Vineri, 23 Decembrie 2016 22:33

Înconjurul lumii cu un iaht „Made in Moldova”

inconjurul lumii cu un iaht made in moldova
În anul 2019, iahtmanii din Moldova, Veaceslav Jarov și VladimirJarov, vor porni în înconjurul lumii pe iahtul lor. Ar avea noroc dacă ar veni cu ei și un al treilea membru al echipajului. Iar dacă nu vine, nu este nicio problemă, dat fiind faptul că nu ar fi prima dată când călătoresc doar ei doi.

„Ar avea noroc”, pentru că acest candidat ar trebui să corespundă anumitor cerințe: să aibă o înălțime mai mică de 1.70 m, greutatea – mai mică de 65 kg, să cunoască limba engleză la nivel de conversație și să fie dispus să asculte ordinele căpitanului. „Este foarte complicat să găsești o astfel de persoană, de aceea ne pregătim să navigăm în doi”, - a spus Veaceslav Jarov, - „în doi” fiind: iahtmanul Veaceslav Jarov și fiul lui, Vladimir.

Ideea de a naviga în jurul lumii au avut-o spontan trei sportivi moldoveni, în timp ce pluteau pe un iaht mic din Leningrad la Chișinău, pe râurile interne din URSS. Dar în moment ce au ajuns la Gorki, URSS s-a dezmembrat, au fost stabilite frontiere noi și, astfel, navigarea liberă s-a terminat. În aceste condiții, ei au hotărât să construiască un iaht de ocean și să pornească cu el în înconjurul lumii – doar oceanul în față, fără frontiere. Astfel a început construcția navei pentru „ocolul lumii”.

Iahtul a fost construit în apartament

Au adus în apartamentul lui Veaceslav Jarov un colțar din metal, un cablu și cam aici s-a terminat construirea în comun a iahtului. Doar Veaceslav Jarov nu și-a pierdut entuziasmul. Timp de 6 ani a construit iahtul în incinta locuinței sale: carcasa a fost realizată din lemn și metal, acoperită cu materiale din fibră de sticlă, pe rășină epoxidică. „În acea vreme, fabricile se închideau și materialele erau vândute la prețuri extrem de mici, de aceea am și reușit să construim iahtul”, - a explicat domnul Jarov. Numele iahtului este „Impulse”și a fost pus pe apă în anul 1998.Veaceslav Jarov a început să se ocupe de navigație la vârsta de 30 de ani. Tot atunci, în anul 1980, a realizat prima sa barcă din tuburi de aluminiu și a navigat cu ea pe Răut și pe Bugul de Sud. Veaceslav a modernizat barca pentru navigarea pe Nistru – a lărgit-o și a adăugat pânze. Iar în anul 1983 a început să construiască primul iaht complex.

Cu acest iaht Veaceslav Jarov a ocupat locuri fruntașe în cadrul competițiilor din Moscova și Leningrad. Și anume în baza acestei nave cei trei sportivi au decis să construiască un iaht de ocean.

Impulse – micul iaht de ocean fabricat în Moldova

Dimensiunile lui sunt – 7 metri în lungime și 2.5 metri în lățime. „Nu sunt inginer, sunt lăcătuș, am lucrat în cadrul institutului experimental al Academiei de Științe”. Acolo domnul Jarov s-a ocupat de realizarea instrumentelor unice pentru oamenii de știință, în baza schițelor primite de la ei. Treptat, el a început să vină cu anumite propuneri pentru îmbunătățirea acestor aparate. Mai târziu, oamenii de știință apelau la lăcătușul Veaceslav Jarov pentru idei și sfaturi. De aceea pentru el nu a fost prea complicat să construiască iahtul: s-a ocupat de calculele necesare, de proiectare. Suprafața pânzelor este de 26 metri pătrați, iar greutatea chilei este de 300 kg.

Și motorul iahtului este mic și ușor, provenind de la un Lamborghini italian. Acesta are 13 cai putere și este extrem de scump, dar își merită pe deplin banii.

Regate și iar regate

Navigarea pe ocean nu poate fi comparată cu plimbarea de-a lungul coastei Mării Negre. De aceea, cum apare o ocazie favorabilă, sportivii ridică ancora să se antreneze. Tatăl și fiul din familia Jarov au vizitat de trei ori Grecia și Ciprul, participând la diverse competiții. Merg des în Odessa și România. La bordul iahtului e scris rămas numărul 37 de la ultima regată la care au participat. Regata se numește „Cyclades” și se organizează în mod tradițional în Marea Egee. Această mare este un adevărat paradis pentru iahtmani: mereu sunt vânturi puternice. La ultima ediție au fost 20 de participanți, iar iahtul din Moldova era cel mai mic. Și s-a clasat pe locul 14. Un adevărat succes pentru un astfel de iaht mic. „Acolo toate iahturile erau mari, ele taie valurile, - explică Vladimir Jarov. În timp ce noi pluteam pe valuri – sus, jos. Și, în pofida situației, ne-am clasat pe locul 14”.Mulțumiri portului Giurgiulești

Iahtmanii sunt ajutați mult de către administrația Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) – costurile de livrare a iahtului din Chișinău în Giurgiulești sunt suportate de PILG.

Până în anul 2010, tatăl și fiul din familia Jarov păstrau iahtul în Odessa. Dar în momentul în care taxa pentru depozitare a crescut de la 120 de dolari pe an la 300 de euro pe lună, au transferat iahtul la Chișinău. Acum, dana iahtului este situată în blocul lor de pe strada Gheorghe Asachi.

Încă un iaht

În paralel, tatăl și fiul din familia Jarov au început să construiască un nou iaht – o corabie de 5 metri, destinată concursurilor desfășurate pe lacul de acumulare Ghidighici. Acolo s-au adunat deja câțiva amatori ai sporturilor de navigație. „4 iahturi sunt construite de proprietari, una a fost reconstruită, una a fost cumpărată și e de firmă, iar acum și iahtul nostru va veni în grup”, - a explicat Veaceslav Jarov. Și acest iaht este construit în apartamentul familiei Jarov, căci nu au alt spațiu de lucru.

„La început îl vom construi în totalitate, iar apoi îl vom dezasambla și îl vom livra la Ghidighici, - a explicat Veaceslav Jarov. – Iar apoi îl vom reasambla”. Aceasta va fi deja a patra corabie a lui Veaceslav Jarov. („Impulse” a fost a treia). Pentru a o construi, familia Jarov a vândut primele două iahturi.Cum să strângi bani pentru o călătorie în jurul lumii

Se planifică ca iahtul „Impulse” să plutească pe lacul Valea Morilor din Chișinău. „Îmi imaginez că vor fi mule impedimente birocratice pentru realizarea acestei idei, - a spus Veaceslav Jarov. – Dar nu avem o altă opțiune, nu prea ne punem speranțele în sponsori, însă avem nevoie de bani pentru călătoria în jurul lumii”. Navigarea în înconjurul lumii „Magelan 500” este organizată de către iahtmanii din Odessa, de aceea data acesteia este stabilită – anul 2019, portul de plecare – Odessa, portul de sosire – Odessa. Alegeți orice rută, dar să fie un înconjur al lumii.

De aceea, navigatorii moldoveni, care își propun să realizeze înconjurul lumii, au nevoie de bani pentru aventura de peste trei oceane, ocolind Africa, de-a lungul Australiei, prin Oceanul Pacific, pe la Capul Horn din America se Sud, prin Oceanul Atlantic și Marea Mediterană în portul Giurgiulești. Puteți să vă imaginați faptul că această călătorie necesită eforturi mari, atât financiare, cât și fizice. Iar Veaceslav Jarov va împlini în curând 70 de ani.

Între timp, viitorii Magellani construiesc micul iaht pentru Ghidighici și își fac planuri cu privire la mica afacere de pe Valea Morilor: plimbând oamenii pe lac, învățându-i să navigheze, atrăgând tinerii și pregătindu-se pentru marea călătorie înconjurul lumii.

„Chiar daca cei din Odessa se vor răzgândi între timp, noi ne vom urma visul și vom pleca în jurul lumii!”, - a spus Veaceslav Jarov.

Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика