CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 15 Decembrie 2010 02:00

Chinezii vor să cucerească Orheiul

Se pare, că în viitorul apropiat în raionul Orhei ar putea apărea o nouă zonă economică liberă – chineză. Cel puţin aşa reiese din conferinţa de presă în cadrul căreea viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu, şi directorul executiv al MIEPO, Andrei Timuş, au prezentat Compania „Shangdong AUHUA Energie Nouă” SRL. Potrivit unui comunicat al companiei, întreprinderea a fost fondată în anul 2002, iar în anul curent a fost inclusă în lista Bursei londoneze.

Directorul întreprinderii „Shangdong AUHUA Energie Nouă”, Chen Anxiang, a comunicat că pentru început compania îşi propune să construiască în raionul Orhei o uzină pentru producerea elementelor solare pentru aprovizionare cu apă caldă, energie termică şi electrică. Viitoarea uzină va ocupa o suprafaţă de 20 de hectare. Valoarea preliminară a investiţiilor va constitui 60 mln de dolari SUA, dintre care 30 mln vor fi cheltuite pentru procurarea utilajului, 10 mln vor alcătui capitalul circulant, iar 20 mln vor fi cheltuite în interiorul ţării.

Se preconizează deschiderea a 2000 de locuri noi de muncă, iar volumul anual al vânzărilor va constitui 300 mln de dolari.

Potrivit lui Chen Anxiang, acesta este doar primul pas, pentru că compania „Shangdong AUHUA Energie Nouă” intenţionează să deschidă în raionul Orhei şi alte întreprinderi, iar numărul total de locuri noi de muncă va atinge 6000.

Fiind întrebat de ce pentru asemenea investiţii de amploare a fost aleasă Republica Moldova, omul de afaceri chinez a răspuns că ţara noastră are atât regim fără vize cu statele CSI, cât şi regim preferenţial de comerţ cu Uniunea Europeană. De asemenea, Chen Anxiang a menţionat că oraşul Orhei se află aproape de capitală, dispune de avantaje logistice favorabile şi este cea mai însorită regiune din Moldova.

Totodată, businessmanul chinez a evitat să precizeze când vor începe lucrările de construcţie a uzinei, invocând secretul comercial. La insistenţa reprezentanţilor presei, funcţionarii moldoveni au menţionat că în calitate de partener local al proiectului va fi compania „General Leasing”.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика