma „modelarea florilor” și, văzând pozele, am fost uimită: „Să fie din aluat sărat? Nu pot să cred!”. Am continuat să caut informații cu referire la acest subiect și am descoperit ceramica floristică. Am fost atât de inspirată de ceea ce am văzut, încât am decis să încerc, însă am început de la utilizarea materialelor mai ieftine, pentru a nu pune în pericol bugetul de familie. Am judecat că: dacă există dorința de a face ceva, restul va veni de la sine. La început mă ocupam și de fierberea masei necesare modelării, urmând anumite rețete; studiam petalele naturale; învățam să realizez curbe și alte elemente importante. Remarcând faptul că încercările deveneau tot mai reușite, utilizând chiar și materialele ușor disponibile, am început să investesc bani în instrumente și materiale costisitoare. În timp, toate resursele investite începeau să mi se întoarcă. Este vorba despre un element de principiu pentru mine, deoarece nu îmi doream să mă ocup de ceva care ar însemna doar consum de resurse financiare”, - a spus Natalia.

roze9Primii clienți au apărut la grădinița unde mergeau copiii Nataliei. „Fiind o mamă care știe să facă ceva cu mâinile sale, aduceam la grădiniță diverse articole făcute din aluat sărat, precum și floricelele mele, pentru decorul de evenimente. Una dintre educatoare a remarcat faptul că „Ar trebui să vă ocupați serios de acest lucru!”. I-am răspuns cu „Ei, nu!”. Îmi era rușine, deoarece nu mă percepeam ca fiind un meșter, care știe ceva. Odată educatoarea a luat o floare de-a mea și a pus-o în păr, întrebându-mă dacă nu vreau să încerc să realizez o agrafă. Și am confecționat-o”, - a zis Natalia.

Conform spuselor ei, la început, obișnuia să dăruiască articolele confecționate, deoarece nu își putea închipui cam cât ar putea costa un astfel de obiect. Era clar faptul că, pe internet, astfel de articole erau cât se poate de scumpe, însă Natalia nu se atribuia grupului de artiști unici. În timp ce clientele au remarcat din start măiestria și calitatea articolelor. Astfel au început să apară comenzi pentru broșe, agrafe, butoniere, pentru diverse evenimente festive. De facto, rețeaua de clienți s-a format după principiul „din gură în gură”. „Pe internet nici nu existau încă poze ale lucrărilor mele, dar clientele mă găseau spunând: „M-am tot uitat la astfel de flori pe net și am aflat de dumneavoastră”, - a afirmat Natalia. Cu toate acestea, exista necesitatea creării unei pagini pe rețelele de socializare, unde lucrările ei puteau fi arătate altoa. „Eram conștientă de faptul că voi avea nevoie de poze calitative, de aceea soțul meu mi-a dăruit un aparat foto, iar eu am învățat să fotografiez”. Odată cu apariția fotografiilor expresive, pagina „Standul de flori” («Цветочныйларёк» ) a prins viață și, într-un timp relativ scurt, a adunat un număr mare de admiratori, iar printre ei au apărut nu doar cliente, ci și persoane interesate de workshopuri.
roze3
Natalia Boian recunoaște faptul că ceramica floristică reprezintă o activitate de suflet și nu pentru planuri de afaceri și multe calcule. „Îmi place să caut idei și să creez. Modelez doar acele flori, pe care le simt și le iubesc. Preferații mei sunt trandafirii. Mai înainte, de exemplu, nu-mi plăceau orhideele phalaenopsis. Însă, odată, mi-a cerut ajutorul una dintre elevele mele, și am studiat mai îndeaproape floarea – am și întrăgit-o. Și nu cred că este pentru mine scrierea de planuri de afacere sau realizarea de calcule de business. Până în prezent nu reușesc să găsesc echilibrul dintre munca și materialele investite.
roze5
Niciodată nu reușesc să obțin din prima o floare bună. Până când reușesc să aduc floarea la aspectul dorit, pentru a putea fi arătată altora, arunc câteva alte probe de flori. De exemplu, pentru realizarea unei singure broșe aș putea avea nevoie de până la cinci zile. Sau, un alt caz, când clienții mă roagă să confecționez „Ceva original” – acea idee originală ar trebui gândită inițial, cum oare aș putea să îi estimez prețul?

roze8Actualmente, clienții mei sunt diverși. Există persoane care apreciază mult munca și abilitatățile de creație ale altora, încât nu negociază, în timp ce alții pot fi indignați de unele prețuri mai înalte. Poate că din acest caz au eșuat tentativele de colaborare cu agențiile de nuntă, care sunt interesate de comenzi în masă și prețuri scăzute”, - a spus Natalia.

De aceea, în pofida experienței acumulate și a numărului, cât de cât, stabil al comenzilor (nunți, evenimente, decor interior), legate de factorul sezonier, Natalia a decis să-și păstreze libertatea artistică, independența de afacere și continuă să se ocupe de promovarea ceramicii floristice prin intermediul internetului. La începutul lunii martie, ea a anunțat începutul maratonului „Liliac”, în care pot participa elevele sale și toți doritorii. „Îmi doresc ca maratonul să reprezinte un impuls pentru meșterițele din capitală, care se ocupă de ceramică floristică, și, la finalul acestuia, să reușim să organizăm o expoziție noncomercială a lucrărilor noastre. Mulți nu știu de faptul că în Chișinău există deja meșteri, ale căror lucrări de ceramică floristică sunt la un nivel foarte înalt”, - a afirmat Natalia.

Prețurile pentru articolele realizate de Natalia Boian sunt următoarele: broșele – de la 200 lei, ace de păr cu flori – 70 lei, agrafe de păr – de la 200 lei, coronițe de nuntă – de la 800 lei, buchete – de la 3000 lei, compoziții floristice pentru decor – 1000 euro.Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика