Duminică, 22 Februarie 2015 17:42

Energia electrică din Moldova trece la utilaje moderne

HBV14Una dintre specializările companiei „HABSEV GRUP” este furnizarea de energie electrică: asamblarea, comercializarea și montarea panourilor de distribuție electrică, a cablurilor, substațiilor, a iluminatului stradal ș.a. Dar, conform spuselor directorului de vânzări al companiei HABSEV, Iurie Chirtoagă, în primul rând, „noi producem și idei, implementându-le în Moldova”.


Compania HABSEV activează pe piața autohtonă din anul 2006, acumulând un istoric compus din numeroase proiecte și idei realizate. Unul dintre ultimele proiecte a constat în instalarea și montarea stâlpilor de iluminat stradal pe terasa Aeroportului Internațional Chișinău. Printre proiectele semnificative se numără livrarea de utilaje electrice pentru rețelele de furnizare a energiei electrice „Gaz Natural Fenosa”, „RED Nord-Vest”, „RED Nord” și „ERES” din Transnistria.


HBV10„Regiunea Transnistreană, - spune Iurie Chirtoagă, - este deosebit de activă în domeniul modernizării rețelelor sale de energie electrică. Anul trecut, ei au achiziționat de la noi 250 de transformatoare, un număr mai mare decât cel procurat de către alte rețele de distribuție din țară. Cei de acolo au calculat că, instalând aceste transformatoare, ei și-au redus cu 35% pierderile de energie electrică. Această economie este realizată datorită utilizării cablurilor de cupru și aluminiu în cadrul transformatoarelor. Cu cât este mai pur cuprul și aluminiul, cu atât mai reduse sunt pierderile de energie electrică”.


În continuare, Iurie Chirtoagă a explicat faptul că transformatoarele vechi, proiectate în perioada sovietică, pleacă în domeniul trecutului. Ele sunt înlocuite cu altele noi, europene – mai economice și mai ieftine. Există transformatoare pe piloni, care sunt instalate, în mare parte, în sate, pe stâlpii obișnuiți. Ele au o putere redusă și sunt cât se poate de suficiente pentru regiunea rurală, unde consumul de energie electrică este mic. Iar pentru orașe sunt utilizate așa-zisele stații de transformatoare în bloc. Ele pot fi instalate în zonele rezidențiale și în curți. Cablurile de energie electrică conectate în cadrul acestora sunt plasate sub pământ. Astfel de construcții sunt absolut sigure. „Transformatoarele din aceste substații sunt „uscate”, - zice Iurie Chirtoagă, - adică nu sunt tratate cu ulei tehnic, cum se obișnuia la transformatoarele vechi, element care crea un pericol de explozie sau de incendiu”. „Gaz Natural Fenosa” a apreciat avantajele de siguranță și de economie ale acestor transformatoare și le procură de la HABSEV deja al treilea an consecutiv.


HBV07Această companie internațională achiziționează de la HABSEV și cabluri de tip nou – mult mai sigure în utilizare și cu o protecție ridicată împotriva unui scurt circuit. Diferența constă în faptul că în cadrul cablurilor vechi era utilizat ulei. În climatul nostru, îndeosebi iarna, când noaptea sunt înghețuri, iar ziua – dezghețuri, după doi ani de exploatare, cablurile crăpau, uleiul curgea, apa ajungea la miez, fapt care cauza un scurt circuit. Și genera reparații continui ale rețelelor de energie electrică. Iar în cablurile noi este cusut polietilen, care apără firele de umezeală, iar pe deasupra este plasat un strat protector, care absoarbe apa.


Cablul de tensiune joasă de la HABSEV, care este utilizat pentru cablajul din interiorul apartamentelor, oferă 10% de economie a energiei electrice, datorită acelei purități înalte a cuprului și aluminiului. Dar principalul aspect constă în faptul că cablul este protejat de supraîncărcări, datorită particularităților de construcție. „Căci oamenii nu înțeleg că un cablu are o limitare a sarcinii, - explică Iurie Chirtoagă, - ei conectează simultan la rețea cazanul, cuptorul cu microunde, ceainicul electric – cablul de tip vechi nu HBV09rezistă și ia foc. Anul trecut au avut loc numeroase incendii din cauza supraîncărcării cablului. Iar compactorul special, utilizat la cablurile noi, nu le permite să ia foc”.


„Acum ne ocupăm de promovarea pe piața internă a două noi tehnologii, care sunt utilizate pe larg în străinătate, iar la noi sunt puțin cunoscute, - spune Iurie Chirtoagă. – Prima – „Casa inteligentă”. Proprietarul casei poate controla alimentarea cu energie electrică și siguranța sa printr-un iPhone, conectat la server-ul nostru. Noi am montat un astfel de echipament în cadrul a două locuințe – controlul iluminatului, a temperaturii sistemului de încălzire și a jaluzelelor. De pe iPhone, de exemplu, poate fi conectat boilerul, pentru ca la venirea stăpânului apa din el să fie deja caldă, aragazul ș.a.”. Deocamdată, acest serviciu este unul costisitor, însă, pe parcurs, la fel ca și în cazul tuturor tehnologiilor noi, acesta se poate ieftini.


A doua – stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Primul automobil electric a apărut în anul 2008 și acum, după 6 ani, a devenit un fenomen răspândit chiar și pentru țările vecine, Ucraina și România, în timp ce pentru noi este ceva exotic, deocamdată. „În Moldova cunosc HBV12doar două astfel de mașini, - zice Iurie Chirtoagă, - dar noi suntem deja dispuși să instalam stațiile de încărcare pentru ele”. Ele dispun de o funcție de încărcare lentă – de câteva ore: ai conectat mașina la încărcător și până dimineața bateriile ei sunt deja încărcate. Există și o funcție de încărcare rapidă – de aproximativ 20 de ori mai accelerată. De exemplu, ți-ai lăsat mașina lângă supermarket, ai conectat-o la priză și, în timp ce stăpânul își face cumpărăturile, are loc încărcarea bateriilor. Automobilele în sine sunt mai costisitoare decât frații lor „pe benzină”, dar parcurgerea unui kilometru pe un vehicul electric costă 30 de bani. Iar pe gaz – 1 leu. Este de mai bine de trei ori mai ieftin.


„Iar panourile de distribuție electrică le asamblăm singuri, - continuă Iurie Chirtoagă. – Piesele necesare le aducem din străinătate – carcasele metalice și din plastic din Germania, miezul din Spania”. HABSEV produce cinci tipuri de panouri – de la unele de dimensiuni reduse, destinate clădirilor rezidențiale și până la cele industriale, care sunt instalate la întreprinderile care dispun de un grad înalt de umezeală sau prăfuire. Complexitatea panoului depinde de comandă.  Actualmente, în cadrul programului „Compact”, în țară are loc modernizarea instalațiilor de tratare a apei – pentru ele au fost procurate 5 panouri de distribuție electrică de la compania HABSEV.  „Gaz Natural Fenosa” și ambele firme „RED” achiziționează anual câte 100-200 de astfel de panouri. Principiul de construcție a unui panou de acest gen este similar cu cel al desktop-ului, modular: a ars unitatea, aceasta a fost schimbată, fără a apela la șuruburi și piulițe.


Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика