Duminică, 14 Februarie 2016 12:03

Arta de prelucrare a lemnului

drф01Deja de cinci ani Andrei Teișanu se ocupă de prelucrarea artistică a lemnului. Totul a început de la o simplă curiozitate pe care o poate avea un copil: a luat dalta de la tata, meșterul popular specializat în prelucrarea lemnului, și a încercat să facă un ornament simplu. ”Așa am început să lucrez, - povestește Andrei. – Băieții ieșeau afară și jucau fotbal, pe când eu activam cu dalta și asimilam profesia de tâmplar. După ce am crescut, a apărut nevoie de bani. În acel moment tata mi-a spus: ”Hai, prelucrează acest ornament iar eu îți voi plăti”. Așa el mă stimula atât financiar, cât și artistic. În schimb, în momentul în care îmi alegeam specialitatea, știam deja ce o să lucrez”. În prezent, Andrei Teișanu este meșter popular, tâmplar și lucrează la atelierul tatălui său, situat în subsolul unui bloc de cinci etaje la Telecentru, chiar în fața Academiei de Științe din capitală.Pe site-ul meșterului sunt plasate oferte pentru trei metode de prelucrare a lemnului – sculpturi, icoane și panouri de lemn. ”Nici nu știu ce comenzi primesc mai des, - explică Andrei Teișanu. – Cred că cele mai populare sunt icoanele. Ele sunt oferite drept cadou la nunți, zile de naștere și botezuri”.
dr04
Executarea unei icoane durează mult – câte 8-9 ore timp de o săptămână. Este un proces minuțios, unde se lucrează cu mai multe dălți. ”Am 25 de dălți diferite”, - menționează Andrei. Imaginea se taie strat după strat după contur, făcut cu creionul pe lemn. Uneori făceam icoana dintr-o bucată întreagă de lemn. Alteori, foloseam inserții speciale. Dacă articolul este tăiat în întregime din lemn, acesta ”începe să joace și să-și trăiască viața”, - explică tâmplarul.
dr05ф
Andrei Teișanu face articolele sale din tei. Este o materie primă moale și ușoară, care poate fi bine prelucrată, tăiată și nu lasă așchii. dr11”Folosim un tei de calitate, pe care-l procurăm lângă Chișinău, - explică Andrei Teișanu. - Lemnul de esență tare – stejar, frasin, pomi fructiferi – este mai scump și mai greu de prelucrat”. Andrei Chișlaru, viitorul meșter popular și asistentul lui Andrei Teișanu, a menționat în calitate de specialist a speciilor de arbori că teiul nu putrezește timp de 70 de ani, însă el se găsește rar în Moldova. Mai mult, durata de viață a articolul din tei poate fi prelungită dacă acesta este acoperit cu lac. Totuși, e de dorit ca acesta să treacă prin mai puține schimbări de temperatură, altfel lemnul se usucă și crapă. Lacul însă, ajută la conservarea articolului. Dacă mordantul oferă tonul potrivit lemnului, lacul îl protejează de la putrezire. “Folosim două tipuri de lac, - explică Andrei Teișanu. – Acestea sunt: acrilic și de iaht. Din punctul meu de vedere, lacul acrilic protejează lemnul mai bine decât cel de iaht. El creează pe suprafață un strat rezistent de protecție. În același timp, suprafața dată cu lac nu trebuie să aibă crăpături sau zgârieturi. Prelucrare cu lac a unui metru pătrat durează 2-3 ore. Mai e nevoie de 10 ore pentru a-l usca”.

dr10фUna dintre cele mai populare sculpturi este crucea – pentru biserici sau ogrăzi ale caselor pe pământ. “Odată am primit comanda de sculptare a torsului de femeie, înfășurat în iedera târâtoare, - își aduce aminte meșterul. – A fost o comandă pentru un cabinet de oficiu. Sculpture pentru apartamente sau case sunt mai des comandate de vânători. Acestea reprezintă trofee pentru ei”.

Andrei mai primește rareori și alte tipuri de comenzi, ce țin de prelucrarea specifică a lemnului. Este vorba de mobila prelucrată. Însăși mobilierul este făcut de persoana specializată în acest domeniu – producătorul de mobilă. Andrei Teișanu mai face suplimentar ornamentul, care după este lipit de articole de mobilier. “Această mobilă este scumpă, - spune meșterul. – Iar împreună cu ornament devine și mai costisitoare. De aceea, eu primesc puține comenzi de la producători de mobilier”.

Recent, în unele familii bogate a apărut moda de a avea emblema familiei. “Am primit câteva comenzi de acest gen, - povestește Andrei Teișanu. – Clientul îmi explică stilul și tema emblemei, iar după ce schița este aprobată, încep lucrarea. Ultima comandă pentru emblemă a fost de la proprietarul unui restaurant. Una din cerințe a fost indicarea datei fondării afacerii. Ea a fost plasată în sala restaurantului. Așa, mulți îmi comandă embleme. Însă nu e neapărat ca acestea să reprezinte o familie”.

Meșterul reușește să deseneze bine schițele. A absolvit facultatea de grafică a Colegiului de Arte Plastice “Alexandru Plămădeală”. Abia după ce schița este aprobată de client, meșterul purcede la lucru. “De obicei, noi vedem deodată dorința clientului. Au fost puține cazuri când trebuia să refacem schița”.
dr09ф
Însă cel mai greu pentru meșter e să facă catapetesme. “Am creat o pagină specială pe Facebook și am deschis un site, - spune Andrei Teișanu. – Acestea mă ajută să-mi găsesc clienți. Însă comenzi pentru catapetesme îmi vin doar prin cunoscuți. Cea mai mare parte a lucrării este realizată de tatăl meu, care deja de mulți ani se ocupă cu prelucrarea lemnului. Producerea catapetesmelor este o muncă grea și minuțioasă. Timp de 25 de ani tata a reușit să facă doar 13-14 catapetesme. Și fiecare lucrare dura 2 ani. Dacă ai deja o comandă pentru o catapeteasmă, nu are sens să accepți și a doua. O poți face doar dacă te ajută un asistent competent. Chiar și desenarea unei schițe de catapeteasmă necesită experiență. De aceea, și schițele sunt făcute de tatăl meu”.
dr16ф
“În Moldova sunt puțini meșteri-tâmplari, - explică Andrei. – Personal cunosc nu mai mult de zece persoane. Nimeni din ei nu are un magazin, butic sau un spațiu de vânzare a produselor”. Andrei Teișanu își vinde articolele la expozițiile de la Moldexpo sau la iarmarocuri, care precedă sărbători mari. Acolo el reușește să primească comenzi. “Îmi mai vin comenzi de la cunoscuți sau de la cei, pentru care deja am făcut icoane sau sculpturi”, - a mai adăugat el.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика