Duminică, 09 August 2020 16:37

Deputat: R. Moldova are înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave, în timp ce România are până la 10

5011361

Tragedia din Beirut, Liban, a readus în atenţia publicului corupţia şi abuzurile care au loc în domeniul naval din Republica Moldova. Despre aceasta scrie deputatul PAS Radu Marian, care spune că Republica Moldova, fără ieşire la mare, are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave, iar România, cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza corupţiei din Republica Moldova, spune deputatul, statul nostru fiind „cunoscut în întreaga lume pentru schemele frauduloase în care sunt implicate navele cu „numere” moldoveneşti: contrabandă de cocaină, trafic de fiinţe umane, catastrofe ecologice”, scrie tvrmoldova.md.

„Situaţia este atât de gravă, încât R. Moldova se află de ani buni pe Lista Neagră portuară în toată lumea, şi din acest motiv navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate şi oprite la fiecare pas. Navele înregistrate la noi sunt extrem de vechi („vârsta” medie a navelor înregistrate ultimii doi ani este de 33 de ani), ele prezintă un risc mare de scufundare, pun în pericol vieţi omeneşti şi mediul înconjurător. Nemaivorbind de daunele majore aduse imaginii Republicii Moldova”, scrie Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Deputatul spune că, în urmă cu săptămâni a trimis un demers la Agenţia Navală a Republicii Moldova, prin care a solicitat o serie de informaţii, inclusiv numărul de nave înregistrate sub pavilion naţional în perioada 2019-2020, vârsta navelor şi dacă acestea au fost inspectate înainte să fie înregistrate.

”Agenţia Navală nu a efectuat careva inspecţii de pavilion, pe motivul lipsei cadrului normativ”, a fost răspunsul Agenţiei, spune deputatul.

„Întrebarea care şi-o pun toţi este, de ce aceste nave sunt înregistrate fără să fie supuse unui control elementar? Simplu. Pentru că „business”! Înregistrarea acestor nave este o afacere profitabilă, taxele sunt extrem de mici (pentru o navă de 5000 de tone, se plăteşte pentru o înregistrare doar 20.000 lei), aşa că oricine şi de oriunde poate veni în Moldova să-şi înregistreze nava.

Însă ceea ce permite „cadrul normativ” este „raiul pe pământ” pentru contrabandişti şi infractori: permite înregistrarea navelor maritime indiferent de vârstă, număr de reţineri, deficienţe depistate în trecut. Mai permite şi înregistrarea navelor aflate în listele de sancţiune ale UE şi ONU (ex. nava Vladivostok 2000 – cea mai mare fabrică de procesare a peştelui din lume, aflată în lista de sancţiuni a UE si ONU, înregistrată în RM în 2018)”, mai scrie Marian.

Deputatul spune că în toată această „poveste” sunt implicaţi politicieni, inclusiv din anturajul preşedintelui Igor Dodon, despre care şi presa a scris.

Deputatul declară că PAS va veni cu soluţii în acest domeniu, pe care le va prezenta luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

tvrmoldova.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика