Duminică, 14 Februarie 2016 10:22

Ilustrația: între afacere și fantezie

paint aliona beregici 2Pictorița Aliona Bereghici reprezintă un exemplu al persoanei de artă, care, prin muncă și talent, dezvoltă o proprie afacere, care îi este foarte dragă – desenarea de ilustrații, și o propune pieței. Într-o anumită perioadă din viață, luând decizia fermă de a fi independentă din punct de vedere profesional, artista (ea pictează în acuarelă și în cadrul unor programe pentru calculator) a urmat direcția de freelance, iar apoi a găsit o nișă, pentru produsul său unic, și a reușit să îl promoveze pe piața locală. Ea se ocupă de ilustrarea cărților, desenează și comercializează pe internet lucrările sale pictate în acuarelă, ilustrațiile tipărite (inclusiv și cu mâncare) și, totodată, realizează cărți poștale cu miniaturile propriilor picturi.


Actualmente, în portofoliul pictoriței se găsesc cinci cărți ilustrate, publicate în străinătate. În anul 2013, Aliona a devenit participantă a concursului „Amazon Publishing”, realizând ilustrații în acuarelă pentru cartea Margaritei Engle „The Sky Painter”. Conform spuselor Alionei Bereghici, de când lucrează pe cont propriu, a ajuns la etapa în care numele lucrează pentru ea – s-a format un cerc de admiratori, care urmăresc activitatea ei artistică. O dată pe an, pictorița realizează iarmaroace online, în cadrul cărora comercializează la preț redus ilustrațiile și cărțile poșale, care sunt cumpărate rapid de către amatorii de acuarelă din întreaga lume.

paint9
„Vreau să lucrez aici și să comercializez ilustrațiile pe piața internă. În Chișinău există un cerc al amatorilos de ilustrații, însă, deocamdată, acesta este limitat. Mă inspiră faptul că se naște o nouă generație de colecționari și amatori de ilustrații, care sunt deja dispuși să plătească pentru munca pictorului”, - a zis Aliona Bereghici pentru mybusiness.md.

paint11
După ce, timp de câțiva ani, a lucrat la o companie privată, unde realiza ilustrații la comandă, la un moment dat, artista a înțeles că a obosit de munca de rutină. Și, tocmai, a apărut o ocazie potrivită. Prietenii au planificat o publicare de carte în România, care a paint1interesat-o din punct de vedere profesional. Luând decizia de a lua o pauză de un an de la locul de muncă, pentru a lucra la ilustrațiile pentru carte, Aliona a realizat faptul că nu se va putea întoarce la vechea activitate. Și, finalizând proiectul, a urmat direcția de freelance și, într-un timp destul de scurt, a aderat la agenția internațională a ilustratorilor.


„Am simțit gustul libertății de creație și a responsabilității pentru ziua de azi, am devenit stăpâna timpului meu. Însă, nu pot să zic că mi-a plăcut pe deplin acea perioadă a activității mele. Deoarece, eu oricum eram dependentă de cineva. În plus, la început, și partea finaciară era la pământ. Cu toate acestea, am înțeles cum funcționează sistemul pentru freelanceri, cum trebuie să comunici cu clienții. Deoarece nu este suficient să cunoști o limbă străină, trebuie să înțelegi psihologia clientului din străinătate. Este doar o aparență convingerea că, dacă ai crescut din punct de vederea artistic, vei fi observat de către clienți. Este foarte important să reușești să-ți organizezi lucrul, să discuți cu diferiți clienți, pentru ca, la final, să realizezi comanda și să câștigi bani. Aceste amănunte nu le poți afla de la cineva, ci doar din propria experiență din domeniu”, - spune artista.


Freelance-ul are și momente mai puțin plăcute, atunci când banii se termină, iar clienții nu se grăbesc să apară la orizont. În acel moment, începi să te gândești la alte modalități de câștig. A apărut ideea de tipărire a propriilor lucrări într-o nouă formă – cea de carte poștală. Însă, inițial, Aliona și-a întrebat prietenii, dacă aceștia ar fi dăruit astfel de felicitări? Reacțiile primite au fost pozitive și pictorița a înțeles faptul că oamenii s-au plictisit de internet și mulți își doresc să învie tradiția de expediere a cărților poștale printate, cu desene pe ele. În această ordine de idei, a apărut problema tipăririi ilustrațiilor. Alionei i-a luat mult timp să găsească în Chișinău o tipografie calitativă, care ar putea să transpună pe hârtie desenul, fără a distorsiona culorile. Și, cu puțin timp înainte de Revelion, artista a găsit o tipografie potrivită, unde calitatea tipăririi și a hârtiei erau pe placul ei. Astfel, a apărut prima partidă (din 30 de bucăți) a cărților poștale-miniature ale Alionei Bereghici – „Ariciul” și „Poveste de iarnă”.

paint3
Vorbind despre formatul ales, Aliona a remarcat faptul că s-a gândit din timp la soarta pe care o va avea cartea poștală. „Luând în calcul faptul că formatul standard de cărți poștale nu este potrivit pentru desenele detaliate, am ales formatul 10*15 „plus”, care încape în plic, dar felicitarea are o dimensiune un pic mai mare, decât cea standard. Iar toate detaliile pot fi admirate și ilustrația poate fi pusă în ramă, pe perete”.

paint4
Cărțile poștale, publicate pe pagina personală de pe o rețea de socializare (cu prețul de 10 lei) au fost cumpărate într-un timp foarte scurt. Conform spuselor Alionei, a stabilit pețul „într-un mod instinctiv, pentru ca acestea să fie disponibile unui număr cât mai mare de persoane” și, prețul s-a dovedit a fi foarte mic, dat fiind faptul că a cauzat o pierdere pentru artistei. Ulterior, calculând cheltuielile, a ridicat prețul la 20 de lei, pentru a amortiza costurile. „Câștigul meu constă în faptul că pe ilustrații este indicat numele meu și oamenii o vor cunoaște și, poate că, vor dori să vadă și alte lucrări ale mele. Pentru cineva este o bucurie, iar pentru mine – modalitate de promovare”, - a remarcat Aliona.


paint2Și acest lucru s-a întâmplat. Pagina personală a fost asaltată cu mesaje: „Vor mai fi carți poștale? Unde pot fi procurate?”. Acesta a reprezentat indiciul necesar, care a remarcat faptul că trebuie să continuie. Valul de interes, desigur, se explica prin apropierea sărbătorilor de iarnă. Ca rezultat, a vizitat tipografia de câteva ori, iar tirajul total al „Ariciului” și al „Povestei de iarnă” a fost de aproximativ 500 de exemplare.


Este important faptul că interesul cumpărătorilor s-a păstrat și după sărbătorile de iarnă, când pe rețelele de socializare au apărut trei căți poștale noi („Pasărea albastră”, „Scufița roșie”, „Ploița”). Și această reacție este una normală, dat fiind faptul că nu este vorba despre o simplă carte poștală. Este o miniatură realizată calitativ, care poartă mesajul pictoriței din Moldova, invocând subiecte atemporale. Chiar și peste 20 de ani o astfel de felicitare îți va bucura ochiul.


Aliona Bereghici nu și-a deschis planurile artistice și cele de business, deoarece, conform spuselor ei, lucrurile sunt abia la început. „Ilustratorii din străinătate își folosesc lucrările la maxim. Le tipăresc peste tot, unde ar fi admisibil (pe cărți poștale, pe pereți, pe pânză, pe tricouri, pe genți). În Moldova, deocamdată, există o problema la calitatea tipăririi, nu la cererea pentru un astfel de tip de producție. Cu regret, deocamdată, în capitală nu poate fi găsit printul de tip giclee, care ar corespunde tuturor cerințelor”, - a remarcat Aliona.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика