Duminică, 06 Septembrie 2020 09:17

Care produse antiseptice sunt eficiente în lupta cu COVID-19 și ce ne oferă producătorii din Moldova

care produse antiseptice sunt mai eficiente in lupta cu coronavirusul si ce ne ofera producatorii din moldova

Odată cu apariția și dezvoltarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), produsele antiseptice și dezinfectanții au devenit extrem de solicitați pe piața locală, iar vânzările lor au crescut considerabil. Pe parcursul ultimilor luni, agenții economici locali au intensificat producția de dezinfectanți, a crescut importul lor, iar pe piață au fost deja depistate și câteva afaceri ilegale: cazuri de activitate ilicită, privind producerea și comercializarea gelurilor antiseptice. De aceea este foarte important să fim informați referitor la dezinfectanții sau soluțiile antiseptice pe care le procurăm și la efectele pe care le au în combaterea noului coronavirus, scrie madein.md.

Cercetările cu privire la transmiterea și efectele COVID-19 sunt în desfășurare și deja se cunoaște că virusul se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale persoanei infectate (prin tuse și strănut) și prin atingerea suprafețelor care au fost contaminate de acest virus. Virusul poate supraviețui pe cele mai diferite suprafețe, de la câteva ore până la câteva zile, iar vestea bună este că dezinfectanții și unele produse cu proprietăți antiseptice îl pot distruge.

Alcoolul este esențial în distrugerea virusului

Produsele antiseptice de bază, folosite pe larg în ultimul timp, pot fi sub formă de soluţie, gel sau spray şi conţin, de regulă, alcool izopropilic, alcool etilic sau o combinaţie a acestora. Condiția este ca ele să aibă o concentrație de alcool de minim 70% (recomandarea OMS). Dacă această concentrație va fi mai mică, produsul pur și simplu nu va acționa. Din grupul alcoolilor utilizați ca antiseptic pentru piele, o importanță practică o au alcoolul etilic (60-85%), alcoolul izopropilic (60-80%) și alcoolul N-propilic (60-80%).

Ca și alți viruși, coronavirusul este închis într-o membrană lipidică, adică într-o o capsulă de grăsime, iar preparatele care conțin alcool într-o concentrație de minim 70%, datorită structurii lor chimice, au o capacitate excelentă de a dizolva această membrană. Dacă se distruge stratul protector de lipide care acoperă celula virusului, ea pur și simplu se descompune. De aceea pentru protecție se potrivește ceea ce dizolvă grăsimile: săpunul și soluțiile cu o concentrație mare de alcool. 

Alcoolul sanitar poate fi utilizat și el ca dezinfectant, însă mai mult pentru dezinfecția suprafețelor. Utilizarea lui ca antiseptic pentru mâini nu este recomandată. În primul rând, acesta nu are timp de contact pe tegumente, nu are efect biocid și se evaporă rapid. De aceea se utilizează geluri sau alte produse antispetice, care conțin alcool în aceeași concentrație, și care, datorită altor substanțe din componența lui, penetrează pielea în profunzime și nu distrug tegumentul. Pentru suprafețe, însă, putem folosi spirt sau chiar dezinfectanți pe bază de clor.

Producătorii autohtoni de dezinfectanți și produse antiseptice

Chemix Grupp SRL - unicul producător de dezinfectanți, soluții și geluri antiseptice din Moldova, pe produsele căruia e indicat că acestea au fost testate conform standardelor şi cerinţelor europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (prezenţa pe etichetă a standardelor: bactericid (EN 13727+A2), fungicid/levuricid (EN 13624), tuberculocid (EN 14 348), virulicid (EN 1476+A1) şi EN 1500, unul dintre standardele de bază ale OMS. Compania oferă nu doar produse antiseptice pentru mâini, ci și o serie de dezinfectanți pentru domeniul medical, industrial, instituțional, în special produse pentru dezinfecția rapidă a suprafețelor, dispozitivelor și instrumentarului medical.

Luxfarmol SRL - compania face parte din Zona Economica Libera „Tvardița” și deține licența de a desfășura activități farmaceutice. Este principalul furnizor de alcool medicinal și dezinfectanți pe teritoriul Republicii Moldova și operează sub supravegherea strictă a Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a Consiliului Național pentru Evaluare și Acreditare în domeniul Sănătății și a Centrului Național de Sănătate Publică. Întreprinderea este susținută la nivel de stat în Moldova, iar produsele ei sunt utilizate în numeroase instituții medicale din țară.

Viorica Cosmetic - pe lângă o mare varietate de produse cosmetice, producătorul oferă și geluri antibacteriene, cu un conținut de alcool de 70-85%. Produsul distruge rapid 99,99% din bacterii, ciuperci şi mai multe tipuri de viruși anvelopați (înveliți în membrană).

Relaxa Aromatherapy - un alt producător local de cosmetice, care oferă câteva tipuri de dezinfectanți pentru mâini, cu o concentrație de alcool de minim 70%. Apa florală și glicerina protejează pielea și reface stratul lipidic, acţionând eficient împotriva infecţiilor bacteriene, virale și fungice.

EcoChim Grup - este un producător de soluții dezinfectante de uz casnic și industrial din nordul Moldovei. Produsele, care sunt comercializate sub marca Bio Dez, combat eficient răspândirea bacteriilor și a virușilor patogeni, având o concentrație de alcool de 72-75%.

ElaDum Pharma SRL - companie farmaceutică industrială, fondată în anul 2003, care în acest an a lansat dezinfecantul pentru mâini Sanidez, pe bază de alcool, fabricat după formula recomandată de OMS. Produsul conține 80% alcool etilic, glicerină și peroxid de hidrogen.

Aromcom SRL - companie care de curând a lansat o linie de dezinfectanți antiseptici pentru mâini și suprafețe cu o concentrație de alcool de 72-75%. Produsele mai conțin și extract de ulei de levănțică.

Viantic International SRL - producător de cosmetice, care oferă spray-uri și geluri antiseptice pentru mâini cu o concentrație de alcool de 73%.

Rodital — Lux SRL (Demo) - companie specializată în producerea soluțiilor pentru curățare, ce activează de circa 20 de ani pe piața locală și care de curând a început să producă dezinfectanți pe bază de alcool (72%) pentru mâini și suprafețe.

Este important să cunoaștem că soluțiile dezinfectante nu înlocuiesc apa și săpunul, ci sunt o alternativă efectivă, atunci când nu avem acces la ele. Dezifectanții sanitari distrug multe bacterii și viruși, dar nu îndepărtează murdăria profunda, grăsimea și unele substanțe dăunătoare cu care intră în contact palmele.

madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика