Luni, 21 Noiembrie 2016 08:57

PAC II: rezultat încurajator

PAC IIProiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivității II” (PAC II) a făcut totalurile preliminare ale primului an de activitate. Și acestea au fost destul de neașteptate.

Să ne amintim că obiectivul principal al proiectului este de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să intre pe piețele externe sau să își extindă prezența lor acolo.

O componentă importantă a Proiectului este asistența consultativă Guvernului în implementarea reformei cadrului de reglementare. Cu alte cuvinte, e vorba de simplificarea legislației existente, eliminarea barierelor inutile și elaborarea de recomandări pentru îmbunătățirea climatului investițional. Ceea ce este în deplină concordanță cu scopurile și obiectivele, stabilite de Guvern.

Se vorbește mult despre avantajele existente, dar neutilizate ale R. Moldova, începând cu amplasarea geografică favorabilă și terminând cu forța de muncă de calificare superioară. În același timp, viziunea noastră este destul de îngustă, pentru că, dacă vorbim de exporturi, primul lucru care ne vine în gând sunt băuturile alcoolice și produsele agricole prelucrate sau proaspete.

Cu toate acestea, chiar primele granturi acordat de PAC Granturi a dus la rezultate neașteptate: creșterea șomajului în Italia…

Cea de a doua componentă a PAC II prevede acordarea de finanțări nerambursabile pentru servicii de consultanță. Granturile acoperă 50% din costul serviciilor, însă nu mai mult de 200 de mii de lei. În acest scop au fost alocate 3 milioane de dolari, care vor asigura finanțare pentru cel puțin 250 de întreprinderi.

Unul din primele granturi, în valore de 160 de mii de lei a fost acordat fabricii de confecții textile Steaua Reds. Irina Cursacova, directorul de atunci al întreprinderii, spunea că fabrica are nevoie de acest grant pentru a avansa în relațiile cu contractorii italieni. Inițial, Steaua Reds croia și cosea articole din țesăturile și accesoriile livrate de reprezentanții companiilor italiene, cu timpul însă specialiștii moldoveni au învățat să facă singuri aceste operațiuni. Totuși, aceștia mai aveau nevoie de anumite instruiri, care au fost organizate cu sprijinul financiar PAC Granturi. În același timp, comparativ cu specialiștii italieni, muncitorii din Moldova se mulțumesc cu salarii mult mai mici, astfel, costurile comanditarului scad, iar valoarea adăugată produsă în Moldova crește. Are de câștigat toată lumea, cu excepția specialiștilor italieni în logistică.
IMG 1953
Un alt exemplu surprinzător vine, la fel, din Italia. Este vorba de compania Lux Packaging SRL, care produce ambalaje de lux pentru branduri cu renume mondial precum Christian Dior, Louis Vuiton, Acqua din Parma, Pomellatto, etc. Această întreprindere este afiliată companiei italiene Cavalieri&Amoretti, care activează în acest domeniu de zeci de ani. Procesele de producție sunt foarte migăloase, iar executorii trebuie să lucreze cu acuratețe și atenție deosebite (având în vedere că sunt folosite materiale foarte scumpe, iar cea mai simplă cutiuță costă 20 de euro). Muncitoarele nu trebuie să posede studii inginerești, iar salariul mediu pe întreprindere a fost cu 29% mai mare decât media pe economie – 6500 de lei.
IMG 2695 1
Era greu de crezut că pot fi exportate căpșune moldovenești, chiar și în țările vecine, cum ar fi România sau Ucraina. Totuși, unul dintre beneficiarii PAC II, Impex Business Grup din Criuleni, crește și exportă, din 2016, căpșuni în Emiratele Arabe Unite.

Firma are nevoie de grant pentru consultații în sporirea randamentului plantației, având în vedere cererea mare din alte țări, de exemplu în Rusia. Cumpărătorii vor însă cantități mai mari, decât o tonă pe săptămână, cât gata să exporte întreprinderea în prezent.
клубника гидропонная1
Până în prezent, au depus cereri de grant 62 de întreprinderi, 51 dintre acestea fiind aprobate. 6 au fost respinse și alte 3 sunt în proces de examinare.

Printre cei aprobați este și gospodăria țărănească Catană Ion, care intenționează să exporte struguri în România și alte țări ale Uniunii Europene; Milabrega SRL, care vrea să cucerească piața SUA și UE cu articole din lână și blănuri de oi, nutrii, iepuri și astrahan; compania Mărculești Combi, care pregătește lansarea unui produs nou - furaje pentru porci și vite, cu o compoziție care prevede înlocuirea făinii de soia cu celuloză uscată; compania Regina Naturii din raionul Ialoveni, care deja are semnate câteva contracte de livrare a mierii moldovenești către companii aeriene, supermarketuri și rețele hoteliere din România și Polonia.
IMG 3874 1
De asemenea, au beneficiat de granturi și întreprinderi ca Elektromanufacturing SRL din Bălți, care produce componente electronice pentru industria automotive, OilTech, care de 14 ani livrează tuburi de protecție din plastic utilizate pentru foraj și producția de petrol și gaze naturale către clienții internaționali importanți.

Valoarea totală a proiectelor aprobate pentru finanțare se ridică la 18,6 milioane de lei, iar contribuția PAC Granturi este de peste 8,6 milioane de lei.

Din numărul total de beneficiari, 19 vor exporta pe piețe noi și alți 19 vor livra producția către clienți noi; 16 companii vor exporta pentru prima dată, iar 6 companii vor lansa produse noi.

Cea de a treia componentă a Proiectului prevede acordarea de credite exportatorilor în mărime de până la 800 de mii de dolari, pentru aceasta fiind rezervată suma impresionantă de 30 de milioane de dolari.

„Deja 36% din linia de credit a fost contractată. Au fost oferite credite exportatorilor pentru investiții capitale și suplinirea necesităților de capital circulant în sumă de cca 9 milioane de dolari. Vorbim despre peste 50 de întreprinderi, dintre care mai mult de jumătate sunt exportatori direcți”, a declarat directorul Unității de implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității, Aureliu Casian.