Luni, 16 Ianuarie 2017 19:39

Academia de Științe: 10 realizări științifice de valoare din Republica Moldova în 2016

3e54333ee3bea7162c807f91b8957ef4Academia de Științe din Republica Moldova a publicat lista a zece invenții de valoare a anului 2016. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează:

1. A fost elaborat un sistem pentru reglarea temperaturii pacienților cu accident vascular cerebral, care permite mărirea timpului de intervenție a medicilor de la 4 la 15 ore și sporește rata de supraviețuire a pacienților cu 50%. /Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, Institutul de Medicină Urgentă/.

2. În registrul statelor Uniunii Europene pentru prima dată au fost introduși 3 hibrizi de porumb - Porumbeni 461, Porumbeni 310, Porumbeni 427, care se comercializează în spațiul european. /Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”/. 

 

3. A fost dezvoltată o componentă  nouă în sanocreatologie - psihosanocreatologia, care oferă soluții noi pentru menținerea dirijată a sănătății psihice. /Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie/.

 

4. Pentru prima dată a fost dezvoltată o structură chimică, bazată pe „scheletul” calconei, care permite transportul molecular al medicamentelor  spre microbacteriile tuberculozei. / Institutul de Chimie/.

 

5. Pentru prima dată s-au evidențiat stări noi de bază tip spiral spin-liquid în compusul ternar sulfit pe baza de mangan cu frustrații magnetice si corelații electronice puternice, care permite sporirea capacității de stocare a informației. /Institutul de Fizică Aplicată/.

 

6. A fost elaborat și transmis Ministerului Mediului, Cadastrul Ariilor Naturale Protejate de Stat. /Institutul de Ecologie și Geografie/.

 

7. A fost creat modelul tridimensional cu cinci straturi geologo-geofizice a zonei Centru și zonei Sud a Republicii Moldova pentru calcularea caracteristicilor de amplitudine-frecvență a seismelor, care a fost aplicat  și la determinarea proprietăților spectral-selective ale solurilor. /Institutul de Geologie și Seismologie/.

 

8. În premieră pentru Republica Moldova a fost descoperit și confirmat prin metode de biologie moleculară, un nou agent de parazitoze sanguine la animale și om –  Babesia  venatorum. /Institutul de Zoologie/.

 

9. A fost elaborată și implementată o tehnologiei nouă de combatere a leicozei la vitele mari cornute. /Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară/.

 

10. Au fost  identificate și înregistrate biografii necunoscute până în prezent ale victimelor regimului totalitar comunist din RSSM,  publicate într-un nou volum din seria „Arhivele memoriei”. /Universitatea de Stat din Moldova/.

Sursă: bani.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика