CE banner 1160x100

Vineri, 02 Noiembrie 2018 17:16

Lămpile LED pentru creșterea plantelor se produc și în Moldova

 ЛошманскийLed & Plant este un start-up specializat în producerea becurilor și a lămpilor fluorescente, utilizate ca sursă artificială de iluminare a plantelor. Proiectul a fost lansat de către un grup de specialiști care de mai mulți ani se ocupă de asamblarea și producerea lămpilor LED de diverse capacități, reușind să creeze surse de alimentare care asigură lampa cu o funcționalitate de 80 de mii de ore, lucrând non-stop. Scopul primar a acestui startup însă a fost a fost producerea lămpilor pentru cultivatorii de plante. Spectrul de iluminare și modul de funcționare a lămpilor sunt calculate luând în considerare tipul plantei. Lumina activează procesul de fotosinteză, sintetizând carbohidrații ca sursă de energie pentru creșterea ei.

Unul din fondatorii companiei, Constantin Loșmanschii a povestit că el însuși a încercat să crească ceapă verde în seră, utilizând produsele Led & Plant. Până în prezent, plantele au trecut câteva cicluri la o temperatură de +18 pe timp de noapte și +21 în timpul zilei, cu o iluminare calculată prin formula 35W pe metru pătrat. Suprafața pe care crește ceapa este de 45 de metri pătrați, iar întregul ciclu durează 18-21 de zile, timp în care cozile de ceapa ating o înălțime de 35-40 cm. Din 500 kg de bulbi cresc 200 kg de ceapă verde, care pe parcrusul sezonului rece în magazinele locale ajunge la prețul de100 lei pentru un kilogram.
ledplant
Startup-ul a fost lansat în 2018, după mai mulți ani de pregătire și dezvoltare a produsului. Lămpile fluorescente pot avea orice capacitate, având la bază un preț de 1,32 euro pentru un Watt. Deocamdată cea mai scumpă lampă costă 180 de euro. Acum, cei de la Led&Plant planifică să producă carcase pentru lămpi din plastic reciclat. Cu această idee, ei au câștigat competiția națională pentru startup-uri ecologice ClimateLaunchpad și au posibilitatea să participe în finala de la Paris, alături de reprezentanții a 46 de țări ale lumii.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика