Duminică, 24 Ianuarie 2016 09:03

Afacere ”cu copilul la gât”

sling getaMama a trei copii, Geta Rașiuc, a reușit să-și transforme necesitatea personală de a fi activă într-o afacere. Astfel, femeia a devenit liderul mișcării de ”Bebeluși Purtați” în Moldova, dar și a câștigat Concursul internațional de afaceri pentru start-up-uri ”Get in the Ring”. Fiind în concediu de maternitate, femeia, evidențiindu-se printr-un caracter puternic și sociabilitate, și-a pornit activitatea prin oferirea consultanțelor în privința purtării slingurilor. După, ea a reușit să-și dezvolte afacerea astfel, încât reușește să le ajute și pe alte mame să fie active în timpul concediului de maternitate.  


Pentru cei, care nu știu, slingurile sunt aparate de construcții diferite, folosite încă în timpurie antice pentru transportarea copiilor în primii trei ani de la naștere. Când Geta Rașiuc a născut în anul 2006 primul copil, Moldova încă nu știa de slinguri. În acea perioadă, mamele ”avansate” își purtau bebelușii în rucsacuri-cangur. Totuși, în majoritatea cazurilor acestea se limitau la cărucioare tradiționale.


”După ce l-am născut pe fiul meu, am început să mă confrunt cu o serie de probleme. În primul rând, soțul meu era mereu la muncă. Eu însă, aveam nevoie de 40 de minute pentru a ieși afară cu copilul. Timpul era pierdut mai ales pentru a scoate căruciorul din casă. La fel de mult timp cheltuiam pentru a intra înapoi. A fost extenuant. Sunt o persoană activă, deci am decis să găsesc o ieșire din situație. Am aplicat metoda folosită de femei din întreaga lume, și anume purtarea copilului în fular. Acest fapt mi-a permis să rămân mobilă și să mă deplasez prin oraș pentru a-mi rezolva problemele. Inițial, purtam copilul într-un fular mare. După, am găsit un material potrivit pentru a-mi coase primul sling. Mai multe femei, sling5observând ”inovația” mea, au început să mă întrebe de unde am cumpărat slingul. Așa, eu am înțeles că pot să povestesc și altor femei despre această metodă de rezolvare a problemei cu cărucioare”, - a povestit pentru mybusiness.md fondatoarea brandurilor Choo-Choo Baby carries, Lilu love carries, precum și liderul asociației ”Mămici fermecate” Geta Rașiuc.

Primele slinguri, cu logoul Choo-Choo baby carries, au apărut în anul 2007 în magazinul de haine pentru femei gravide din capitală. Geta afirmă că în iunie, ”cu copilul la gât”, ea a reușit să participe la expoziția Kid`s Expo, unde, prin exemplul său, își promova produsul. Acolo, femeia discuta cu alte mame și le explica, cum să ducă un mod activ de viață după nașterea copilului. Deja la toamnă, Geta a reușit să atragă mai multe femei la Săptămâna Internațională a Bebelușilor Purtați ”Baby wearing business”. Antreprenoarea nu avea resurse necesare pentru a organiza publicitate. În schimb, femeia dispunea de timp și cunoștințe necesare (Geta Rașiuc este specialist în publicitate). Așa, sociabilitate și experiența profesională i-au permis să ”facă multă zarvă din nimic”.

”Cred că în acel an, doar persoanele surdo-mute nu auziseră de slinguri. Discuțiile, pe care le purtam cu vizitatorii expoziției, participanții săptămânii bebelușilor purtați și chiar cu oamenii care mă opreau pe stradă și mă întrebau ”unde ar fi posibil de cumpărat slinguri”, a fost o experiență importantă pentru mine. Pe lângă faptul că-i inspiram pe cei din jur, am aflat și o informație utilă despre cererea de consum. Prețul la primele slinguri de bumbac indian a fost de 900 de lei. Totuși, după am înțeles că sling4trebuie să mă orientez spre consumatori cu posibilități financiare diferite. Mai puține mame își pot permite să cheltuie atât. De aceea, în anul 2009 eu am lansat producția celui de-al doilea brand - Lilu love carriers. La fel, slingurile date au fost din bumbac, însă erau lipsite de unele implementări tehnologice speciale sub formă de inele, cum a fost în cazul brandului Choo-Choo”, - spune antreprenoarea.

Tot în 2007 ea a încheiat contractul cu 17 puncte de vânzare (magazine și farmacii), unde a dat spre realizare 300 de slinguri. Următorul pas a fost deschiderea magazinului online. Și deja în anul 2010 slingurile, produse în Moldova, au ajuns la clienții din Rusia, Japonia și Norvegia.


Aparent, lucrurile decurgeau bine. Însă unele circumstanțe (cum ar fi naștere a încă doi copii și concurența neloială) au făcut-o pe Geta să-și încetinească în 2014 activitatea (și potențiala afacere).


sling3”Oamenii de pe stradă au început să-mi adreseze întrebări: ”Unde ai dispărut? Întoarce-te! E liniște fără tine!” Între timp eu am decis să vând resturile de materiale, folosite pentru coaserea slingurilor, unei cunoscute. Ea însă, a renunțat să le cumpere și mi-a spus: ”Continuă să faci ceea, ce ți se primește cel mai bine”. Așa, eu am decis în trei ani să reîncep activitatea. Iar în aprilie anului 2014 am relansat brandul Choo-Choo. Timp de trei ani ofeream lecții de master-class, unde slingurile actualizate au devenit repede populare. Spre sfârșitul lunii august am aflat de concursul internațional pentru cel mai bun proiect de afacere pentru start-up-eri ”Get in the Ring”. Am decis să particip mai mult pentru a face cunoștință cu oameni noi și pentru a prezenta produsul meu unui spectru mai larg de consumatori. Premiul însă, mă interesa mai puțin”, - spune Geta.


Drept rezultat, Geta Rașiuc a devenit câștigătorul concursului național ”Get in the Ring” și a participat la finala internațională, unde și-a prezentat proiectul. Drept rezultat, acesta s-a plasat printre primele 10 cele mai bune proiecte de afacere din lume. Succesul a convins-o pe antreprenoarea să se întoarcă pe piață cu slingurile Choo-Choo.


”Inițial, am lansat totul din plictiseală. După, am decis să-mi ”reloadez” activitate și să o transform într-o afacere, menită să producă și să-și realizeze marfa pe piețele internă și externă. Am înțeles că înainte mă ocupam de faza de pre-lansare. Acum însă, a venit timpul să aduc munca mea la condiția deplină. Mai mult, terenul e pregătit și am toate premisele necesare pentru a mă axa pe vânzări, continuând, între timp, să lucrez pentru publicul țintă. În plus, doresc să lucrez nu doar cu mămici, dar și cu domnișoare, care doresc să devină mame.

sling geta rasciuc1Deja avem o asociație, numită ”Mămici fermecare”. Printre participantele noastre se numără mame ce duc un mod activ de viață și care, drept consecință, generează idei noi, inclusiv și de afacere. De exemplu, în august anului trecui, în cadrul asociației a fost deschis studioul de dansuri-sling ”Mama-liga”. Aici vin mame să danseze cu copiii în brațe. Afacerea ”pentru mămici” îi permite femeii să rămână activă din punct de vedere social, fără a rămâne axată doar pe mâncare, somn, spălarea hainelor și plimbare. Din contra, acest fapt le permite să se regăsească într-o altă activitate (studierea limbilor, cursurile de instruire) ce va aduce emoții pozitive, plăcere, dar și venit. Un exemplu este chiar consultant în folosirea slingurilor.  

Mereu mă uimeau plângerile mamelor pe forumuri online sau rețele de socializare în legătură cu lipsa de timp, ce rezultă din faptul că au născut un copil. Îmi pare rău pentru unele din ele. Doar apariția copilului nu înseamnă că trebuie să renunțați la viața activă. Mai mult, dinamismul îi permite mamei să fie un exemplu pentru copilul ei. Doar nu pe degeaba se spune: ”Copilul va face ceea, ce faci tu””, - a spus Geta Rașiuc.  

 
În prezent Geta Rașiuc activ lucrează, lansând câte două colecții pe an. Prețurile pentru slingurle îndrăgite sunt următoarele: Choo-Choo Baby carries – 870 lei, Lilu love carries - 570 lei.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика