CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 25 Februarie 2011 02:00

Pentru bebeluşi

Pentru bebeluşiÎncă acum 4-5 ani în Republica Moldova articolele pentru copii erau importate în proporţie de sută la sută, poate cu excepţia producţiei unor ateliere semiclandestine ale proprietarilor de buticuri pentru copii din centrele comerciale, unde articolele de firmă erau tirajate şi comercializate ca fiind originale la preţuri cosmice.

Ulterior, au început să apară întreprinderi (toate mici) care produceau haine pentru copii după şabloane proprii. Printre cele mai cunoscute firme se numără „Lenichris” (Chişinău), „Svibmagtex” (Ungheni) şi în deosebi, favorita autorului – „Bombonici” (Basarabeasca).

În cadrul Forumului „Fabricat în Moldova”, desfăşurat recent, au ieşit în evidenţă încă două companii, care şi-au început activitatea în anul trecut. Acest lucru este foarte important, or, lumea e bîntuită de criza economică, care în Moldova a fost agravată de genocidul pe faţă din partea serviciilor comunale, companiilor farmaceutice, importatorilor, energeticienilor, producătorilor de produse alimentare ş.a.m.d. Dar cu toate acestea lumea continuă să nască copii!

Pentru bebeluşiAşadar, Întreprinderea individuală „Moldovan Vasile” de 10 ani se ocupa cu importul aţelor şi firelor în Moldova. În anul 2010 întreprinderea a început producţia articolelor pentru fetiţe sub marca comercială „Miss Vivi”. „Sortimentul nostru este alcătuit din rochii, tunici, colanţi, sarafane, paltoane, rochii de gală, cardigan, lenjerie cu dantelă, malete, pelerine, bolero, poncho, veste, pulovere etc. La procurările angro reducerile ating 50 la sută”, a relatat directorul firmei, Elena Moldovan. În cadrul întreprinderii activează 20-30 de muncitori.

Povestea firmei „Chiriac&Tulgara” SRL este romantică şi patriotică. Fondatorii firmei, Anatol Chiriac şi Carolina Tulgara, s-au cunoscut, s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit în Franţa, unde Anatol lucra, iar Carolina făcea masteratul pe subiectul „Moda şi creativitatea”. După nuntă soţii au locuit în Franţa încă cinci ani, până la naşterea feciorului, după care au decis să revină în Moldova. „De ce?” „Ştiţi, toată lumea ne întreabă despre aceasta, şi cunoscuţi, şi persoane străine. Răspunsul e unu: pentru a fi mai aproape de părinţi”, mărturiseşte Carolina.

În luna mai a anului trecut soţii au început să producă haine pentru bebeluşii de 0-2 şi 2-6 ani. În afară de aceasta, întreprinzătorii mai produc cearşafuri de plapume, feţe de pernă, perne şi plapume (cu sintepon antialergic), colţare pentru pătucuri. Preţul variază între 600 şi 650 de lei. De asemenea, firma produce covoraşe pentru bebeluşi la preţul de 350-400 de lei. Toate produsele apar sub marca comercială „Bebekiti”.
La firmă lucrează în patru, afacerea fiind una de familie. Până nu demult producţia era realizată doar în magazinul de pe lângă atelier.

Participarea la expoziţie a strârnit un interes enorm faţă de asemenea articole, astfel încât acum se negociază contracte cu cumpărători angro din diferite regiuni ale ţării.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика