Luni, 01 Iulie 2019 15:39

Luna iunie, extrem de interesantă pentru industria blockchain

shutterstock 680368252Luna iunie a reprezentat o perioadă de entuziasm semnificativ pentru industria blockchain în general și a criptomonedelor în special. 

Prețul Bitcoin – volatilitate și prețuri record pentru 2019

Prețul Bitcoin a fluctuat de la 8300$ la începutul lunii, până la valoarea record de 13.800$ pe data de 27 iunie. Ulterior, BTC a înregistrat o corecție și se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 10.800$.

Aspectul interesant este că această creștere s-a datorat în cea mai mare parte investitorilor existenți de pe piața cripto. Acest lucru înseamnă că este încă loc de creștere dacă noi participanți vor intra pe piață. Mulți analiști, precum Tom Lee de la Fundstrat, sunt de părere că depășirea pragului de 10.000$ va genera fenomenul ”FOMO” (teama de a rata oportunitatea). 

Între timp, bursa CME și BitMEX raportează valori record pentru derivativele cripto. O mare parte dintre acestea sunt tranzacționate de investitori instituționali, demonstrând creșterea interesului pentru industria criptomonedelor.


Facebook lansează whitepaper-ul criptomonedei Libra

Pe data de 18 iunie, mult așteptatul proiect cripto al gigantului social-media Facebook a fost lansat oficial. Libra este o criptomonedă stabilă ce urmărește să faciliteze tranzacțiile între utilizatori la nivel global. Spre deosebire de Bitcoin, rețeaua Libra va avea acces restricționat și doar nodurile oficiale vor avea posibilitatea de a valida tranzacții. Blockchain-ul va fi gestionat de oganizația Libra, înregistrată în Elveția, iar printre membri se numără nume mari precum Mastercard, Visa, eBay, Uber și Coinbase. 

Reacțiile la proiect au fost amestecate – unii consideră că Libra va reprezenta un imbold semnificativ pentru utilizarea criptomonedelor în general. Autoritățile guvernamentale nu sunt însă prea încântate – mulți reprezentanți consideră Libra o amenințare la adresa băncilor centrale.

Congresul american a organizat două audieri cu privire la subiect la care a fost invitat Mark Zukerberg, CEO-ul Facebook. 


Giganții tehnologici Microsoft și IBM lansează noi instrumente blockchain

IBM a anunțat că platforma sa Blockchain va fi capabilă să ruleze pe mai multe rețele de cloud. Printre acestea se numără Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) și servicii cloud precum LinuxOne. De asemenea, IMB a adăugat sprijin pentru platforma de administrare și implementare a aplicațiilor Kubernetes.

Gigantul de tehnologie Microsoft va lansa o serie de instrumente bazate pe blockchain pe platformele PowerApps și Microsoft Flow. De asemenea, a dezvoltat un instrument open source dedicat verificării contractelor Ethereum. Denumit VeriSol – Verificator al Solidity – instrumentul are rolul de a testa funcționalitatea smart contracts. Solidity este principalul limbaj de programare pentru smart contracts Ethereum. VeriSol va permite dezvoltatorilor să scrie specificații pentru contractele smart utilizând un limbaj intermediar care poate fi testat folosind mecanisme logice matematice.

ODIMM logo
280 70