CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 30 Aprilie 2012 03:00

Cum să coaceţi pâine pentru gravide

Cum să coaceţi pâine pentru gravideGuvernul Moldovei a publicat în "Monitorul Oficial" Hotărârea nr. 171 din 19.03.2012, "Cu privire la aprobarea unor măsuri de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017”

Sensul acestei decizii, pe scurt, constă în următoarele: din anul 2017, făina de grâu de calitate superioară, întâi şi doi, precum şi făina de grâu durum importată sau autohtonă, utilizată în Moldova, va fi fortificată cu premixuri ce conţin fier şi acid folic (soluţie apoasă de vitamina B9).
Această măsură este îndreptată spre reducerea anemiei, care este răspândită în Moldova. Mai multe detalii despre aspectele medicale şi macrofinanciare ale acestei iniţiative puteţi citi AICI
Noi, însă, suntem interesaţi de partea tehnică a problemei.

În primul rând, de ce anume această combinaţie: fier curat 99,9% cu valenţa zero, plus B9, care este recomandată femeilor zilnic înainte de sarcină şi pe parcursul primelor săptămâni de sarcină?

„Prezenţa anemiei la multe persoane din ţara noastră se explică prin faptul că fierul consumat de noi în alimentaţie nu se asimilează în organism. În asemenea cazuri în produse se adaugă acidul folic, în calitate de catalizator”, povesteşte şeful laboratorului SA „Franzeluţa”, Olga Niculica.
Prin urmare, se recomandă adăugarea în făină de la 120 până la 200 g de premixuri. Cum trebuie adăugate? Cu ajutorul dozatoarelor, pe care autorităţile promit să le distribuie gratuit companiilor noastre de morărit.

Întrebarea este căror întreprinderi? Directorul companiei „Navan-prim”, Iurie Ceban, care importă făină din Ucraina şi Rusia, consideră că de aceste dozatoare vor beneficia doar cinci-şase întreprinderi de morărit relativ mari. Dar ce vor face cele mici, numărul cărora este foarte mare? „Cei ce nu vor putea, vor trebui să părăsească această piaţă”, spune ferm Olga Niculica.
Reieşind din experienţa Kazahstanului, care a încercat în anul 2009 să implementeze un program similar (însă ulterior au renunţat la idee), dozatoarele produse în Rusia costă 900 mii de tenghe (6 mii de dolari), iar cele din Turcia – 2000 de dolari.
Potrivit estimarilor efectuate de kazahi, cheltuielile suplimentare vor constitui 0,36-0,5 tenghe sau aproximativ 0,04 lei moldoveneşti la o franzelă de 600 de grame.

Cea mai optimă variantă, consideră directorul comercial al ÎI „Uzun Alexei”, Nicolae Uzun, este procurarea utilajului de morărit din Turcia. „Puţini ştiu, că în ultimii ani Turcia a devenit al treilea exportator de făină din lume. Ei cumpără făină furajeră şi o „ajustează” la parametrii necesari. Grâul din Moldova, în mare parte, este „slab” şi trebuie ajustat. De exemplu, trebuie majorat procentul de gluten. La instalaţia turcească noi facem acest lucru destul de uşor, cu ajutorul calculatorului. La fel va fi şi cu introducerea premixurilor”, a menţionat Nicolae Uzun.

Brutarii, însă, vor trebui să-şi modifice ciclul de producţie, consideră Iurie Ceban. „Acum termenul de păstrare a făinii este de un an. În cazul adăugării premixurilor, acesta se va reduce în jumătate, deoarece fierul din făină va rugini”.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика