Vineri, 09 Noiembrie 2018 16:51

Greva foamei sau moartea pentru justiție

 или смертьCetățeanul rus, deținut în penitenciarul Nr. 13, a anunțat că intră în greva foamei pe un termen nelimitat

În ianuarie anului curent noi am scris despre cazul tranzacțiilor financiare pe ”Forex”, investigat de procurori. Atunci avocații reținuților anunțase despre organizarea în timp scurt a unei conferințe de presă, unde urmau să fie dezvăluite detaliile aceestui caz. Totuși conferința nu a avut loc, iar timp de aproape un an nimeni nu intra în contact și nu răspundea la apelurile telefonice, - scrie Revista Economica "Logos-press".

De fapt, anularea evenimentului și tăcerea ulterioară au fost cauzate de acuzațiile procurorilor în adresa avocatului și rudelor deținuților pentru blocarea mersului anchetei. Între timp s-au întâmplat mai multe evenimente, despre care a relatat unul din acuzați într-o scrisoare, pe care a transmis-o prin intermediul soției reporterului nostru. Femeia a venit la noi cu rugămintea de a-l ajuta pe tată a patru copii să restabilească dreptatea și reputația.

Vom analiza totul pe rând

La începutul lunii septembrie procurorii au transmis în judecată procesul intentat în privință a cinci cetățeni străini conform art. 190 pct. 5) a Codului penal al RM ”escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari”. Pe 14 mai reținuții au depus prin intermediul avocatului plângere la CEDO pentru arestarea ilegală.

Cazul a fost examinat de judecătoarea Instanței sectorului Buiucani Vasilisa Muntean. Reamintim, că aceasta este cunoscută prin decizia de demolare a corturilor protestatarilor din centrul Chișinăului. Muntean a fost una din cei 15 judecători, numiți în funcție prin decretul fostului președinte Nicolae Timofti din 26 februarie 2014. Tot Vasilisa Muntean a examinat și cazul lui Veaceslav Platon, iar în septembrie 2016 a interzis prezență la ședința deschisă a rudelor și prietenilor deținutului, cu excepția soției acestuia. Despre ea au mai scris jurnaliștii în articolul de investigație ”Sponsorii generoși ai judecătorilor”, menționând că aceasta a beneficiat în 2017 de ajutoare bănești de 65 000 ruble și 2 000 euro din partea tatălui ei.  

Mai mult, este cunoscut faptul, că judecătoarea Muntean se află într-un conflict direct cu avocații inculpaților, deoarece participă la un alt proces de judecată, unde avocatul apără partea opusă. Astfel, conform art.33 alin. (2) pct. 2) și art. 34 alin. (1) Codului de procedură penală a RM, judecătoarea este obligată să facă declarație de abținere de la judecarea cauzei. Totuși, ea nu a făcut asta, iar abținerea, solicitată de avocați, a fost respinsă de un alt judecător al instanței. Cu această ocazie, cetățenii arestați din Rusia s-au adresat la Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova. Aceasta, la rândul ei, a trimis MAEIE o notă de protest. Inclupații au fost nevoiți să renunțe la serviciile avocatului lor și să caute un alt apărător.

Între timp, au fost amânate câteva ședințe de judecată, iar hotărârea nu a fost pronunțată. Învinuiții rămân în arest la instituția penitenciară Nr. 13, renumită prin condiții inumane de deținere a prizonierilor. În plus, unul din arestați suferă de diabet zaharat și hipertensiune arterială. Starea lui de sănătate s-a înrăutățit, însă procurorii au permis doar efectuarea controlului medical timp de o zi.  

Analizele medicale independente au arătat, că inculpatul are probleme cu articulațiile genunchilor. Din această cauză el este nevoit să se deplaseze cu bastonul. Mai mult, controlul a descoperit probleme cu ficatul și rinichii și, cel mai grav, sindromul apneei în somn (bărbatul poate să se sufoce în timpul somnului). Pacientului i-a fost prescrisă utilizarea constantă a preparatelor speciale și recomandarea de internare în spital. În loc de aceasta, arestatul a fost adus la policlinica penitenciarului.  

Evaluarea medicală despre starea sănătății deținutului, eliberată de penitenciarul Nr.13, arată, că arestatul se află sub controlul medicilor instituției Nr.13. El a fost diagnosticat cu următoarele boli: diabet zaharat de nivelul doi, hipertensiune arterială, varice la picioare, apnee în somn cu riscul de moarte subită în timpul somnului, pancreatită cronică, steatoza hepatică. La fel, este indicat, că pacientul este tratat constant cu medicamente ”Glibenclamidă”, ”Ampril”, ”Aspirină”, ”Pentoxifilina”, ”Furosemid” și ”Alprazolam”, iar starea lui de sănătate este una stabilă.

Judecătoarea Muntean la fel a respins demersul pentru internarea în spital a inculpatului pentru a trece un control medical staționar. Rudele inculpatului au scris o plângere la ”Amnesty International”, unde au povestit despre diagnozele și reacția procurorilor și judecătoarei. Până în prezent răspunsul nu a fost primit.

Conform art. 186 pct. (8) Codului de procedură penală al RM (privind aceleași acțiuni și aceleași persoane, arestul poate fi aplicat pentru ambele etape ale procesului penal pentru un termen de până la 12 luni în ansamblu, până la pronunțarea sentinței instanței de judecată, care examinează cauza), pe 10 noiembrie expiră termenul de arest, iar inclupatul trebuie să fie eliberat din custodie. Însă procurorii au decis să le acuze de spălarea de bani. Acest fapt le permite să înainteze cerere de arest pentru încă un an și, de fapt, în baza acelorași circumscripții și dovezi.

În semn de protest față de decizia dată, cetățeanul Federației Ruse, despre care am scris mai sus, a anunțat pe 1 noiembrie că intră în greva foamei pe un termen nelimitat. Aceasta presupune imposibilitatea administrării medicamentelor. El cere recuzarea procurorului Alexandru Găină și a judecătoarei Vasilisa Muntean. Bărbatul și-a denumit protestul ”Greva foamei sau moartea pentru justiție”. El a declarat că ”el nu are pentru ce trăi, dacă sistemul judiciar din Republica Moldova este lipsit de umanitate și dreptate”.

Noi am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest caz de la procurorul Alexandru Găină, însă el ne-a recomandat să ne adresăm la reprezentații serviciului de presă al Procuraturii anticorupție. Am încercat să-i telefonăm timp de o zi, însă la apeluri nimeni nu a răspuns.

Articolul a fost publicat pentru a atrage atenția asupra situației. Poziția editorilor poate să nu coincidă cu opinia autorilor.

Extras medical din fișa midicală a deținutului

Plângerea la CEDO privind arestările ilegale

Raport medical clinica "Medpark"

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика