Marți, 01 Martie 2016 09:00

Telefonul îți va povesti, de ce ea a rămas nemulțumită

HY hub

Societatea de Andrologie și Sănătate Sexuală a elaborat o aplicație unică pentru telefoane mobile, HY hub (Health Youth hub). Este primul soft, care va perimite utilizatorilor săi să afle informație utilă despre sănătatea lor. La fel, ei vor avea posibilitatea să primească o consultație individuală de la un medic-specialist în regim online.

Aplicația este concepută pentru tineri, în vârstă de până la 30 de ani. Scopul principal, pe care-l urmăresc dezvoltatorii, este să ofere utilizatorilor aplicației suportul necesar în ducerea unui mod sănătos de viață. “În prezent, tinerii nu înțeleg, de ce ei ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor, a menționat președintele Societății de Andrologie și Sănătate Sexuală Ion Dumbrăveanu. Mă refer mai mult la educația reproductivă. Secțiile de andrologie văd tot mai mulți tineri, care vin acolo în scopul de a primi tratament sau o consultație specială”.

Conform datelor statistice, aproximativ jumătate din bărbați din Moldova suferă de impotență. Dintre aceștia, 20% sunt tineri. Mai mult, o pătrime din bărbați se confruntă cu ejacularea precoce, iar o treime din ei au o vârstă mai mică de 30 de ani.

La fel, doar jumătate din tineri din țara noastră folosesc contraceptive, fapt ce cauzează creșterea numărului de avorturi.

“Cifrele sunt alarmante. Imaginați-vă, timp de 20 de ani natalitatea din țara noastră a scăzut de două ori, - povestește Ion Dumbrăveanu. – Astfel, noi am decis să creăm o aplicație pentru telefoane mobile, care i-ar ajuta pe tineri să afle mai mult despre sănătatea sexuală. Doar ei nu mai citesc cărți. În schimb, toți folosesc telefoane mobile”.

Informația necesară pentru lansarea aplicației a fost colectată și prelucrată de studenții Univerității de Stat de Medicină. “Scopul nostru este să mărim natalitatea și să micșorăm numărul de maladii ale sistemului de reproducere. În aceste scopuri noi am sistematizat corect informația și am afișat-o într-o formă ușor accesibilă pentru utilizatorii aplicației”, - a explicat coordonatorul proiectului și studentul Universității de Medicină Iurie Arian.

La accesarea aplicației, pe ecran se afișează șase rubrici. Primele trei – “Sănătatea mea”, “Despre El” și “Despre Ea” – sunt strict informative. Aici utilizatorul poate să afle date ce țin de sănătatea generală, precum și cele referitoare la sistemele de reproducere masculin și feminin.

Ultimele trei sunt interactive.

Secțiunea “Quiz” le permite utilizatorilor să-și testeze cunoștințele în medicină.

Totuși, organizatorii afirmă că cea mai interesantă rubrică este “Trimite întrebarea ta!”. Utilizatorul primește posibilitatea să trimită o întrebare operatorului aplicației. Acesta, la rândul lui, o redirecționează specialistului în domeniu. “Este o opțiune utilă. Tânărul poate să primească o consultație de la un medic-specialist în regim online. În același timp, tânărul nu va simți incomodități, astfel încât întrebarea este adresată în condiții de anonimitate”, a povestit Iurie Arian.  

Ultima rubrică este “Părerea ta contează”. Ea va permite dezvoltatorilor aplicației să primească de la utilizatori un feed-back și recomandări pentru modernizarea soft-ului.

HY hub a fost realizată cu suportul financiar din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Lansarea aplicației a costat 130 mii de lei.

Proiectul se află la etapa inițială de dezvoltare. Organizatorii promit că aplicația va fi modernizată pe parcurs, în dependență de recomandările utilizatorilor ei.

HY hub este disponibilă pe platformele Apple Store și Google Play.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика