Duminică, 11 Octombrie 2015 19:43

Calitate de import la preț moldovenesc

bx04Rezidentul Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chisinau”, compania „Metchim Grup”, a început să se ocupe de producția produselor chimice de menaj în urmă cu patru ani. Iar sortimentul acesteia include, deja, 15 tipuri de marfă. „În fiecare an lansam câte 4-5 titluri noi de produse chimice de uz casnic”, - spune Veaceslav Moțpan, directorul de producție.


„Metchim Grup” și-a început activitatea în anul 2004, ocupându-se de producția cutiilor din plastic pentru contoarele de energie electrică. Însă, nu erau folosite câteva spații de producție și, la finalul anilor 2000, s-a decis utilizarea lor pentru o nouă linie de producție. Să fie ceva asemănător, de exemplu niște recipiente din plastic? Sau acestea să fie deja umplute cu ceva? De exemplu, cu produse chimice de uz casnic? În acest mod a și apărut în Moldova o nouă producție de antigel, tosol, lichide de răcire, produse chimice de menaj, cu brandurile „GlassLuxe”, „FrigoLuxe” și „Belosnejca”.

bx01
Astăzi, suprafața totală a întreprinderii este de 2100 m2. Două încăperi de producție, a câte 500 metri, ocupă primele două etaje. Iar la etajul trei este amplasat depozitul.


Fabrica a procurat doar utilaje noi, - linii de producție și mașini din Germania și Rusia. „O mașină am procurat-o din Taiwan. La comanda noastră, aceasta a fost fabricată timp de șase luni. Principalele părți electronice din mașină sunt japoneze”, - spune Veaceslav Moțpan.


bx08„Toate componentele necesare pentru producție le procurăm din Austria și Italia, - adaugă directorul de relații economice externe, Alexandr Efimov, - deoarece uzinele chimice din Moldova nu funcționează. Din Rusia nu prea cumpărăm produse, deoarece nu ne satisface calitatea componentelor lor, în plus au și o livrare scumpă”.


„Din Rusia livrăm doar aromele, le procurăm de la „Roscosmetica”, - spune Veaceslav Moțpan. – Apropo, majoritatea producătorilor locali de produse chimice de menaj cumpără partea de baza a componentelor din China. Iar noi – din Europa”.


„Producția noastră este analoagă multor modele europene cunoscute, - continuă Alexandr Efimov. – Consider că soluția noastră de spălat vase nu este mai rea decât renumitul Fairy. „Extragel” lucrează de minune, este utilizat pentru curățirea toaletelor și a gresiei – un analog al produsului Domestos, dar de două ori mai ieftin”. Produsele sunt ambalate conform cererii de pe piața locală, atât în sticle mici de 0.5 l, cât și în ambalaje mari de 1l și 5l. Ultimul tip de ambalaj este foarte popular în rândul locuitorilor din mediul rural.

bx03
În continuare, discuția a atins subiectul problemelor de producție pentru soluțiile de curățat geamuri cu anticongelant. De fapt, nu există alte probleme, întrebarea constă în utilizarea corectă a principalului component al soluției – etanol sau alcool etilic și metanol. Metanolul nu are miros, dar distruge sistemul respirator al omului, de aceea este interzis la nivel global. Cu toate acestea, producătorii individuali continuă să îl folosească. Vaporii de metanol, inhalați ore în șir de către șofer, pot distruge chiar și plămânii. „Noi utilizăm, conform regulilor, - spune Alexandr Efimov, - alcoolul etilic, dar problema lui constră în mirosul persistent de alcool, care nu poate fi acoperit de alte arome”.


bx11„Noi am testat soluția în cadrul laboratorului Academiei de Științe a RM, la Serviciul sanitaro-epidemiologic, la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, - continuă Veaceslav Moțpan, - aceasta corespunde tuturor cerințelor și standardelor și nu este nocivă – am primit certificatul igienic. Cu toate acestea, unor cumpărători nu le place mirosul de spirt și aleg să procure soluția pe bază de metanol”.


Conform spuselor lui Alexandr Efimov, întreprinderea a procurat din străinătate rețetele pentru produsele chimice auto. Iar multe soluții au fost dezvoltate în cadrul laboratorului din uzină. În acest moment, discuția a urmat direcția „dureroasă”, ce implică o problemă comună a afacerile mici și mijlocii din Moldova – lipsa specialiștilor. „Avem nevoie de un chimist cu experiență și nu putem să îl găsim, - spune Veaceslav Moțpan. Avem probleme și cu lucrătorii. Există nevoie de specialiști pe utilajele de producție bx15a canistrelor și a capacelor. Toate echipamentele sunt complicate, computerizate, controlate electronic și sunt necesari specialiști cu studii superioare – la fel, este foarte greu să îi găsim. Actualmente, în cadrul întreprinderii sunt angajate 30 de persoane – lucrători, personal tehnic și administrație”.


Deocamdată, „MetchimGrup” nu dispune de propriile magazine. Întreaga producție este furnizată pentru comercializare. Principalele piețe de desfacere sunt rețelele de magazine și supermarketuri „Unimarket”, „Linella”, „Casa curată”. Prin aceste puncte de lucru și prin promoțiile organizate în cadrul lor, cumpărătorii află și recunosc brandurile companiei „MetchimGrup”.


„Noi nu am desfășurăm campanii de promovare în masă pentru produsele noastre, - bx19explică Alexandr Efimov. – Publicitatea serioasă poate fi realizată doar la televiziune, dar aceasta implică investiții mari, care vor deveni rentabile în câțiva ani. Iar alte tipuri de promovare nu întotdeauna sunt eficiente”.


„Ne dorim foarte mult să ne extindem, dar există obstacole foarte mari, - continuă Veaceslav Moțpan. – Piața noastră nu este protejată de produsele importate. În plus, cumpărătorul autohton s-a obișnui să creadă – dacă marfa e moldovenească, atunci e de proastă calitate, iar dacă este de import și scumpă, atunci e foarte bună. Aceasta este problema principală – depășirea gândirii inerte. Dat fiind faptul că „importul european” este fabricat în China. Iar noi ne ocupăm de realizarea produselor chimice de uz casnic pe bază de componente europene. Concernul italian, de la care le și procurăm, ne dă sfaturi pentru stabilirea rețetelor produselor chimice de menaj, pe care le testăm în cadrul laboratorului și le aplicăm la producția noastră. În plus, un tir cu marfă (chimice de menaj), adusă din bx18străinătate, presupune investiții de, aproximativ, 100 mii de euro. Noi, însă, oferim produsele pentru comercializare, respectiv, punctul de lucru nu investește în marfă și, primindu-și profitul, ne întorc banii pe măsura vânzării produselor”.


Pe lângă produsele chimice de uz casnic, „MetchimGrup” continuă producția cu care și-a început activitatea. Adică cutiile din plastic pentru contoarele de energie electrică, dibluri pentru fixarea polistirenului, cleme pentru cabluri ș.a. La producția celemelor pentru cabluri se utilizează o placuță de metal. Mai înainte, aceasta era procurat din Donbas, însă, în ultimii doi ani, din cauza evenimentelor din Ucraina, este cumpărată din Italia. „Pot să vă spun că există o diferență mare în calitate, placa italiană este acoperită cu zinc și este prelucrată foarte calitativ”, - spune Veaceslav Moțpan.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика