CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 18 Martie 2011 02:00

Inovatori de nevoie

Inovatori de nevoie

Compania „Triodor” este condusă de doi doctori în ştiinţă - Veaceslav şi Vitalie Doroftei. În pofida acestui fapt, aproape 15 ani firma s-a ocupat cu conservarea tradiţională a fructelor şi legumelor, livrând (în mare parte, în Rusia) mazăre verde, amestec de castraveţi şi roşii, patisoni conservaţi, roşii cu verdeaţă, ardei picant, castraveţi conservaţi şi marinaţi, roşii necurăţate în suc de tomate, pastă de tomate, compoturi, fructe şi pomuşoare conservate în suc propriu. Toată producţia era fabricată sub marca comercială „Moş Ion”.

Primul semnal alarmant a fost în anul 2006, când funcţionarii ruşi, încurajaţi de embargoul impus asupra vinurilor, au început să preseze toate companiile din Rusia care colaborau cu Moldova. Partenerii vechi au început să renunţe la colaborare, iar cei noi înaintau condiţii mult mai dure.

Apoi a apărut o altă problemă – producătorii de conserve chinezi şi indieni. „În ţările lor pot fi obţinute trei recolte pe an, iar pieţele mari de desfacere permit efectuarea unor investiţii serioase în utilaj. Indienii şi chinezii au cele mai moderne uzine de producţie europeană. Producţia lor este de două ori mai ieftină, cu toate că pentru calitatea gustativă noi am obţinut numeroase premii în Rusia”, a menţionat Veaceslav Doroftei.

Conducerea companiei „Triodor” a decis să-şi diversifice activitatea prin implementarea produselor inovaţionale. „Am participat la două proiecte ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu subvenţionare comună. Primul proiect a fost realizat în comun cu Grădina Botanică şi se referea la elaborarea ştiinţifică şi implementarea în procesul de producţie a diferitor feluri de oţet cu extracte de plante aromatice şi medicinale, aşa numitul „oţet cu mirodenii”. În prezent, în calitate de adaosuri sunt testate oregano, melisa, menta, iarba mâţei, stevia, iar oţetul cu rozmarin deja este în vânzare”, povesteşte Veaceslav Doroftei.
Cel de-al doilea proiect a fost sugerat de experţii Programului american CNFA, unde reprezentanţii firmei „Triodor” s-au adresat după consultaţie privind produsele care nu sunt activ prezente pe rafturile magazinelor, dar care vor fi solicitate în viitor. Răspunsul experţilor a fost: „Dejunurile uscate: fulgi, pernuţe, bile de ciocolată, bastonaşe din porumb preparate după tehnologia de extrudare”.
Firma „Triodor” s-a încadrat în realizarea celui de-al doilea proiect comun, de această dată cu Institutul Industriei Alimentare al Academiei de Ştiinţe. Proiectul prevedea elaborarea unor tehnologii originale. Cercetările au fost finalizate şi în curând în Moldova vor apărea dejunuri sub marca comercială „Adory's”.

Însă a mai apărut o problemă. Liniile principale de producţie a firmei „Triodor” se află în raionul Teleneşti, iar liniile performante de producţie procurate, de exemplu, pentru prepararea dejunurilor uscate, necesită deservire calificată, iar asemenea specialişti în raion nu există.
Din această cauză s-a decis ca noile linii de producţie să fie plasate în Chişinău. În acest scop firma a devenit rezidentul parcului tehnic „Inagro”. „Am primit deja încăperi pentru liniile de producţie. Aceste încăperi le vom folosi şi în calitate de laborator ştiinţific, unde deja în calitate de rezident vom continua să efectuăm, de sine stătător sau în colaborare, cercetări în domeniul tehnologiilor alimentare moderne”, a precizat Veaceslav Doroftei.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

Mai multe din această categorie: « Pentru bebeluşi „Ţuica lui Dumitru” »
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика