Duminică, 29 Septembrie 2013 10:49

Reutilare tehnică cu ajutorul JNPGA

Guvernul Iurie Leancă a inclus în programul său „100 de zile" proiectul de susținere, acordat Moldovei de către Guvernul Japoniei, JNPGA. JNPGA – este un program economic de susținere și dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat de către Guvernul Japoniei. Programul funcționează în Moldova din anul 2005.

429841Se traduce JNPGA ca Fond Partener de Ajutor prin Granturi (Japanese Non-Project Grant Aid). În anul 1987 a fost anunțată crearea proiectului și principiile lui de activitate. În cadrul acestui program, principiile susținerii și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova au rămas neschimabate din anul 2005. Prin „susținere și dezvoltare" se presupune stimularea producției, preponderent în zona rurală; dezvoltarea exportului autohton. De asemenea, presupune înființarea întreprinderilor locale, a căror producție să fie competitivă cu cea de import. Însă scopul principal al JNPGA constră în ajutorul și promovarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, prin procurarea de utilaje moderne. Astfel, este pus accentul pe modernizarea tehnică a procesului de producție. Cu toate acestea, există un amănunt: utilajul procurat trebuie să fie de import, fiind exclus cel de origine autohtonă. Cu achiziționarea utilajelor și a echipamentelor se ocupă compania britanică Crown Agents.
Utilajele procurate sunt trimise către subdiviziunea JNPGA în Moldova, iar aceasta, la rândul ei, le adresează întreprinderilor mici sau mijlocii în regim de leasing, pe termen de un an. Întreprinderile sunt alese de JNPGA, pe bază de concurs. Pe parcursul anului stabilit, întreprinderea care a primit utilaje trebuie să plătească 60% din costul acestora. Restul de 40% fac parte din grantul de la Guvernul Japoniei. Plățile sunt distribuite în felul următor. Omul de afaceri care a primit echipamentul tehnic achită 5% din prețul acestuia după livrarea utilajelor în Moldova. 20% după primirea și instalarea acestora. Iar plățile rămase, de 15% și 20%, sunt rambursate în decursul anului. Leasingul este acordat fără cauțiune și cu dobânda zero.
Numărul întreprinderilor mici și mijlocii, care doresc să participe la concursul de obținere a grantului japonez, întotdeauna depășește capacitatea grantului (anul acesta, valoarea lui este de 12 mln lei). Cauza acestui aspect nu constă doar în mărimea grantului – 40% din valoarea totală a contractului, dar și în diverse facilități financiare în livrarea utilajelor, importate în Moldova în cadrul proiectului JNPGA. Printre aceste înlesniri se numără cota zero de TVA și scutirea de la tipurile principale de taxe vamale – valoarea în vamă și costul procedurilor vamale.
Amintim faptul că în programul JNPGA pot participa întreprinderile din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Acest aspect presupune un număr de lucrători care nu depășește 50 de persoane, iar vânzările anuale - până la 10 mln lei. Totodată, companiile-pretendente la grant nu trebuie să dispună de datorii fiscale și de credit. În perioada anilor 2005-2012, 154 de întreprinderi din Moldova au încheiat 193 de acorduri de livrări în regim de leasing a utilajelor în valoare de 225,6 mln lei.
Anul acesta, 19 întreprinderi mici și mijlocii autohtone au semnat acorduri de livrare în regim de leasing a utilajelor cu un cost total de peste 17 mln lei. Conform condițiilor din anul acesta, suma contractelor de leasing variază între 500 mii lei și 1 milion de lei.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика