Duminică, 28 Februarie 2016 16:58

O frumoasă afacere de dame

steklo elena diordievaÎn urmă cu șase ani, Elena Diordieva a realizat, la un moment dat, faptul că a obosit de arhitectură, activitatea căreia i-a dedicat 20 de ani. Elena a decis să se ocupe de ceea ce își dorea deja de mult timp – pictura, inițial pe pânză, iar apoi pe sticlă și lemn. În timpul zborului de creație, pasiunea Elenei s-a transformat într-o afacere de decor artistic, cu un nume propriu și particularități de rigoare. Clienții din Moldova și din străinătate își doresc să procure anume articolele realizare de ea – vaze și sfeșnice, tablouri realizate folosind tehnica baticului și accesorii artistice.

„Am înțeles faptul că îmi place mai mult pictura și am început să desenez, exteriorizând steklo9emoțiile adunate. Am început cu baticul (tehnică de pictură pe pânză). Pentru mine, jocul cu compoziția, culorile – reprezintă un proces foarte personal. Parcă toate se aranjează într-un tot unitar la mine în cap, însă este foarte complicat să încerc să explic acest proces. Și am tot desenat baticuri până când a venit la mine un cunoscut și mi-a zis: „Am văzut la o doamnă o căldărușă pictată pentru șampanie, ai putea să faci așa ceva?”. Această întrebare m-a și determinat să încep să pictez pe sticlă. Am primit o căldare și o vază, pentru o primă încercare. Am pictat căldarea cu flori, iar vaza cu fluturi.

steklo7Primul client a fost mulțumit, iar eu am primit, drept recompensă pentru experimentul meu, o cutie de bomboane. După această experiență, am continuat să pictez și nu mă puteam opri. Am început să mă joc cu sticla, dat fiind faptul că are același principiu de lucru ca și baticul – contur, vopsea. Și am ajuns să pictez candelabre, vaze de diverse forme și mărimi, iar apoi am trecut la lădițe din lemn și la bijuterii. Când mă simt inconfortabil, apelez la batic. Atingerea mătăsii este foarte plăcută și calmantă, iar după ce mă calmez, revin la pictura pe sticla sau lemnul rece”, - a spus Elena Diordieva pentru mybusiness.md.

Unicitatea lucrărilor artistice (tablourile realizate în batic, pictarea sticlei) a fost apreciată, inițial, de către cunoscuți, colegi, apoi de către persoane necunoscute și, treptat, a apărut un cerc de clienți fideli. Conform spuselor Elenei, ideea ei inițială a fost orientarea activității sale pentru lucrul la comandă – realizând cadouri deosebite pentru sărbători. A existat o perioadă în care erau foarte solicitate candelabrele cu fluturași. Apoi s-au înmulțit comenzile pentru vazele cu flori și cu plante (orhidee, trandafiri, babmus, ferigi). Toate desenele de pe vaze aparțin autorului, cu expecția a două ornamente japoneze, împrumutate de pe un chimono vechi. În varianta finală, vazele pictate arată cât se poate de independent. Ele reprezintă un accent decorativ, care poate fi intensificat prin plasarea unor pietricele sau a nisipului colorat pe fundul vazei. Astfel de articole au format un cerc de clienți, în majoritate arhitecți, designeri și oameni de creație. În general, clienții ajung la Elena prin diverse metode: prin cunoscuți, prin rețelele de socializare, unde a apărut pagina de creație „Приятныемелочи”.
steklo1
Care este cheia succesului afacerii Elenei Diordieva? În combinația dintre fantezie și o mână putenică, dar ușoară, o spinare fermă și utilizarea materialelor costisitoare. „Atunci când utilizezi materiale calitative, se vede lucrul artistului, iar acest aspect contribuie la numele tău. Cel mai ieftin element pe care îl utilizez este forma de sticlă, care te poate inspira. Iar lucrul la desen este lung și mult, deoarece, de cele mai multe ori, steklo12suprafața nu este netedă, ci concavă. De exemplu, pictura unui sfeșnic sub formă de pahar necesită două zile de muncă asiduă. Eu nu pictez cu pensule, ci direct cu vopsea, în câteva straturi. De aceea, în momentul picturii este foarte importantă acuratețea și precizia. Pe o suprafață neuniformă, desenul trebuie „prins”. În general, îmi place foarte mult să lucrez cu forme și culori, îndeosebi cu forme rare. Cum poate să nu îți placă o astfel de formă?” – Elena a întins o lădiță pictată, rotundă, care seamănă cu un fes turcesc. „Modul în care este pictată lădița, reprezintă un principiu al gustului, iar forma acesteia și calitatea materialului sunt excepționale. Unde găsesc astfel de forme neobișnuite? Vazele din sticlă și alte vase le găsesc în magazine, deoarece, pentru pictură, suprafața trebuie să fie netedă, fără zgârieturi, iar lădițele din lemn le caut la târguri și piețe de vechituri. Inițial, lădițele din lemn le restaurez, un element costisitor al lucrului, și doar apoi le pictez”.

steklo14Prețurile pentru articolele pictate din sticlă se formează din materialele utilizate și complexitatea desenului. În medie, candelabrele costă între 65 și 180 lei, vazele – 350-800 lei, bulbele – 500 lei. Prețurile pentru lădițele din lemn, de asemenea, variază în funcție de materiale, volumul de lucrări de restaurare și complexitatea picturii (de la 350 la 1000 lei).

Pentru promovarea lucrărilor sale pe piața locală, Elena Diordieva participă la diverse iarmaroace handmade din capitală. „Iarmaroacele reprezintă o oportunitate să-mi arăt lucrările și să-mi extind cercul de clienți. Desigur, nu prea poți aduce multe articole din sticlă la un iarmaroc, însă acele steklo15produse pe care le aduc drept exemplu povoacă uimirea și interesul vizitatorilor. Uneori, poți sta degeaba la un iarmaroc, însă cineva va lua cartea de vizită, va veni în atelierul meu, unde toate articolele sunt frumos aranjate și, de regulă, lucrurile nu se vor limita la o singură vizită”, - spune Elena.

În cadrul iarmaroacelor, Elena promovează și bijuteriile handmade, care au devenit o nouă direcție de creație. „Pentru decorarea unui candelabru metalic vechi am procurat diverse accesorii. Ca rezultat, au rămas unele resturi de materiale, pe care le-am utilizat pentru confecționarea de bijuterii și m-a compleșit procesul, cu toate că eu nu obișnuiesc să port accesorii. Fără a lua în calcul tipul pietrelor, utilizând doar culoarea și forma, realizez compoziții conform propriilor preferințe. E arhitectura mea. Le place și clientelor. Se pare că există și un stil anume, dat fiind faptul că bijuteriile mele sunt recunoscute dintre altele”, - a remarcat Elena. Prețurile pentru cercei variază între 85 și 150 lei, coliere – 250-350 lei, iar seturile – 350 lei.

Prețurile pentru tablourile Elenei Diordiev, realizate utilizând tehnica batic, (în ramă și cu sticlă) sunt cât se poate de democratice – de la 1500 lei.Articol pregărit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика