Vineri, 17 Februarie 2017 09:31

Organizarea vinotecilor și căptușirea lor cu piatră decorativă – o afacere fără concurenți pe piața din Moldova

organizarea vinotecilor si captusirea lor cu piatra decorativa o afacere ce intra in actualitate
Principala direcție de activitate a companiei „Crono-art” constă în comercializarea pietrei decorative și utilizarea acesteia în căptușirea gardurilor masive, a caselor, a cărărilor și în designul interior. Dar afacerea care s-a dezvoltat mult în ultimii ani este organizarea vinotecilor și căptușirea lor cu piatră decorativă.

„La noi în țară cultura vinificației are o istorie ce se întinde pe milenii, - a spus directorul executiv al micii întreprinderi Crono-art, Pavel Calincovschii. – Însă, din cauza perturbărilor istorice, cultura păstrării vinurilor a fost puțin uitată”. În prezent, suntem în acea perioadă în care cultura renaște: oamenii cu venituri peste medie construiesc la casele lor vinoteci private. Conform spuselor lui Pavel Calincovschii, „oamenii își dezvoltă cultura propriului beci”.Vinotecile sunt în vogă

Vinoteca este un beci amenajat pentru păstrarea vinului. Acesta poate fi mic sau mare. Pavel Calincovschii a lucrat la vinoteci cu suprafața totală egală și mai mare de 100 metri pătrați. O vinotecă atât de mare este formată din 4-5 camere, dintre care principalele sunt încăperile de păstrare a vinurilor și sala de degustare. Majoritatea clienților optează pentru vinoteci formate din 2-3 camere.

Beciul (viitoarea vinotecă), precum și restul casei, sunt construite de o echipă de constructori. „Noi ne ocupăm doar de amenajarea unei vinoteci în acel beci și căptușirea pereților cu piatră decorativă”, - a explicat Pavel Calincovschii. Beciurile sunt construite din cărămidă, beton și cotileț. Condiția de bază a construcției constă într-o impermeabilizare bună. „Uneori, înainte de a începe lucrul, ne ocupăm de o impermeabilizare suplimentară a beciurilor”, - a spus Pavel. Odată asigurată protecția împotriva pătrunderii apei, beciul este pregătit pentru amenajarea vinotecii.A doua condiție – ventilația

Ventilația este un element foarte important în amenajarea beciului și a vinotecii. Aerația asigură eliminarea surplusului de umezeală. O ventilație simplă constă dintr-o țeavă-hotă amplasată pe tavan, prin care pătrunde aerul proaspăt și este eliminat aerul umezit din beci. Unii proprietari optează pentru instalarea unor climatizatoare speciale. Acestea asigură păstrarea temperaturii optime pentru păstrarea vinului – în intervalul 14-18ºC.

Uneori, podeaua beciului este acoperită cu beton. „Se preferă acoperirea podelei cu nisip și pietriș, iar stratul de deasupra să fie din faianță artificială sau din piatră naturală, - a continuat Pavel Calincovschii. – Podeaua realizată în acest mod respiră, absoarbe umezeala”.

Doar piatră naturală, preferabil din Moldova

Vinotecile se căptușesc cu piatră naturală, datorită proprietăților ei de absorbție a umezelii, care se acumulează în beci, urmând să fie mai apoi degajată în proporții mici, iar ventilația elimină acea umezeală din beci.

Pentru fațada vinotecilor sunt utilizate 2 tipuri de piatră naturală: calcarul de natură biogenă din Moldova și gresia cu elemente de nisip cuarțos din Bulgaria. Gresia din Bulgaria vine într-o gamă largă de culori și este des utilizată ca element decorativ suplimentar al căptușelii. Căptușelile realizate exclusiv din gresie din Bulgaria sunt rare. Piatra de bază folosită pentru căptușeala beciurilor în Moldova este calcarul autohton. Este un material aproape perfect pentru căptușeli. „Avem zeci de cariere, din care se extrag acest tip de piatră, - spune Pavel Calinovschii. – Se întâlnește o gamă largă de culori, de la galben-deschis și nuanțe de gri, până la maro-închis”. După structura pietrei se întâlnește calcar ce are în compoziția sa atât cochilii mici, cât și mari. Au mai rămas și stocuri de calcar din Crimeea. Acesta este mai moale decât analogul său din Modova, din acest motiv calcarul din Crimeea este folosit la crearea elementelor decorative, care sunt tăiate manual. În cazul calcarului autohton, sunt necesare utilaje speciale pentru a crea astfel de elemente de decor.Designul și structura beciului-vinotecă din Moldova

Dat fiind faptul că, pe lângă vinuri, în beciuri se păstrează și produse alimentare – conserve de casă, fructe și legume – vinotecile sunt de regulă împărțite în 3 încăperi. Aceste camere sunt: vinoteca în sine, unde se păstrează vinurile și coniacurile de casă și cele de marcă; sala de degustare și camera de depozitare a produselor alimentare. O altă variantă de organizare a spațiului este: vinoteca cu vinuri și în cealaltă parte a încăperii – rafturi cu conserve, plus sala de degustare. Uneori beciul este, pur și simplu, separat în două părți.

Deși niciun beci, dintre cele amenajate de meșterii „Crono-art”, nu se aseamănă cu altul, de regulă clienții le aleg în același stil – de beciuri vechi, din epoca medievală. Acest stil se caracterizează prin tavane arcuite, căptușite cu piatră, nișe din piatră, rastele din piatră și elemente din lemn – uși, rafturi, suporturi pentru torțe. Evident, torțele sunt moderne – electrice. De elementele din lemn se ocupă firma parteneră a companiei „Crono-art”.

Uneori sunt comandate decoruri ale vinotecii în stil minimalist sau modern. Acești clienți deseori aleg pentru căptușeală gresia din Bulgaria. Cu toate acestea, majoritatea comenzilor fac parte din stilul medieval cu elemente clasice – coloane, cornișe, nișe.

Ce fel de vinuri sunt păstrate în vinoteci

Vinoteca nu este destinată doar vinurilor de casă. Aici se găsesc și vinuri de colecție. Vinul de casă se găsește în fiecare beci moldovenesc. În timp ce vinurile de colecție reprezintă o sursă de mândrie pentru proprietar și sunt arătate oaspeților. Pentru a servi musafirii cu un vin de calitate, într-o atmosferă veridică de beci de vin, nu este necesară efectuarea unei vizite în beciurile Cricova sau Mileștii Mici. Toate aceste vinuri pot fi găsite într-o vinotecă de casă. Cumpărând o ladă de vinuri de colecție, proprietarul poate să savureze anual o sticlă nouă, delectându-se de fiecare dată cu un gust nou.Beciul trebuie căptușit iarna

În pofida existenței cererii, deocamdată „Crono-art” nu are concurenți pe piața din Moldova. Poate că acest lucru se datorează specificului muncii, care necesită o abordare aparte și implicarea unor meșteri calificați.

De regulă, beciurile sunt căptușite iarna. Vara meșterii sunt ocupați – sunt multe lucrări de căptușire internă și externă a clădirilor. Iarna, atunci când există mai puțin lucru, vine rândul beciurilor. Acest context este prielnic pentru client – e mai ușor să negociezi prețul. Totodată, iarna sunt mai mici și prețurile pentru piatra decorativă.

O vinotecă bine făcută reprezintă fața companiei. Respectiv, meșterii sunt cei mai buni. Timp de două luni sunt amenajate vinoteci ce surprind prin splendoare. „Dacă fac un beci bun, primesc trei noi clienți – a spus directorul companiei. – Dacă nu fac o treabă bună, pierd zece clienți odată. De aceea este foarte importantă calitatea lucrărilor și colaborarea cu meșteri calificați”.


Sursă: madein.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика