CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 08 Iunie 2011 03:00

„Ţuica lui Dumitru”

Businessul de bază al întreprinzătorului Dumitru Vicol este exportul de fructe uscate şi nuci. În mare parte, marfa exportată este crescută în livezile omului de afaceri, de lîngă satul Nimoreni, raionul Ialoveni.

„Ţuica lui Dumitru”Dumitru are un hobby – să călătorească împreună cu soţia prin Europa şi să meargă în cele mai îndepărtate locuri.

Astfel, nu e de mirare, că odată a apărut întrebarea: de ce, practic, în toate ţările europene există băuturi naţionale tradiţionale obţinute prin fermentarea şi distilarea fructelor? În Ungaria această băutură se numeşte Palinca, în Slovacia şi Cehia – Slivoviţa, în Germania - Schnaps, în România – Ţuică, în statele balcanice – Rachie. În Franţa, asemenea băutură în genere se numeşte „Eau-de-Vie” (“Apa Vieţii”), în memoria perioadei medievale, când aceasta era cel mai bun remediu împotriva ciumei şi altor boli. Iar în Moldova asemenea băutură există doar pe hârtie şi denumirea ei este destul de posacă – “rachiu special”.

Şi atunci Dumitru a pornit din nou prin Europa, de data aceasta, în căutarea tehnologiilor. A avut noroc în Ungaria, unde a dat peste un conaţional tehnolog, care mai mulţi ani a lucrat la una din cele mai bune întreprinderi de producere a palincăi. Şi din considerente pur patriotice acesta i-a mărturisit secretele de producţie.

Astfel, a apărut băutura “Nimorinka”. Compania lui Dumitru “Monistar” produce şapte feluri de această băutură, pentru a satisface gusturile tuturor consumatorilor: din perje, caise, persici, mere, pere „Williams”, gutui şi vişine.
“În statele europene îndeosebi sunt preţuite băuturile din pere “Williams”, de aceea noi am procurat acolo puieţi, i-am sădit şi am obţinut roadă”, povesteşte Dumitru Vicol.

„Noi suntem foarte exigenţi faţă de calitatea producţiei. Fiecare lot este verificat în laboratorul „UFAG Laboratorien AG” din Sursee, Elveţia”, a menţionat proprietarul companiei “Monistar”. Drept urmare, chiar la primul concurs internaţional "Ujsag Palinka Festival" (Ungaria, aprilie 2011), la care a fost prezentată şi producţia “Monistar”, “Nimorinka” din caise a obţinut medalia de argint. De menţionat, că la concurs au participat circa 800 de producători de băuturi distillate din fructe din toată Europa. “Sincer vorbind, nici nu ne-am aşteptat la un asemenea succes”, a recunoscut Dumitru.

În vînzare (supermarketuri, boutique-uri specializate, restaurante de clasă Premium) “Nimorinka” a apărut pe 1 iunie 2011. Unele feluri de “Nimorinkă” pot fi procurate doar în magazinul online al companiei “Monistar”. În special, este vorba despre “Nimorinka” din pere “Williams” (pentru producerea a 0,5 litri este nevoie de 10 kg de pere proaspete), din vişine (15 kg) şi gutui (20 kg). În procesul de preparare Dumitru nu o dată şi-a servit prietenii şi cunoscuţii cu această licoare.

“Consum alcool destul de rar, de aceea mă strădui să folosesc doar băuturi de clasă superioară. Am descoperit că după “Nimorinka” a doua zi nu există niciun efect negativ, de aceea în ultimul timp, atunci când sunt invitat la nunţi iau cu mine o sticlă de “Ţuica lui Dumitru”, pentru că sunt sigur de ea”, mărturiseşte Ruslan Bodişteanu, maestru internaţional la lupte libere, dublu campion mondial la tineret.

“Într-adevăr, este o băutură calitativă”, consideră academicianul Boris Găină. “Şi după tehnologia de producţie, şi după calităţile gustative. După degustare în aer se simte o aromă fină de fructe, anume aşa şi trebuie să fie”, consideră specialistul.
Imagine de Carmina Vicol

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика