Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 29 Aprilie 2013 20:48

În Moldova au apărut îngerii de afaceri

În cadrul ultimului ICT Summit al anului 2013, una din temele activ discutate a fost finanțarea dezvoltatorilor softului ”îngerii de afaceri”.

2ShtirbuConform informației din Wikipedia, îngerul de afaceri este investitorul privat, care sponsorizează proiecte de inovație (start-up-uri) la etapa de creare a întreprinderii în schimbul returnării investițiilor și a cotei din capital (de obicei este un pachet de blocare, nu de control).

”Îngerii”, de regulă, investesc resursele proprii (deseori la un nivel neformal) spre deosebire de capitaliștii de risc, care controlează banii terților, colectați în fondul de risc.

Unul din cei mai cunoscuți îngeri de afaceri este Andy Bechtolsheim, unul din co-investitorii proiectului Google, în prezent miliardar. Iar în Moldova, în lipsa unei legislații de risc, sponsorizarea afacerii preia forme specifice.

Roman Știrbu, compania Simpals:

”Trei ani în urmă noi am început lucrul cu start-up-erii. Am creat business-incubator.Și numai pe data de 1 aprilie anul respectiv am început să lansăm pe piață primul produs. La început au venit 500 de persoane. Din ei 97% au avut aceeași idee: de creare a rețelei sociale. Astfel, prima problemă – neajunsul ideilor creative. Pe parcursul a toți trei ani noi simplificam cererile. La început a fost ”echipa+ideea+prototip”. Astăzi: ”veniți cu ideea și puteți activa și fără echipă”.

A doua problemă și cea mai mare – sunt oamenii. Astfel, unicul fapt care nu reprezintă în Moldova o problemă – sunt banii”.

Ne povestește antreprenorul Pavel Zingan:

”Recent m-am interesat de investiții în dezvoltarea softului divers. Am început să fac cunoștință cu oameni care lucrează în domeniul respectiv. Primul proiect, care va fi gata în mai, a fost cartea în limba engleză.

Sensul: în prezent mulți copii se trezesc și se culcă cu tablete. Dar părinții nu acceptă pasiunea copilului lor pentru desene anumate și jocuri de calculator. Ei au o dorință acceptabilă – ca el să învețe ceva. În cartea noastră pe ecran apar diferite obiecte. Copilul trebuie să apese pe cel ”corect”, denumirea căruia se începe cu litera corespunzătoare. Atunci obiectul ”învie”, iar tableta îi citește denumirea. Colectînd șapte obiecte corecte, copilul trece la nivelul următor – la altă literă.

De la investitor era necesară suma de 10-15 mii de dolari. Da-da, eu particip în calitate de mediator, sau altfel-spus ”manager de produs”. Unul din cunoscuții mei a a fost de acord să investească banii. El publica cărți de hârtie 15 ani în urmă. De ce e nevoie de o astfel de persoană ca mine? Pentru a uni totul într-un întreg: conceptul jocului, desenarea, programarea, ieșirea pe piață, vânzări etc. Dar! Eu din timp anunț toți investitorii că proietul poate să nu funcționeze pentru ca ei să fie gata să piardă banii. În schimb vor obține experiența, care va fi de folos în viitor. Acesta este specificul finanțării riscante. În cazul succesului, investitorul își returnează banii, după care profitul se împarte 50 la 50.

Al doilea proiect se presupune a fi lansat în toamna anului respectiv, este legat de jocurile pentru desktop-uri. În Chișinău sunt cîteva echipe care se specializează în acest domeniu. Una din aceste echipe este alcătuită din 20 de oameni, iar venitul ei anual depășește un milion de dolari.

1Zingan

Eu nu lucrez cu echipa dată, dar activez cu alte persoane talentate. Investitorul, care a oferit 20-25 mii $ - este cunoscutul meu și, după cum se spune, este un ”gamer în trecut”. Zona de vânzare, desigur, - piața SUA.

Al treilea produs – local. Sunt persoane, mai mult femei, care s-au săturat de unele lucruri. Sau care au rămas nemulțumite de unele obiecte. Ele doresc să se debaraseze de ele pentru o sumă anumită de bani. Noi prelucrăm platforma respectivă, care va putea vinde în condițiile de franciză în orașe analogice Chișinăului. În statele apropiate sunt aproximativ 500 de orașe similare. Iar aici pe loc vom demonstra specificul funcționeării acesteia”.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

 

 

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика