Miercuri, 25 Mai 2016 19:34

Căciula tradițională și opincile revin în actualitate

kecula i opinci stanovyatsya modnymiMeseriile tradiționale moldovenești – cusutul căciulilor (din blană de oi) a opincilor (sandale din piele de porc sau de vițel), a bondițelor (haine fără mâneci din blană oi), a chimirelor (brâuri late din piele) – par să dispară din viața modernă a Moldovei. Doar datorită unor meșteri populari care continuă să se ocupe cu confecționarea căciulilor și altor veșminte de datină, în țară se mai păstrează și popularizează atributele tradiționale ale costumelor naționale moldovenești.

Tânărul meșter popular din Bălți, pe nume Dumitru Pascari, se ocupă de coaserea căciulilor, opincilor, bondițelor sau chimirelor deja de cinci ani, comercializându-le în cadrul diferitor târguri organizate pe teritoriul țării.

Fiind de profesie tehnolog în tăbăcirea pieilor și a produselor din blană, după absolvirea învățăturii, Dumitru a început să coase la comandă căciuli moderne din blană pentru bărbați, dar întotdeauna a rămas atras de arta populară. Astfel a început să coase cușme și căciuli calde și luminoase ca focul din cuptor. De-a lungul timpului, Dumitru și-a extins gama de produse - au apărut cojoacele din blană, sandalele din piele, curelele populare stilizate, căptușite cu păr de câine.

Din spusele meșterului, interesul populației pentru căciulile tradiționale din blană de oaie este în creștere. În ciuda faptului că în mare parte, cei ce poartă astfel de câciuli sunt oameni în vârstă, tineretul devine și el din ce în ce mai activ, încercând să achiziționeze astfel de căciuli: și nu doar bărbații, dar și femeile tinere. Prețul acestor produse depinde de dimensiunea, stilul și, mai important, de calitatea pieilor (ovine, caprine, Karakul), pe care meșterul le cumpără la piață de la cojocarii locali. Cele mai ieftine căciuli de oaie costă 300 de lei, iar cele cu blană dublă (din Karakul și căptușire de capră) - 600 de lei. Pentru doamne, Dumitru coase căciuli speciale, mai ușoare, de culoare albă. Prețul acestora ajunge până la 500 de lei.

Circa doi ani în urmă, meșterul a început să se ocupe de coaserea opincilor. Dumitru povestește că acestea sunt realizate în conformitate cu modele tradiționale de croitorie și de cusut. Pentru a spori durabilitatea încălțămintei, Dumitru Pascari întărește talpa cu ajutorul cauciucului. "În trecut, doar nu exista atâta asfalt la sate, oamenii se plimbau pe țărână, iar pentru condițiile din zilele de azi e nevoie de a întări opincile, ca acestea să se păstreze mai mult de un sezon" - a explicat el. Prețurile la opinci depind de mărimea lor (există o alegere mare, începând de la numere pentru copii mici și până la mărimea 47) și variază de la 300 la 500 de lei. Ele sunt cumpărate de obicei de grupuri de dans sau sunt oferite ca cadou – suvenir și nu pentru a fi purtate zi de zi. Deocamdată, Dumitru vinde nu mai mult de zece perechi pe an.

 
Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика