CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 13 Mai 2012 03:00

Academica/Inovatorul aşteaptă noi rezidenţi

Academica/Inovatorul aşteaptă noi rezidenţiConsiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, şase noi rezidenţi ai parcului ştiinţifico-tehnologic „Academica”. Astfel, în parcul ştiinţifico-tehnologic sunt 22 de agenţi economici, iar în incubatorul inovaţional „Inovatorul”, care face parte din complex, - 6 rezidenţi.

„Totodată, parcul poate primi până la 50 de rezidenţi, iar incubatorul – până la 25-30 de rezidenţi”, a precizat managerul principal al ambelor instituţii, doctorul în ştiinţe economice, profesorul în marketing, Anatol Bucatînschi.

Care sunt avantajele oferite de statutul de rezident? Pentru incubator, pe o perioadă de trei ani, oficiul, tehnica, mobila, Internetul, telefonul, serviciile comunale sunt oferite gratuit. Pentru parcul ştiinţifico-tehnologic, în primii ani, arenda şi serviciile comunale sunt achitate în mărime de 50% din preţul de piaţă. În plus, sunt oferite consultaţii gratuite pe diverse aspecte ce ţin de afaceri, promovarea serviciilor (în limita posibilităţilor). De exemplu, în anul 2011, noi am expus standul comun în cadrul expoziţiilor comune „Infoinvent” şi “Fabricat în Moldova", am expediat materiale pentru expoziţiile internaţionale din România şi Germania.

Deocamdată, nu putem oferi rezidenţilor facilităţile promise de Legea privind parcurile ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarele inovaţionale: cota zero a TVA la mărfurile importate şi procurate în ţară, taxa zero la importul utilajului necesar. Guvernul nu ne refuză, dar nici nu aprobă aceste prevederi.

Volumul vânzărilor rezidenţilor „Academica”, în anul 2011, a constituit 24,8 milioane lei, iar volumul investiţiilor a atins 7,8 milioane lei. Au fost create 33 locuri noi de muncă. În cadrul incubatorului inovaţional „Inovatorul” volumul vânzărilor a constituit 21 milioane de lei, volumul investiţiilor – 2,9 milioane lei, iar numărul locurilor de muncă noi – 5. În primul trimestru al anului 2012, volumul vânzărilor parcului şi incubatorului a constituit 25 milioane de lei, iar volumul investiţiilor – circa 8 milioane de lei.

În imagine: profesorul Anatol Bucatînschi.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика