Duminică, 16 Martie 2014 19:34

E în vogă: mobilier de grădină din lemn masiv

Despre producția acestui tip de mobilă a relatat directorul întreprinderii mici MobilaMasiv, Victor Leca.

mb01„Totul a pornit de la ideea - și-a început istorioara Victor Leca, - despre cum ar fi mai rațional să utilizezi lemnul din pădure în procesul de producere a mobilei. Pentru a avea și deșeuri în cantități minime, și a obține un maximum de confort și frumusețe. Am realizat câteva exemplare din lemn masiv și le-am expus drept articole de vânzare, iar rezultatul acestei acțiuni a fost o comandă consistentă: la compania noastră s-a adresat reprezentantul unui complex turistic forestier din apropierea Chișinăului, cu scopul de a le efectua un mobilier din lemn pentru parc. Am îndeplinit comanda și, într-un interval foarte scurt de timp, despre noi au aflat și alții și s-a activizat procesul de comandare și procurare".

- La fel întreprinderi, persoane juridice?
- Nu, persoane fizice. Comandau mobilă pentru vile, grădină, beciuri.

- Beciuri? De ce acolo?
- Păi, astăzi, în cazul clienților îndestulați, este în vogă să ai crame acasă. Le amenajează în cadrul subsolurilor caselor sale. Într-o cameră sunt situate butoaiele cu vin, iar în alta – o masă masivă de stejar, cu scaune și bănci realizate după modelul celor din vremurile de demult.
Victor Leca a arătat spre o masă masivă cu blat gros. Pe preț scrie „Set Boiarski" – 36 mii lei. La masă sunt anexate trei scaune trainice, lucrate din același lemn. – Avem o gamă de prețuri largă, precizează Victor Leca. – La formarea lor sunt luate în calcul toate aspectele: volumul materialelor utilizate, metrajul, complexitatea muncii, pentru câte persoane e destinat obiectul. Această bancă de parc pentru patru persoane costă 2,5 mii lei.

mb02- Și materialul de unde e? Importat?
- Nu, este local. Procurăm din silvicultură. Îndeosebi, lemn de esență tare. Nu avem pini, dar ei și sunt moi, utilizăm salcâm, carpen, stejar, frasin, ulm. Aplicăm trei tipuri de protecție – împotriva putrezirii, anti-incendiu și contra insectelor dăunătoare. Iar acoperirea finală este asigurată de către lacul utilizat și pentru prelucrarea punților iahturilor.

- Cu alte cuvinte, mobila voastră e protejată cu rigoare?
- Orice tip de mobilă necesită îngrijire, îndeosebi cea de grădină, căci este permanent expusă mediului exterior. De aceea, e recomandat ca, o dată pe an, să se organizeze profilaxie pentru băncile și mesele de grădină. De exemplu, în lemn pot apărea diverse crăpături, iar noi le umplem cu lac special, pe bază de rășină epoxidică. Acest lac e transparent și evidențiază contrastele. Se consideră că e mai frumoasă mobila din lemn masiv care are cât mai multe crăpături.

- Nu dau comandă de o „îmbătrânire artificială"?
- La noi nu se apreciază îmbătrânirea simulată, în timp ce în țările vecine – România, Ucraina, Rusia, există o cerere constantă pentru mobila trecută printr-un proces de îmbătrânire artificială. Clienții noștri nu vreau așa ceva. Va îmbătrâni cu timpul.

- Ce mai produceți, pe lângă mese și scaune?
mb04- Leagăne, multora le place să balanseze atunci când sunt așezați. Fabricăm și mobilă din metal. Este și din combinarea lemnului și a metalului, dar apar dificultățile specifice. Lemnul care interacționează cu fierul este mai predispus putrezirii, deoarece metalul reacționează mai rapid la schimbările de temperaturi.

- Apropo, nu observ la mobila voastră urme ale fixării?
- E secretul nostru. Ascundem iscusit elementele de fixare, pentru a nu strica aspectul exterior și pentru ca să nu agațe hainele.

- Să înțeleg că iarna nu primiți comenzi de mobilă, căci nu e sezonul potrivit, luând în calcul faptul că ea e destinată parcurilor și grădinilor?
- Așa e. Primim comenzi de la începutul primăverii și până la ultima lună de toamnă. Iar boom-ul principal are loc înainte de Paști. De sărbători se vrea un grătar în natură și un plus de confort. Tocmai a început această perioadă. Apoi intervine pauza de vară. Cei care își pot permite să comande la noi mobilă din lemn masiv pleacă în vacanță. Lunile august-septembrie sunt destinate pregătirilor de școală și facultate, și abia prin 20 septembrie reapar cumpărători. Nu la fel de mulți ca de Paști, dar sunt.

- Comandă doar clienți locali sau sunt și din alte regiuni? Din străinătate?
- Principalii cumpărători sunt, desigur, din Chișinău. Au fost câteva comenzi din Transnistria, Bălți. Dar cele mai voluminoase comenzi au venit din Briceni, Drochia și mb03Soroca. Cei din Briceni și Drochia cumpără în felul următor: au vândut câte un camion de cartofi și vin la noi – „Vreau să-i fac un cadou soției – un scaun în grădină. La ce preț e leagănul ala? Îl cumpăr". Cât despre Soroca – acolo sunt țiganii. Lor le place să se evidențieze, să fie totul splendid, unic în întreaga lume. Deseori solicită ca produsul pe care l-au comandat ei să nu mai fie disponibil altora. Iar noi, desigur, ne ținem de cuvânt și nu dublăm produsele. De aceea și producem, în mare parte, doar la comandă. Chiar și în cazul mobilei terminate, pe care o folosim în calitate de mostre, clienții locali roagă să atașăm rafturi, cuierașe, beculețe, coșuri pentru flori. Cumpărătorilor noștri le place să fie totul cât mai împopoțonat, cu tot felul de elemente întortocheate. Pentru o astfel de muncă suplimentară n-o sa primești prea mult, căci, cât poți lua pentru un raft? Practic nimic, dar e multă zarvă. Cu toate acestea, ascultăm de dorințele clienților și facem. În timp ce italienii cumpără mobila din lemn masiv așa cum e ea.

- Italieni?!
- Da. Ei vin pe aici prin august, mai puțini în septembrie.

- Dar cum transportați mobila la ei, căci ea trebuie montată și demontată?
- Păi, nu toată mobila trebuie să fie demontată. Și chiar dacă trebuie, dispunem de o echipă care o montează acasă la client.

- Sunt necesare vize, pentru o întreagă echipă.
- Care vize?! Italienii își procură terenuri aici, își construiesc vile, case. Vin aici cu soțiile-moldovence. Ea a arătat cu degetul „O vreau pe asta!", iar el a și scos banii din buzunar. Iar ai noștri vor ceva original, vin, chiar, cu schițe proprii. Sau cu ceva găsit pe Internet: vreau așa ceva și doar așa. Designer-ul nostru își începe munca, face desenul, inginerii proiectează modelul. Astfel de cereri fac bine întregii noastre firme, oferindu-ne de lucru. Totodată, și cumpărătorul își simte implicarea. Și poate fi mândru de faptul că: eu am avut ideea asta!

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика