Duminică, 04 Octombrie 2015 18:35

Metalurgiștii din Moldova ajung pe piața europeană

lt03Cândva aici a fost secția de turnare a uzinei de tractoare din Chișinău. De la “turnare”, de fapt, și-a început activitatea însăși uzina. Ea a fost deschisă în anul 1945, iar în 20 de ani (1965) – a fost inaugurată și fabrica. Acum, în parcul industrial Tracom, în încăperea fostei turnătorii este amplasată întreprinderea Ares UT. Și, după 70 de ani, activitatea rămâne aceeași – turnarea detaliilor din fontă cenușie.

În anul 1995, când uzina de tractoare a fost reformată, în locul ei a fost creată Aralit SA. 97% din acțiunile ei aparțineau statului. În anul 2012 firma a fost răscumpărată de un investitor privat. Iar în 2014 ea și-a schimbat denumirea în Ares UT. În prezent, suprafața totală a atelierului este de 5200 m.p.. Aici sunt turnate articole din fontă cenușie.

Investițiile în producția companiei Ares UT au constituit 17 mln. lei. O parte din această sumă de bani a fost cheltuită acum trei ani pentru achiziționarea utilajului de tunare automată. Utilajul este mare – instalarea și punerea în funcțiune a acestuia a durat doi ani. Abea în primăvara anului curent ea a fost dată în exploatare, automatizând câteva operații și eliberând mai mulți angajați de lucru suplimentar. “La întreprinderea noastră lucrează 68 de persoane, - povestește managerul de marketing și vânzări al firmei Ares UT Victor Vais. – 12 dintre ei formează administrația, restul 56 – lucrători. Doar cinci dintre ei deservesc mașina de turnare, singura unitate a uzinei Ares”.

lt12

În prezent, Ares UT este cea mai mare uzină de turnătorie din Moldova. “Mai sunt câteva întreprinderi mici de turnare la nordul țării, în Florești și în Bălți, - povestește Victor Vais. – Ne înțelegem bine cu ei pe piața internă”. Cei mai serioși concurenți sunt din China. Ei importează în Moldova gure de canal și piese de schimb, mai ales din plastic. Rezistența gurelor este mai joasă decât a celor produse în Moldova, care sunt din fontă și, respectiv, sunt mai scumpe. Cele din China sunt vândue la un preț scăzut, deaceea sunt procurate mai des.

lt04Gure de canalizare formează produsul de bază din sortimentul întreprinderii. Plus, Ares UT mai produce și grilaje pluviale și căptușeale pentru sobe. Căptușeala este unul dintre cele mai complexe produse, oferite de firmă, dar care aduce un venit mare. Producția ei a fost lansată în anul 1995, când firma lupta cu greutăți financiare considerabile. Așa continuă să o producă și în prezent – în zone rurale cererea pentru ea este destul de ridicată.

Atelierul dispune și de un cuptor de topire a oțelului. Ares UT este unica întreprindere din Moldova, care produce articole din oțel. Comenzile pentru producerea plitei de oțel de diferite forme pentru uzine și cariere de asfaltare și ciment sunt unele din cele mai complexe. Metalul este zdrobit până la lichiditate necesară. Spre deosebire de fontă, care este achiziționată de la uzinele de fontă din Ucraina, oțelul este extras în Moldova. “Nu avem volumul de producție necesar pentru a ne permite să procurăm oțelul curat”, - explică Victor Vais.

lt10“Fonta, în schimb, este importată din Ucraina, - continuă Victor Vais. – Este deșeul de producție. Este fonta curată, numită “bară”, și cântărește 10-15 kg. Când se toarnă o piesă, restul metalului se scurge într-o gaură specială. Așa apar “bare”. Uzine turnătoare de fontă nu văd în noi cumpărători serioși. Doar noi procurăm câteva remorci de fontă pe lună. O mașină poate aduce maxim 21 de tone de produs. Alte întreprinderi, însă, cumpără eșaloane și nave de “bare””.

Capacitatea de producție a firmei Ares UT – 200 de tone de articole pe lună. Totuși, firma nu a ajuns încă la așa un nivel. Pentru ca întreprinderea să funcționeze la maxim, ea are nevoie de noi piețe de desfacere. “Piața Republicii Moldova nu este una mare, chiar și 200 de tone de articole de fontă este prea mult. Astfel, încercăm să ne găsim clienți pe piața internațională, în Europa, - spune directorul Ares UT Dumitru Hudeacov. – Recent am trimis o remorcă de lt02marfă comunală în Germania. “Marfa comunală” este reprezentată de gure de canal – produs, care poate fi cu ușurință vândut în UE. Dar și aici am întâmpinat câteva greutăți”.

Ares UT se confruntă cu o serie de restricții, care reduc considerabil piața de desfacere europeană. Compania are nevoie de utilaje speciale certificate, care nu se vând în Moldova. Teoretic, gure de canal pot fi trimise în Kiev, unde ele sunt testate. Dar această metodă este foarte scumpă și întreprinderea nu riscă să apeleze la ea. Așa, rămâne o singură soluție – de a procura acest utilaj și de a-l instala la întreprindere.

E nevoie de două utilaje de testare; pentru presiune și pentru decalaj. “M-am interesat deja de ele, - spune Victor Vais. – Utilajul pentru verificarea decalajului costă 10 mii euro. Dacă dorim să ne vindem produsele în Europa, trebuie să-l procurăm. Nici nu ne imaginăm, unde am putea să-l intalăm. În plus, dacă tot vom vinde gure de canal în Europa, trebuie să învățăm și tehnologia de producție a fontei ductile”. În prezent, întreprinderea se ocupă de dezvoltarea și asimilarea acestei tehnologii.

lt07“Colaborăm cu doi profesori, specializați în turnarea metalelor, - explică Dumitru Hudeacov. – Primul este din Odesa, al doilea e din Cernigov – pentru dezvoltarea tehnologiei de producție eficientă și de calitate a fontei ductile. Ea este executată din fontă cenușie. Însă, gure de canal, produse din ea, sunt cele mai cerute în țările Europei de Vest – Italia, Spania, Portugalia. Gura de canal din fonta ductilă de 30 de kg poate rezista aceeași sarcină ca și cea de fontă cenușie, care cântărește 50 de kg. Deoarece fonta se vinde la greutate, este clar faptul că consumatorul va prefera gura mai ieftină și mai ușoară, la aceleași caracteristici de exploatare”. “Însă țările nordice – Suedia, Norvegia, Danemarca, - preferă mai mult gure de canal din fontă cenușie, - povestește Victor Vais. – Acolo iernile sunt lungi. Gure de canal au proprietăți similare și în mod identic nu permit alunecarea. Astfel, e mai avantajos să procuri cele, care sunt mai grele și mai groase – vor ține mai mult”. Din aceste motive, întreprinderea își orientează producția spre exploatare pe regiuni, de la nord la sud.

lt05“Încă nu am decis, care produs va fi de bază, - gure de canal, bunuri de larg consum sau construcția mașinilor. Abea analizăm piața, - spune Dumitru Hudeacov. – Observăm clienții: ce ei ar fi vrut de la noi și cât de interesant ar fi să le realizăm comanda. Avem deja câteva oferte. Avem nevoie de un produs de bază, care va asigura volumul producției la un profit acceptabil. Pe al doilea loc vom plasa produse secundare, care la volum de producție mic ne vor aduce profit considerabil, cum ar fi căptușeala pentru sobe”.

Ares UT își orientează activitatea și spre Europa. “Din aceste motive realizăm articole în conformitate cu standarde europene, - explică Dumitru Hudeacov. – Cerințe ecologice sunt deja satisfăcute. Conform legislației Moldovei, produsul nu trebuie să conțină mai mult de 20 mg. de substanțe toxice pe un metru cub. În Europa, însă, - nu mai mult de 10 mg. Noi avem doar 9 mg. Din punct de vedere lt11ecologic, uzina progresează în continuu: am înlocuit un produs costisitor cu ulei. Firmele din industria alimentară îl oferă gratuit – nu mai trebuie să se ocupe ei de utilizarea resturilor”.

În viitor, Ares UT mai planifică să construiască complexul de depozitare, sala de expoziții, spațiul pentru oficii și atelierul pentru acoperirea articolelor cu lac și vopsea.

Strategia pro-europeană mai include și aplicarea Sistemului de Management al Calității în conformitate cu standardul internațional SM STB ISO 9001:2009. În cadrul acestui sistem, întreprinderea și-a ales domeniile de dezvoltare, în cadrul cărora se va acorda mai multă atenție creșterii eficienței proceselor interne de afacere. Posibil, în viitor, Ares UT va ajunge totuși în Europa.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика