Duminică, 22 Noiembrie 2015 18:52

Cântarele industriale – o muncă fină

Ve05În anul 2006, când a fost fondată compania „Comsales Grup”, direcția ei principală de activitate era definită ca fiind „construcție industrială”. Specializarea – construcții cu un cadru metalic. Însă, compania s-a dezvoltat și s-a extins și, treptat, activitatea ei a acoperit și alte segmente. Au fost adăugate lucrările de dezvoltare a proiectelor și construcția agricolă. Există și o direcție suplimentară, care s-a dezvoltat cât sepoate de rapid, - producția de cântare industriale.


„Toate cântarele sunt realizate după schițele noastre, - spune Vladimir Balaban, directorul comercial al Comsales Grup, - tot noi le producem și le livrăm. Cu alte cuvinte, ne ocupăm de întregul ciclu de lucrări – realizarea, partea de construcție – fundamentul, montarea și livrarea clientului”.


Ve02„La început, eram o organizație de construcție, - continuă Vladimir Balaban, - și dispunem de expertiza necesară pentru realizarea unui fundament și betonarea calitativă a acestuia. Ocupându-ne de prelucrarea metalelor, am ajuns la o calitate și o precizie atât de înaltă a muncii, încât nu ne-a fost prea complicat să realizăm un cântar. Am încercat și ne-a reușit, au apărut și cumpărători, comenzi”. Astfel, „Comsales Grup” a devenit unul dintre cei mai mari producători de cântare industriale din Moldova.


Procesul de montare a cântarelor industriale este împărțit în trei etape. Prima etapă: betonarea fundamentului. A doua – montarea părții metalice a cântarului. A treia – montarea și reglarea părții electronice. Există și o a patra etapă, cât se poate de importantă, - livrarea produsului și, respectiv, Ve09punerea lui în funcțiune. Este vorba despre verificarea cântarului, pentru ca acesta să corespundă criteriilor metrologice și să afișeze rezultate corecte și precise. „Ne ocupăm de producția cântarelor deja de patru ani, - precizează Vladimir Balaban. – Direcția principală sunt cântarele de automobile. În sortimentul nostru de producție există și cântare platformă, cu o capacitate de ridicare între 3 și până la 15 tone”. De regulă, cântarele platformă sunt comandate pentru mașinile agricole, care, în comparație cu remorcile și autobasculantele, nu au o greutate atât de mare și dispun de o capacitate de ridicare relativ redusă.


Varianta cea mai solicitată este cântarul de automobile pe o platformă din beton. Acesta are o capacitate de ridicare de până la 60 de tone. Lungimea platformei este de 18 metri. Pe astfel de platforme sunt cântărite tractoarele cu remorci sau autobasculante cu remorcă. Mașina urcă pe cântar, iar calculatorul recepționează datele de cântărire. Factorul uman este exclus în totalitate.

ve11
„Motto-ul nostru, continuă discuția Vladimir Balaban, este – „Noi nu vindem cântare, ci evidența corectă a produselor”, - câte tone de marfă au ajuns la firmă și câte au plecat. În general, investițiile în cântarele precise și calitative se justifică rapid. Am și calculat – investițiile în cântar pe carierele de construcție se amortizează timp de o lună”.


Ve20Carierele de construcție reprezintă unul dintre cumpărătorii principali de cântare de automobile. „Comsales Grup” dispune de oferte și variante pentru sectorul agrar și alte sectoare ale economiei. Totodată, întreprinderea se ocupă de modernizarea vechilor cântare mecanice. Modernizarea presupune trecerea cântarelor la funcționarea electronică. Și lungirea platformei, în caz de necesitate, de la 12 metri până la 16 sau 18 metri.


„Dacă primim o comandă de modernizare a cântarului, - spune Vladimir Balaban, - noi studiem situația de producție în cadrul întreprinderii – ce tipuri de automobile sunt cântărite, cât de des, capacitatea de ridicare a automobilelor și lungimea lor. Lungimea reprezintă parametrul principal. Deoarece lungirea platformei reprezintă cea mai costisitoare parte din modernizarea cântarului. Cealaltă parte a muncii nu este chiar atât de scumpă.


Ve16În general, există două tipuri de cântare – la nivelul pământului, într-o gropiță și cântare situate deasupra pământului – în cazul acestora, automobilul urcă aidoma unui pasaj. Mai înainte, practic toate cântarele erau realizate într-o gropiță. Acum, însă, lucrurile s-au inversat, deoarece cântarele situate deasupra pământului sunt mai ieftine. Câte cântare producem lunar? Pot să spun că realizăm un număr suficient, pentru a avea timp sa le producem”.


Suprafața ocupată de „Comsales Grup”, pentru producția pieselor metalice necesare pentru construcțiile industriale și pentru cea a cântarelor de automobile, este de până la 2 mii metri pătrați – una dintre cele mai extinse întreprinderi industriale din Moldova. În timpul modernizării producției au fost procurate utilaje germane de cea mai înaltă calitate. Numărul total al angajaților este de 70. Pe liniile de producție lucrează 30-35 de persoane. Atunci când sunt realizate lucrări de construcție – se betonează fundamentul, pe care vor fi montate construcțiile metalice, întreprinderea angajează specialiști din domeniul construcțiilor.


Aproape nu sunt comenzi pentru construcții individuale, de regulă se procură soluțiile existente. Pentru o perioadă de timp, „Comsales Grup” producea și cântare de cale ferată. „Ne vom întoarce la ele, - promite Vladimir Balaban, - deocamdată, acestea nu au ajuns în strategia noastră de dezvoltare. Cândva, am realizat câteva, însă primeam puține comenzi de la calea ferată și, de aceea, am acordat puțină atenție acestei direcții”.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика