Duminică, 06 Martie 2016 17:05

Decor de evenimente – afacerea unei singure persoane

weddecor selina moisei1În Moldova exista o concurență foarte mare în rândul antreprenorilor care se ocupă cu decorul de nunți și evenimente festive. Anual sunt deschise și închise noi firme, care activează în această direcție, din motivul că acestea nu reușesc să facă față particularităților de gestionare a acestui tip de business. Doar la prima vederea poate părea că oricine ar fi capabil să se ocupe de un decor al unui eveniment. Pe de o parte, așa este. Nu este prea complicat să umfli baloanele colorate și să le aranjezi într-o sală. Dar, oare, cu un astfel de decor ai putea atrage clienții? Pentru ca evenimentul să fie unul remarcabil, ar trebui să existe o compoziție complexă și unitară, iar pentru implementarea acesteia este necesară implicarea profesioniștilor, care vin cu idei creative și care se ocupă de accesoriile și materialele necesare.


Agenția „Café del Provence”, fondată în urmă cu patru ani de către antreprenoarea Selina Moisei, a trecut de testul concurentei și iese în evidență în rândul ofertelor de pe piață, prin utilizarea stilurilor „provence” și „vintage”. Axându-se pe decorarea pentrecerilor de nuntă, Selina se ocupă și de amenajarea zilelor de naștere (pentru copii și adulți), a aniversărilor, cumătriilor și a petrecerilor baby shower (eveniment destinat viitoarelor mămici), care au devenit tot mai populare în capitală.


Fiind o persoană creativă și artistică (de profesie este artist grafic și îi place să confecționeze lucruri handmade), pentru Selina Moisei a fost mai dificil, la început, să se afle în postura de business woman. Inițial, mâinile ei de aur, gustul artistic rafinat și magnetismul personal au lucrat pentru buzunare străine, în aceeași industrie, fără a-i oferi beneficii financiare.

weddecor11
„Cu toate acestea, a fost o experiență utilă, deoare am avut ocazia să privesc businessul din interior. Poate că, dacă mi-aș fi deschis weddecor1afacerea, fără a avea experiență de lucru, aș fi făcut multe greșeli, cum se întâlmpă în cazul multor persoane, care consideră că decorul de evenimente reprezintă o sursă ușoară de venit. La deschiderea unei afaceri din acest domeniu trebuie să fii conștient de faptul că, o jumătate de an sau un an, profitul tău va fi la zero, în timp ce va trebui în permanență să investești în procurarea de inventar, promovare și dezvoltarea de idei”, - a zis pentru mybusiness.md directorul artistic al agenției „Café del Provence”, Selina Moisei.


Antreprenoarea a remarcat faptul că a avut nevoie de câteva sute de euro pentru startup, care, în mare, au fost cheltuiți pentru procurarea de materiale și utilaje. „Deschizându-mi afacerea, am decis din start că mă voi orienta spre stilurile provence și vintage, deși, în acea perioadă, la noi în țară, aceste direcții erau la început. Deși optez pentru aceste stiluri, sunt atrasă și de alte direcții și idei, de exemplu de stilurile indian sau marin.


Când te afli în căutare de variante, viața îți va sugera câteva, cu siguranță. În etapa inițială, m-a ajutat foarte mult tehnica „din gură în gură” și handmade-ul, de care mă ocupam și mă ocup în continuare, însă acum mai mult pentru suflet. Au început să mi se adreseze clientele, care au procurat cândva felicitările mele, sau coronițele de flori și alte elemente de decor, iar acum aveau nevoie de invitații la nuntă, cumătrie sau obiecte particulare pentru decor. În acel moment se dezvolta o discuție și, ca rezultat al acesteia, apăreau comenzi pentru decorarea (parțială sau totală) a unui eveniment festiv. Cineva se pregătea de nuntă, altcineva de ziua de naștere a copilului. Deși mă axez mai mult pe decorul nunților, îmi place foarte mult să amenajez sărbătorile copiilor. Aceste evenimente îți oferă frâu liber pentru imaginație. De exemplu, am avut o comandă de decor în stil „Alice în Țara Minunilor”. Întotdeauna este foarte interesant să lucrezi la comenzi inedite”, - a spus Selina.

weddecor2
Conform spuselor Selinei, nu este necesar să ai un birou în centrul capitalei, pentru a-ți gestiona afacerea. Clientul vrea să vadă weddecorrezultatul la petrecerea lui, dar nu felul în care arată biroul firmei. Pentru a avea succes în ceea ce faci, este foarte important să înțelegi ce își dorește clientul. Selina preferă să se întîlnească cu clienții în cafenele, unde ei pot discuta în baza variantelor existente, pot vizualiza portofoliul de lucrări, elemente de decor sau pot să urmărească pe internet anumite variante de decor, care ar putea fi ajustate la gusturile clientului. Conform spuselor Selinei, comenzile pentru decorul de nunți ar trebui preluate, în cazul ideal, cu o jumătate de an înainte de eveniment, dar nu mai târziu de trei luni înainte de eveniment. Pe parcursul timpului, sunt organizate câteva întâlniri cu clienții, în cazul schimbărilor intervenite în buget sau în numărul de invitați.


Pentru a ușura procesul de alegere al decorului de nuntă sau de alte evenimente festive, Selina Moisei a realizat câteva pachete cu diverse oferte. În timpul discuției cu clientul, anumite puncte (de exemplu designul invitațiilor, al buchetelor, al zonei foto, al mesei dulci, al cadourilor pentru invitați) sunt scoase sau adăugate și sunt incluse în contract. Se întâmplă ca, în timpul petrecerii, să fie stricate anumite obiecte din inventarul agenției. De aceea, toate momentele legate de compensarea pagubelor, aduse echipamentelor weddecor4utilizare, sunt incluse în contract.


După semnarea contractului, începe etapa creativă a lucrului, rezultatul căreia clienții îl vor putea vedea în ziua evenimentului. „Întotdeauna le spun clienților că poate fi mai rău sau mai bine decât ei se așteaptă să fie, însă, tot timpul, iese mult mai bine. A doua zi după nuntă îmi recuperez inventarul din restaurant și aștept cu sufletul la gură apelul clientului, pentru a-l întreba dacă totul a fost ok? De regulă, mă sună pentru pentru a-mi mulțumi și, în acel moment, pot să oftez cu ușurare. Decorul nunților ia multe emoții și, uneori, nu mai am puteri, atât sunt de obosită. În acele perioade apelez la handmade, activitatea care mă calmează și, apoi, mă reapuc de treabă. Nu decorez mai mult de zece nunți pe an, apelând și la ajutorul altor persoane, în caz de necesitate. În mod tradițional, perioada de vârf pentru nunți este toamna, cu toate că, eu prefer nunțile de primăvară, atunci când înflorește natura”, - a spus Selina.


Vorbind despre prețuri, Selina Moisei a remarcat faptul că totul depinde de volumul comenzii, costul materialelor utilizate și complexitatea muncii. Decorul de nuntă costă de la 300 de euro în sus; al zilelor de naștere, baby shower-urilor și al cumătriilor – de la 150 de euro. Cât despre publicitate și promovare, cele mai eficiente metode sunt feedbackul pozitiv al clienților și fotografiile celor care au apelat la serviciile agenției „Café del Provence”.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика