CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Marți, 10 Aprilie 2012 03:00

Electricitatea solară în Moldova – doar pentru clienţii corporativi

Electricitatea solară în Moldova – doar pentru clienţii corporativiÎn cadrul recentei expoziţii "Moldenergy-2012" câteva companii au prezentat modele de sisteme pentru transformarea energiei solare în electricitate (fotovoltaică). Managerii desenau în aer figuri extraordinare, relatau despre perspectivele colosale. Însă la întrebarea privind implementarea obiectelor concrete în Moldova răspunsul era negativ. Am decis să ne clarificăm cum stau lucrurile şi am apelat la inginerul şef al companiei „Biotex”, Andrei Manikovschi.

(Începând cu anul 2003, "Biotex" livrează în Moldova seturi de panouri solare on-grid* ale corporaţiei "Sharp". Andrei Manikovschi deţine certificatul acestui gigant. transnaţional pentru administrarea şi supravegherea montării şi exploatării acestor sisteme).

„Mulţi dintre cetăţenii noştri, care au fost în Germania şi Elveţia şi au văzut acolo o mulţime de acoperişuri cu panouri solare, vin şi se interesează de volumul şi oportunitatea unor asemenea investiţii. Suntem nevoiţi să-i dezamăgim.
În energetică există noţiunea de caracteristica de preţ. De ce să investeşti sume imense de bani, care cine ştie când vor fi recuperate sau vor fi recuperate în general, dacă există GOERLO, dacă toate localităţile din Moldova sunt electrificate?”

Instalaţia pentru obţinerea energiei electrice din energia solară constă dintr-un set de module – panele, amplasate pe construcţii rigide sau pe acoperişul casei, acumuator, regulator de încărcare şi invertor, în cazul în care este nevoie de curent alternativ.
Fără a dezvălui secretele agenţilor economici din Moldova, vă prezentăm preţurile instalaţiilor, afişate de un magazin online din Rusia.

Un panou cu puterea de până la 180 W - $1300 (dimensiuni 1310x990x50 mm), acumulator 120 AC - $300, invertorul cu regulatorul de încărcare - $360 (este posibilă şi conectarea unul panou fotovoltaic de până la 250 W). Acelaşi invertor pentru 2500 W costă 4144 dolari, (180 W sunt două lămpi cu incandescenţă).

Electricitatea solară în Moldova – doar pentru clienţii corporativi“Pentru acumularea energiei obţinute ziua, - continuă Andrei Manikovschi, - sunt necesare acumulatoare speciale de tipul celor de la laptopuri, care sunt foarte scumpe. De exemplu, consumul de energie seara constituie 2 kWh (iluminare, televizor, calculator, maşină de spălat şi multe altele). Pentru ca să vă ajungă energie, cu rezervă pentru o zi posomorâtă (cu o desărcare minimă de 40%), acumulatorul trebuie să funcţioneze incontinuu 8-10 ore. Conform calculelor mele, o baterie de 18 kW va costa aproximativ 60 de mii de euro.

De aceea, clienţii noştri sunt persoane juridice, cărora le este convenabil să utilizeze energia obţinută direct, fără a o acumula: centre de business, hoteluri, întreprinderi de producţie. Aceasta nu le permite să se deconecteze de la reţelele publice, în schimb le permite să economisească. Însă chiar şi aşa, termenul de recuperare a investiţiilor în aceste proiecte este de circa 15 ani.

Cât priveşte experienţa Europei, atunci în Moldova aceasta încă nu poate fi aplicată. Acolo, cei care instalează baterii solare pot beneficia de diverse mecanisme de compensaţii. De exemplu, facilităţi fiscale, se aplică tariful feed-in. Adică, proprietarul bateriei vinde surplusul de energie obţinută (spre exemplu, ziua) la un tarif cu mult mai mare decât energia primită din priză. Business curat, nimic mai mult. În Moldova, deocamdată, legislaţia în acest domeniu şi mecanismele de implementare a acesteia se află în faza embrionară”.

www.soare.md

* există sisteme on-grid şi off-grid. În primul caz consumatorul este conectat la reţeaua publică de distribuţie, în al doliea – acesta este absolut autonom.

În imagine: Andrei Manikovschi.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика