Joi, 02 Martie 2017 20:33

Microprocesoare pentru troleibuze și tramvaie fabricate în Moldova

microprocesoarele pentru troleibuze si tramvaie fabricate in moldova sunt solicitate in ucraina rusia sau republica belarus
Holdingul din Moldova „Informbusiness”, care include circa 10 întreprinderi, este cunoscut pentru faptul că produce echipamente electronice, inclusiv pentru asamblarea lor în troleibuze sau tramvaie.

Pentru un troleibuz mai econom

Conform spuselor directorului tehnic al „Informbusiness”, Alexandr Motroi, întreprinderea a început să se ocupe de producția sistemului electronic de control al motorului de curent continuu SDMC-103 pentru troleibuze la începutul anilor 2000, la comanda RTEC (Regia Transport Electric Chișinău). Invenția electronică micșora consumul energiei electrice cu circa 35%. „Noi am instalat echipamentele noastre electrice în 70 de vehicole”, - a spus Alexandr Motroi, urmând ca modernizarea ulterioară să fie recunoscută ca fiind nerentabilă – mașinile vechi erau scoase din utilizare.SDMC-103-urile erau instalate și pe mașinile noi. În 25 de troleibuze FCMS, cumparate de către primaria municipiului Chișinău din Dnipropetrovsk, aceste echipamente erau montate chiar la fabrică, în cadrul procesulei de asamblare a troleibuzelor. „Informbusiness” până în prezent efectuează comenzi pentru uzinele de asamblare, în general din Rusia, deși în această țară există trei producători proprii de astfel de sisteme bazate pe microprocesoare.

Acum și pentru troleibuzele și tramvaiele din Belarus

102 de troleibuze, achiziționate în baza acordului de împrumut în Republica Belarus, sunt echipate cu sisteme de control al motorului de curent continuu din Belarus. Dar 100 de mașini, asamblate în Chișinău din seturile de piese din Belarus, sunt deja dotate cu sistemele de microprocesoare ale companiei „Informbusiness”. Kitul este livrat și în străinătate – Ucraina, Rusia, Republica Belarus. În Belarus activează producții similare, dar acestea în mare parte se concentrează pe dotarea troleibuzelor proprii. Republica Belarus achiziționează de la „Informbusiness” o versiune a sistemului de control al motorului electric pentru tramvaie. La moment, se discută livrarea unui lot mare de astfel de echipamente electrice în orașul Mazyr, pentru modernizarea unui număr mare de tramvaie, care deservesc rutele acestui oraș.La modul general, modernizarea tramvaielor aduce un volum considerabil de comenzi pentru întrepriderea moldovenească. Un tramvai este mai scump decât un troleibuz, din acest motiv renovarea flotei de tramvaie creează probleme financiare mari. Dar tramvaiul este mai rezistent și mai fiabil decât un troleibuz, de aceea poate fi exploatat decenii întregi. Este mai simplu să modernizezi sistemul electronic al tramvaiului, facându-l mai rentabil, decât să cumperi vagoane noi.

Un cumpărător mare al echipamentelor electronice din Republica Moldova este România. La un moment anumit, sub formă de ajutoare materiale, țara a primit loturi mari de tramvaie elvețiene, electronica cărora acum este schimbată pe una mai rentabilă.

Pentru troleibuze autonome

Experiența acumulată a permis ca în anul 2009 să fie dezvoltate echipamente electronice, care permit troleibuzelor să funcționeze în regim autonom. Realizarea acestei idei ar fi permis realizarea conexiunii cu capitala a unor suburbii, fără a fi necesară construcția de noi linii de contact. Troleibuzele, cumpărate din Belarus și asamblate în Chișinău, nu sunt potrivite pentru acest scop. Acestea sunt modele cu podeaua joasă și, respectiv, nu dispun de spațiul necesar pentru instalarea acumulatoarelor. Din acest motiv, pentru testarea și prelucrarea sistemului electronic în Vologda a fost procurat troleibuzul BM3-375. În cadrul acestuia a fost asamblat și testat utilajul nou. Dacă primele modele permiteau troleibuzelor să parcurgă în regin autonom până la 5 km fără pasageri sau 2.5 km cu numărul maxim de pasageri, utilizarea noilor tipuri de acumulatoare permite troleibuzelor să parcurgă în regim autonom 15 kilometri. Acest lucru facilitează realizarea legăturii dintre capitală și aeroport sau comuna Stăuceni, unde în prezent se construiesc în mod activ noi locuințe, aspect care permite asigurarea unui flux stabil de pasageri.Acum sunt realizate teste

În ultimul lot de 5 troleibuze aduse din Belarus și asamblate în Chișinău, este prevăzut un compartiment cu lățimea de un metru, pentru montarea acumulatorului de regim autonom. Ele au fost asamblate în toamna anului trecut, iar din luna decembrie sunt testate în cadrul rutelor din capitală. Pentru a certifica această dezvoltare, la finalizarea testelor, una dintre cele cinci mașini va fi transportată în Belarus pentru a obține certificarea internațională. După aceea, troleibuzul cu regim autonom va putea transporta masagerii din Chișinău.

5 troleibuze din Belarus AKCM-321 și unul BM3-375 vor asigura deservirea primei linii de troleibuze contactless. Deocamdată nu a fost stabilit traseul acestei linii. A fost adusă în discuție linia Chișinău – Vadul-lui-Vodă. Necesitatea introducerii acestei linii a fost amintită încă din anii ‘60. Troleibuzele cu regim autonom oferă, în principiu, posibilitatea de realizare a acestei idei. „În principiu” – presupune două obstacole. În primul rând, acest traseu este unul sezonier. În al doilea rând, traseul este mai lung de 15 kilometri, distanța care poate fi parcursă de către troleibuz în regim autonom, deci este nevoie de o stație de alimentare intermediară. Lucru ce va mări intervalul între deplasări până la 30 de minute, în loc de 10 minute. Cu toate acestea, nu este considerat un obstacol major, încât este un traseu suburban, pentru care sunt acceptabile astfel de intervale mari.

Troleibuzele sunt deja pregătite pentru certificare, dar vreamea încă nu este prielnică. În conformitate cu cerințele tehnice ale poligonului, care găzduiește probele de certificare, trebuie să se prezinte o vreme uscată, însă acum e iarnă. Deci, va trebui să așteptăm când în Republica Belarus va sosi primăvara. Și dacă certificarea va fi de succes, ceea ce, în principiu, este indubitabil, în vara acestui an, în Chișinău poate apărea primul traseu suburban, deservit de troleibuze cu regim autonom de mers.

Sursă: madein.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика