CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 27 Ianuarie 2010 02:00

În Drochia va fi lansat un proiect bioenergetic de amploare

În Drochia va fi lansat un proiect bioenergetic de amploareGuvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul primului parc industrial privat, care va fi administrat de Compania “BioEnergAgro”. Astfel, compania respectivă intenţionează să construiască în satul Ţarigrad din raionul Drochia o uzină pentru producerea gazului metan şi îngrăşămintelor biologice din biomasa porumbului furajer.

Viitoarea uzină va ocupa o suprafaţă de 13,49 ha şi va produce anual 27 mln metri cubi de biogaz, din care se pot obţine 16 mln metri cubi de gaze echivalente cu cele naturale. De menţionat, că aceasta reprezintă circa 1,5-2 la sută din volumul total de gaze consumate de Moldova pe parcursul unui an de zile. Pentru comparaţie, consumul anual de gaze al raionului Drochia constituie 15 mln metri cubi.

Nemijlocit la uzină vor munci circa 100 de angajaţi, iar încă 350 de persoane vor activa în cadrul a 8-10 gospodării de fermieri, care vor asigura întreprinderea cu materie primă. Estimativ, uzina va achiziţiona anual circa 125 mii tone de materie primă, care va fi contractată şi achitată în avans.

Volumul total al investiţiilor se estimează la 25,3 mln de euro, iar perioada de recuperare a investiţiilor va constitui 7 ani.

Fondatorul şi preşedintele Companiei „BioEnergAgro”, Oleg Gribov, a investit în acest proiect 700 mii de euro, care au fost utilizaţi pentru achiziţionarea a 21 ha de teren, elaborarea planului de afaceri şi a proiectului întreprinderii. Proiectul a fost elaborat de reprezentanţa companiei germane în Ucraina „Zorg” http://zorgbiogas.ru/" href="http://zorgbiogas.ru/">http://zorgbiogas.ru/, care va furniza şi utilajul necesar. De menţionat, că costul utilajului constituie 50 la sută din suma totală a investiţiilor.

Restul banilor va fi oferit de fundaţia elveţiană „Mercando Green Technology AG”.

Contribuţia Guvernului Republicii Moldova, de asemenea, nu este de neglijat. Astfel, noul parc industrial a fost scutit de taxa pentru transferarea terenurilor agricole în terenuri industriale, care constituie 1200 de lei pentru un hectar. De asemenea, toate procedurile şi autorizaţiile necesare au fost obţinute în doar două luni de zile.

De menţionat, că veniturile din comercializarea gazelor vor constitui doar 30 la sută. Restul veniturilor vor fi obţinute din contul îngrăşămintelor biologice în care se va transforma masa furajeră în procesul de obţinere a metanului. Asemenea îngrăşăminte sunt foarte solicitate pe piaţa europeană de întreprinderile antrenate în domeniul agriculturii ecologice. Partea elveţiană a încheiat deja un contract pentru întreaga producţie potenţială a companiei „BioEnergAgro”. O parte din îngrăşămintele obţinute sub formă lichidă vor fi folosite pe terenurile din Moldova. Aceste îngrăşăminte sporesc recolta cu 30-40 la sută.

Totodată, Oleg Gribov intenţionează să construiască pe cele 7 ha de teren rămase sere, care vor fi încălzite din contul excesului de energie emanată de uzină.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика