Miercuri, 25 Ianuarie 2017 15:35

Cum se produce o maioneză din ingrediente naturale în Moldova

Am28
Întreprinderea S.A. „Alimcom” I.M din Chișinău este unul din cei mai vechi producători autohtoni din domeniul alimentar, oferind consumatorilor maioneză de calitate fabricată din materie primă naturală.

„Ne-a fost sugerat să producem maioneză cu conținut scăzut de calorii, dar am refuzat – am vrut să păstrăm brandul”, a explicat Ana Caragea, managerul de producție al uzinei alimentare din Chișinău, S.A. „Alimcom” I.M. Trebuie precizat faptul că, în producția maionezei cu conținut scăzut de calorii, sunt utilizate tehnologii moderne, care implică folosirea unei ponderi mari de substituenți alimentari. În timp ce în producția maionezei cu brandul „Provensal”, a companiei „Alimcom”, sunt utilizate doar ingrediente naturale. Conform spuselor Anei Caragea, o singură companie din Moldova mai produce maioneză doar din ingrediente naturale – întreprinderea „Belmar” din Bălți.

Compoziție verificată în timp

Rețeta maionezei „Provensal”, produsă de „Alimcom” timp de câteva decenii deja, a fost dezvoltată încă în perioada sovietică, când practic nu existau produse chimice alimentare. Anume acest aspect diferențiază maioneză companiei „Alimcom” de altele de pe piață – faptul că este produsă doar din ingrediente naturale. „Maioneza noastră conține un singur conservant – E-260”, a explicat Ana Caragea. Acest cod ascunde acidul citric, ca aditiv alimentar. Cu alte cuvinte, un alt ingredient natural.

Fără substituenți alimentari

„Alimcom” are furnizori tradiționali de materie primă naturală verificați de-a lungul timpului. „Pudra de muștar o procurăm din Ucraina, deoarece nu se găsește la noi în țară”, a explicat Ana Caragea. Celelalte ingrediente sunt locale. Laptele praf este adus din Florești. Praful de ouă – din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, iar uleiul este adus deja de mulți ani de la întreprinderea „Floarea Soarelui” din Bălți. Cele 67%, care indică ponderea de grăsime a maionezei pe ambalaj, sunt generate de uleiul de floarea soarelui. De aceea este foarte importantă calitatea acestuia. „Uleiul din Bălți este foarte bine curățat, a spus managerul de producție. „Am încercat să găsim furnizori de ulei situați mai aproape, pentru a reduce costurile de transport. Dar nu ne-a reușit să găsim ulei de aceeași calitate”, a adăugat managerul. Potrivit ei, cât timp maioneza este proaspătă, își păstrează gustul și aroma. Dacă stă timp de două săptămâni – apare gustul amar. Probabil gustul amărui se datorează impurităților din ulei, care nu au fost curățate. În cazul uleiului din Bălți, nu apare această problemă, spus Ana. Gustos și sănătos

Rețeta maionezei „Provensal” a fost elaborată pentru volume mari de producție, dar s-a ținut cont de faptul că acest sos trebuie să fie atât gustos, cât și sănătos. De aceea, în compoziția lui se găsește anume uleiul de floarea soarelui, care are cea mai mică cantitate de colesterol dintre toate uleiurile alimentare. Pentru a neutraliza și a distruge acest colesterol, în compoziția maionezei se găsesc uleiurile de muștar din praful de muștar. Din cele spuse mai sus, poate fi ușor dedus faptul că discuțiile despre conținutul înalt de calorii în maioneza naturală sunt prea exagerate.

Cererea scade, din păcate

În ultimii ani a scăzut dramatic cererea pentru maioneza naturală. În urmă cu 6-8 ani, compania producea zilnic câte 14-20 de tone de maioneză. În luna decembrie, înainte de sărbătorile de iarnă, atunci când cererea pentru maioneză creștea brusc, volumele zilnice de producție ajungeau la 20-22 tone”, a spus Ana Caragea. Acum, însă, întreprinderea produce lunar câte 3-4 tone de maioneză. Astfel, au fost reduse la minimum și tipurile de ambalaje. Dealerul care livrează maioneza „Alimcom” în rețeaua comercială comandă sosul doar într-un singur tip de ambalaj – cutia pătrată cu greutatea de 200 grame.Scăderea puterii de cumpărare a populației, cauzată de criză, a avut un impact negativ asupra popularității maionezei naturale. Prețul angro pentru ambalajul de 200g de maioneză este de 9,5 lei, în timp ce pe rafturile din supermarketuri prețul acestuia ajunge la 16,4 lei. În principiu, de acești bani poți cumpăra o jumătate de kilogram de maioneză cu conținut scăzut de calorii de la un producător de import. În cazul multor produse este ridicată ponderea de substituenți alimentari în compoziție, dar cumpărătorul se orientează mai mult după factorul de preț. Cu toate că nu se face nicio economie, la procurarea maionezei ieftine. Maioneza este un produs cu o cerere ocazională și chiar și procurarea unei maioneze scumpe, practic nu va afecta bugetul de familie. „Dacă nu ar fi fost criza, popularitatea maionezei naturale nu ar fi scăzut”, consideră managerul de producție.

Deocamdată, întreprinderea „Alimcom” continuă să aștepte vremuri mai bune. „Cea mai mare parte din cifra de afaceri vine de la clienții fideli”, a spus Ana Caragea. Producția de maioneză are loc o dată pe săptămână, rareori de două ori. În cadrul întreprinderii există cinci linii de producție: de maioneză, de muștar, de ape minerale, de halva și de oțet. Ultimele două linii de producție încă nu au fost pornite. Întreprinderii are 25 de lucrători. „În vremurile bune, aici lucrau până la 250 de persoane. Să sperăm că vremurile bune se vor întoarce”, a conchis Ana Caragea.


Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика