Luni, 13 Februarie 2017 10:18

Experimente la Biodinamica lui Gheorghe Arpentin

arpentin1

În curs de 20 de ani continua entuziasmul vinificatorilor din toată lumea asupra biodinamicii. Aceasta mișcare nu a trecut neobservată nici în Moldova. In țara noastră se aplică metoda sistemului de agricultură  biodinamică doar la o fermă, care aparține fondatorului mărcii “Pelican Negru”, Gheorghe Arpentin. Nișa de vinecologic, mai ales biodinamic (maximal natural) esteîncă puțin cunosută pe piața mondială. Moldova și-ar putea căuta locul său în acest domeniu.

Fondatorul teoriei agriculturii biodinamice este considerat austriacul Rudolf Steiner. El a estimat că este necesar (1924) să fie revăzute tehnicile tradiționale de cultivare a diferitor culturi luând în considerare impactul planetelor, a soarelui și lunii asupra lor.În Biodinamica nu se aplică în grășăminte chimice, numai extracte de compost, infuzii de plante si alte produse naturale, în doze homeopatice. În consecință, în producerea vinului este exclus orice ar putea schimba natura sa. Se consideră că în crearea unicității fiecărei microzone de vin joaca rolultoate formele de viață.

Prima experiență în Moldova

Gheorghe Arpentin, care visa să creeze vinul său propriu ca o operă de artă, combină în el istoria și tradițiile vinicole Moldovenești, la sfârșitul anilor 1990, a devenit interesat de biodinamica. El a citit cartea lui Steiner de nouă ori! Ideile redate în carte i- au influențat în mare măsură, viziunea asupra lumii.

Sădind în anul 2001 o vie în Olănești pe primele 6,8 hectare, Gheorghe Arpentin s-a condus după principiul - să învețe să înțeleagă natura și să lucreze în armonie cu ea. Experiența el a căpătat-o călătorind în Franța, Australia și Chili, unde a degustat vinuri „Exemple” tratate biodinamic și a ajuns la concluzia că biodinamica permite să se obțină o recoltă de struguri de o calitate  excelentă și vin original.

Conform planului, în Olănești trebuiau să crească soiuri de struguri roșii, dar pentru cele albe a fost procurat un teren în apropierea satului Rașkovo. Prin urmare, în anul 2006 din cauza dificultăților financiare, el a fost nevoit să refuze de vița de vie de nord, (care deja avea fructe).Îl consultă pe Gheorghe Arpentin Nikolas Joly (proprietar al podgoriilor din Franța) și proprietarii podgoriilor din Alsacia, Christophe Ehrhart (Domain Zhosmeyer) si Michael Fritsch, care au  devenit în cele din urmă prietenii săi. George Arpentin intră în Uniunea biodinamiștilor din Franța, care unește vinificatorii din întreaga lume.

Secretele de creștere

Gheoghe Arpentin și echipa sa nu au considerat biodinamica  un truc de marketing pentru a vinde vinurile cu un preț mai scump. A fost dorința de a descoperi secretele cultivării biodinamicea podgoriilor, înscopul de a obține calitate adorită a materiilor prime, pentru a transforma vinul înartă.  Foarte important este să evidențiam faptul că viile din Olănești (două plantații - 6,8 ha și 18 ha) timp de 15 ani nu au mai văzut un singur kilogram de pesticid. Ele sunt realizate numai cu ajutorul metodelor autorizate în biodinamica. Pentru a proteja plantele de boli se  folosește sulfat de cupru, omologat pentru agricultura biologică, și sulf. Sulfatul de cupru este utilizat într-o cantitate de 2,8 kg / ha pe an, dar în agricultura tradițională,  aceasta este doza - pentru un singur tratament. In medie, aceasta a avut loc șase pulverizări pe sezon (maxim a fost de 12 tratamente).

Privind înapoi, Gheorge Arpentin spune că, dacă el pornea din nou, el s-ar fi pus un alt material săditor de plantare, achiziționat  în Franța. Pentru aplicarea metodelor biodinamice de cultivare a unei culturi de plante de struguri geneticăde bază trebuie să fie foarte sănătoasă. Din motivul lipsei de plantații tinere, trei culturi s-au pierdut din cauza mucegaiului. Principiul biodinamicii este foarte simplu. În cazul în care boala este tratată în agricultură convențional, în biodinamica trebuie să aflăm, care sunt problemele în organism, pentru ca boala apare atunci când există un dezechilibru.

Ar trebui remarcat faptul că protecția plantelor în biodinamică se bazează pe un program clar. De regulă, în cazul în care nu se întâmplă nimic, apoi la fiecare 10 zile, tratamentul trebuie repetat, începând de la sfârșitul lunii mai, atunci când apar primele frunze. Este important să fie monitorizate condițiile meteorologice, deoarece este important să se ocupe de tufișuri înainte de a veni furtuna, și pentru a preveni boala, deoarece nu există nici un tratament în biodinamică. Pentru a face acest lucru, Gheorghe Arpentin folosește un calendar lunar, întocmit de Maria și Mathias Thun, care are ca recomandări ce tratament se face cel mai bine. De exemplu, pulverizarea de protecție a plantelor în acest an trebuie să aibă loc în ultimile zile a lunii mai. Tunderea viței de vie începe în luna martie, luna în scădere și întotdeauna este efectuată pentru a stabili o recoltă bună.

Pentru a satisface echilibrul ecosistemului, biodinamica cere ca pe 1 mentru pătrat să crească 13 plante, fără dominanțe. În acest scop se împrăștie trifoi, lucernă și secară. În Alsacia se seamănă secară.  În Moldova  pământul este prea uscat pentru secară. În prezent, iarba crește în mod natural.

La fiecare trei ani, solul este îmbogățit prin utilizarea compostului - circa 3 t / ha. Nu se utilizează în grășăminte anorganice. Într-un an, se adaugă în sol, ​​paie și dejecțiile găinilor - pentru a compensa lipsa de fosfor. Toate elementele preluate de struguri din pămât, vinificatorii încearcă să restituie. De exemplu, este cunoscut faptul că planta de struguri extrage din sol 20 kg de azot pe an. Atunci când se efectuază tăierea uscată a viței de vie, ea este zdrobită și se lasă pe câmp sau se arde și cenușa sa este răspândită pe toată suprafața solului.

Două probleme mari

De-a lungul anilor, echipa lui Gehorghe Arpentin s-a confruntat cu două probleme mari. În primul rând - Protecția plantelor. În general, metodele reușite de creștere a viței de vie prin metoda biodinamici are nevoie de soluri care sunt mai mult sau mai puțin izolate de factorii care pot afecta negativ rezultatele muncii. Pe noi ne înconjoră ecosistemul deformat. Într-un an a existat o invazie de omizi de fluture alb. Toți vecinii – vinificatorii au folosit împotriva acestor dăunători, pesticide și omizile au fugit pe teritoriile care nu au fost afectate - un sol ecologic curat. Vinificatorii au găsit ieșirea prin intermediul unor capcane cu feromoni.
arpintin2
În ceea ce privește protecția plantelor, altă problemă în afara dăunătorilor sunt condițiile climatice. În anii ploioși viile suferă de mucegai. În afară de sulfat de cupru și sulf, în biodinamică se folosește infuzia de pe bază de plante. Alegerea a căzut pe extractul de salcie (conține acid salicilic - un agent antifungic împotriva mucegaiului și oidiumului), coada calului (există o mulțime de siliciu, care absoarbe excesul de umiditate) și pin (substanța promovează o mai buna aderență - lipirea produsului de contact la suprafața frunzelor). Ocupându-ne cu biodinamica, trebuie să fim atenți la posibilitatea ca cel puțin una sau două culturi vor fi pierdute din cauza problemei protecției plantelor.

George Arpentin este foarte mulțumit de faptul că, în anul 2013, pe plantațiile sale nu au existat fructe afectate de mucegai, în ciuda ploilor abundente în luna septembrie (ultimul tratament a fos tîncheiat la începutul lunii august). Aparent, plantele au obținut o imunitate față de această boală.Vinurile din recolta data,pentru prima dată au fost expuse pe piață (în urmă cu câțiva ani au fost de vânzare,de testare în restaurant și pentru export ).

A doua problemă - buruieni. Nu se cunoaște încă modul în care să se ocupe de ei. Dintr-un punct de vedere se pare căviile Pelican Negru sunt prea dese, dar Gheorghe Arpentin și echipa sa cred că totul este în creștere,ceea ce este tipic pentru domeniul dat. Acest lucru este mai bun decât angajarea pentru distrugerea lor,în călcân dechilibrul. În cazul în care vor apărea buruieni,  există o problemă specifică care este  important să fie găsită.

Înzona de 6,8 hectare, solul este foarte compact atat de tractoarele din perioada sovietică,  ceea ce contribuie la apariția buruienilor.

Încercând a înțelege aceste motive, apare dorința de a aduce totul la normal. Alternează întrerânduri: în unul se afânează suprafața solului și este prelucrat prin mulcire din paie, prevenind evaporarea umezelii, iar în celălalt- crește iarba, care este cosită. Treia ni mai târziu, lucrurile se schimbă: în cazul în care era iarbă, rămâne te renpurși vice-versa. Datorită acestui fapt, strugurii nu concurează puternic cu buruienile, de asemenea, în această porțiune de sol există puțină umiditate. Astfel, viticultorii au observat că încet, dar totuși se restabilește echilibrul.

Vinurile biodinamice

Până în prezent, «Les Terres Noires» produce vinurile sale în parteneriat cu diverse uzine, până nu au o vinărie proprie. Cu toate acestea, atunci când nu există nici o posibilitate de a verificatotul, este imposibilsă ajungă la rezultatul dorit. În urmă cu câțiva ani, terenul a fost cumparat 1,5 hectare de o fostă fermă unde este planificată să înceapă construcția vinăriei, lângă o vie. Locurile sunt foarte frumoase.

Unul dintre principiile biodinamicii este destinat să fie realizat în procesul construcției de vinificatie, făcându acoperișul acestuia în formă de cupol, pentru a concentra energetica. La urma urmei, vinurile biodinamice trebuie sa fie umplute cu energie. Spre deosebire de tehnologiile moderne echipate cu vasuri din oțel inoxidabil, aici este planificat să fie utilizate pentru fermentarea si depozitarea vinului, amforele din beton, deoarece betonul funcționează ca un termos, fără fluctuații mari de temperatură. Acesta este extrem de important pentru vinurile roșii:  se efectuează obținerea extractului ridicat de fermentație, care trebuie să decurgă liniștit.

De dragul metodelor biodinamice de creștere a strugurilor,a fost decis să refuze de la producerea vinurilor de soi. De asemenea nu sunt influențate de stejar, vinuri de anduranță (doar o mică parte din ele), în butoaie vor fi reduse la minimum.

În lume, doar 4% din vinuri trece prin butoaie. Acest mod vine de la Bordeaux si California si are un gust puțin asociat cu Parker. Cu toate acestea, consumatorii, de exemplu, în Germania, nu suntin teresați de vinuri cu gust de stejar.În țara noastră, unii producători au început să se ocupe cu producerea acestor vinuri, și au început să apară vinuri foarte vulgare și neintegrale. Gheorghe Arpentin are o altă metodă pentru producerea vinului - vinul nu se ține în butoaie, pentru că în el nu trebuie să domine aroma stejarului.

Unele companii vând vin care nu a fost ținut în butoaie, mai scump decât acelea care au fost, pentru că această tehnologie a fost compromisă de  chips-uri. Vinurile, înfrumusețate cu  chips-uri au fost la modă în SUA și Anglia. Astăzi, vinul la modă este cu arome proaspete, de fructe. Compania Pelican Negru crește un buchet foarte bun. Vinul trebuie să fie la maxim natural.  În vinurile biodinamice, cantitatea totală de dioxid de sulf este mai mică decât în cele simple. Vinurile din recolta anului 2013 - 60-80 mg /l, dar cantitatea permisă este până la 150 mg /l.
 De asemenea în aceste vinuri a fost folosită drojdiea industrială, care  standardizează aceste vinuri. Fermentația a fost efectuată pe drojdie naturală, care se află în vii pentru a reflecta zona în care acestea apar. În general, este necesar să se stabilească toate procesele, astfel încât vinul să nu piardă elementele care cu mult greu au fost dobândite la vie.


Din moment ce biodinamica urmărește să se asigure că activitățile umane sunt în armonie cu natura, compania a planificat să construiască o instalație  - model de epurare a apelor uzate. Echipamentul va fi comandat in Franta. De asemenea, a instala panouri solare. Capacitatea centralei este nu mai mult de 200 de tone de struguri pe sezon, deoarece în biodinamică recolțile în cantități mari sunt imposibile. Pentru catitățile mari de recoltă este nevoie de îngrășăminte.


O rată de 5 t / ha este un compromis pentru a nu îngrășa pământul cu îngrășăminte și scopul de a primi struguri de calitate superioară și vinul, care este mai valoros decât cel obișnuit.

Apropo, Gheorghe Arpentin a decis să studieze energia vinului. El a trecut stagierea în Franța, prin metoda determinării energiei pe care o aducprodusele, primite în sistemul de agrigultură biodinamică. Lichidul după cristalizare dă diferite forme și tipuri de cristale. Programele speciale  permit să prelucreze formele și să determine regularitatea lor, prin urmare, produsul este estimat de energie. Există studii des preapă în astfel de cristale. Anume energetica explică cauza când 2 vinuri care au fost prelucrate în aceleași condiții produc păreri diferite ale consumatorului.

În vinificație adesea este destul de dificil de a oferi elemente noi, deoarece trebuie să reieșim din faptul că sunt vii, care trebuie să fie prelucrate 40 de ani. - Vinificatorul care a plantat o varietate interesantă de viță de vie pentru consumator, au lovit ținta, și dacă nu, atunci nu există decât o singură opțiune - să dezrădăcineze. Inovarea ar trebui să fie pentru a aduce la perfecțiune stilul vinurilor selectate, nu pentru a copia pe cineva.

Pelican Negru

Marca Pelican Negru produce doar două tipuri de vin, deoarece există două secțiuni ale podgoriilor - 6,8 hectare și 16,5 hectare, care poartă fructe. Poate că, de la an la an se va schimba numai raportul soiului de struguri. Sunt create blenduri fără dorința de a produce vinuri doar de un soi, pentru că această regiune (Purcari) a devenit faimoasă datorită vinurilor sale amestecate. În plus fiecare soi este foarte dificil de a aduce la o stare de manifestare,  din an în an îi lipsește ceva, din cauza secetei, sau a ploilor. Atunci când există un alt soi care poate atenua dezavantajul unui alt soi este foarte bine.
Syldavia
În 2016 a fost îmbuteliată recolta anului 2013 și a plecat în vânzare sub numele de marca Pelican negru. Gheorghe Arpentin a determinat ideea brandului Syldavia (Syldavie) - un regat balcanic fictiv, al cărui nume este derivat din TransSILvania și Moldova. Există o acțiune "Sceptrului Regelui Ottokar " (1938) - una dintre revistele cu benzi desenate "Aventurile lui Tentena" a pictorului belgian Hergé.

Syldavia figurează în cinci albume despre Tentena. Aceste reviste cu benzi desenate, despre aventurile unui tânăr jurnalist încă se răspândesc într-un tiraj de milioane de exemplare în întreaga lume, și mulți din Occident, atunci când aud "Moldova" își amintesc "Syldavia" sau spun: «Moldavie du Tintin». În Syldavia, după cum se cuvine au existat drapel și stemă pe care este reprezentat un pelican negru.Dintre pelicani doar cei albi în Moldova se găsesc în rezervația naturală "Prutul de Jos" de pe lacul relict Beleu. Vinurile după intenția producătorului, ar trebui să fie la fel de rare și unice ca și marca lor. În Moldova, ele sunt vândute numai în cele cinci vinoteci. Au fost exportate în România, China, cele trei state baltice, Franța, Germania, Belgia și Ucraina. Mai multe detalii despre vinurile noastre puteți citi în articolele următoare.

Autor: Anghelina Taran

Sursă: wine-and-spirits.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика