CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 27 Iulie 2012 03:00

Un milion de euro pentru lemne din paie

Proiectul comun al Uniunii Europene şi Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP/PNUD) «Energie şi biomasă în Moldova» a lansat două linii de creditare pentru finanţarea întreprinzătorilor care doresc să producă brichete din culturi cerealiere.

Bugetul total al subproiectului este de 1 milion de euro.

Anual, agricultura Moldovei generează în medie 700 mii de tone de paie. Această cantitate poate fi echivalată cu 250 milioane metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 25% din consumul anual al ţării. Aceasta este suficient pentru a încălzi 9 milioane metri cubi de suprafeţe locative sau 200 de mii de case de locuit cu surpafaţa medie de 80 de m.p.

«Potrivit estimărilor noastre, costul unei gigacalorii din biomasa obţinută este de 400 de lei, iar din gazele naturale la tarifele actuale — 1380–1400 de lei», relatează expertul proiectului «Enegie și biomasă în Moldova», Nicolae Zaharia.

Proiectul «Energie şi biomasă în Moldova» este implementat pe parcursul a patru ani, începând cu anul 2011 până în 2014. Bugetul este de 14,56 milioane euro, dintre care 14 milioane de euro sunt alocate de UE, iar 560 de mii — de PNUD.

«În cadrul proiectului, cel puţin 130 de instituţii publice (grădiniţe, şcoli, instituţii medicale, centre sociale locale etc.) vor fi conectate la sistemele de încălzire ce funcţionează pe baza deşeurilor din agricultură, în special cu paie. Deja au fost puse în funcţiune câteva cazane, se desfăşoară lucrări în 58 de localităţi din Moldova. Totodată, pentru sectorul privat este planificată subvenţionarea producţiei şi/sau instalării a până la 500 de sobe energetic eficiente», a menţionat managerul Ina Prisăcaru.

«Însă toate aceste sobe trebuie încălzite cu ceva. De aceea, următorul pas este impulsionarea sectorului de producere a brichetelor/baloţilor din paie. Productivitatea planificată a acestor întreprinderi este de circa 1000 de tone de brichete pe an».
«Un milion de euro, alocat în acest sens va fi împărţit în două. Prima parte este destinată întreprinzătorilor pentru producerea si transportarea baloţilor de paie. Aici noi ne orientăm la utilaje în valoare de până la 12 mii de euro», a relatat Nicolae Zaharia.
Mijloacele pentru procurarea în leasing a utilajelor (500 de mii de euro) vor fi repartizate prin intermediul proiectului japonez «2KR», ce dispune de toate mecanismele necesare.

A doua parte din sumă este destinată întreprinzătorilor, care vor dori să producă brichete din paie. Aici costul utilajului poate constituie şi 100, şi 150 de mii de euro. Banii vor fi repartizaţi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, conform proiectelor individuale.

Utilajul poate fi adus în Moldova fără taxe vamale şi TVA şi transmis în leasing agenţilor economici pe trei ani, după schema 40х30х30. Adică întreprinderea achită un avasn de 40%, apoi timp de trei ani achită suma rămasă. Componenta de grant nu este prevăzută.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика