Joi, 01 Martie 2018 10:10

Mărțișorul – patrimoniu milenar de valoare mondială

martisorul patrimoniu milenar de valoare mondiala

Primăvara începe cu mărțișor în piept. Chiar dacă cel tradițional este cu canafuri și istoria ne spune că mărțișorul inițial se purta la brâu, iar astăzi îl putem vedea legat la mână sau prins în piept ca obiect de decorațiune.

Conform legendelor, primul mărțișor era împletit dintr-un fir negru și altul alb, ceea ce simboliza lupta anotimpurilor, a iernii și a primăverii. Apoi a trecut în albastru cu alb, ce transmitea mesajul de înseninare a cerului și trezirea naturii la viață.

Astăzi, mărțișorul a devenit un patrimoniu milenar cu o conotație mondială. În acest sens, putem descoperi o expoziție la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală cu simbolul primăverii.

Purtăm mărțișor de parcă am aduce un elogiu primăverii, pentru că de fiecare dată așteptăm primăvara cu sufletul la gură.

Sunt multe legende ce tălmăcesc istoria mărțișorului. Una dintre ele am aflat-o de la meșterul popular Angela Moldovanu, în cadrul unui atelier de confecționat mărțișoare, organizat de Madein.md, care reflectă o frumoasă poveste de dragoste.

Mărțișorul e despre dragoste. Legenda Mărțișorului.

„Baba Dochia și Vifor Negru s-au îndrăgostit, și din dragostea lor au zămislit un băiat pe nume Dragobete. Trăind în pădure, pe parcursul vieții nu mai văzuse alte ființe, era singur și foarte frumos.

Într-o zi de primăvară, plimbându-se prin pădure, pentru prima data a întâlnit pe cineva care i-a zbuciumat inima. Pe frumoasa Zâna Primăverii. Fiind fermecat de frumusețea ei, s-a îndrăgostit și acest sentiment al dragostei, l-a făcut să meargă zilnic și să o privească pe ascuns. De asemenea și Zâna Primăverii observându-l, l-a îndrăgit.

Baba Dochia, fiind considerată după caracter o ființă haină la suflet, i-a spus Zânei Primăverii că de vrea să devină soția lui, ar trebui să-i îndeplinească câteva porunci. Cu un răgaz de 3 zile, să tundă oile, să spele lâna, să o toarcă și din firul obținut să împletească lui Dragobete o haină.

Era sfârșit de februarie când Zâna Primăverii a început să realizeze poruncile babei Dochia. Încercând să reușească, împletea zi și noapte. În grabă ea s-a înțepat și chiar dacă îi curgea sânge din deget, continua să împletească.

Îi rămăsese să împletească doar o parte din mâneca stângă, și din cauza sângelui, unele fâșii ale lânii albe au devenit roșii.”

Astfel, s-a născut legenda mărțișorului legat la mână, ca un simbol nu doar al reînvierii, al biruinței primăverii asupra iernii, dar și un simbol al dragostei pure.

Acest simbol reprezintă o luptă personalizată dintre bine și rău, este o chemare spre căldura sufletească. Susține împreună cu Madein.md mărțișorul, pentru a reanima și păstra acest nemaipomenit obicei ce ne caracterizează ca națiune.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика