Marți, 12 Septembrie 2017 16:55

La Chișinău a început să funcționeze prima imprimanta 3D pentru construcții din țară. FOTO

Producătorul autohton 3DStroy SRL a lansat prima imprimanta 3D pentru construcții din țară, cu o suprafață de lucru de 32 m2 (8x4 m). Aceasta permite imprimarea elementelor arhitecturale de mărime mică, elemente individuale pentru case, diverse structuri de beton (de exemplu, picioare pentru băncile din parcuri), precum și structuri mai complexe.



Directorul de producție, Anatolii Lisnic a povestit că întreprinderea a experimentat câteva luni, testând diferite modele, modificând amestecul de beton și, în rezultat, ajungând la compoziția optimă care conține fibra pentru armătură. Adică, materialul devine mai rezistent la fisuri. De asemenea, în procesul de experimentare, au fost create mai multe structuri gata făcute, inclusiv prin utilizarea pigmenților de culoare.

În cadrul primelor experimente și încercări, a fost imprimată ca simbol litera "A", aceasta fiind instalată pe peretele de sticlă al magazinului, în fața parcării.



La fel ca în cazul imprimantelor 3D convenționale, imprimanta pentru construcție se bazează pe extrudare (un procedeu de creare a unui corp tridimensional de la o formă cu doar două dimensiuni). În primul rând se pregătește mortarul pentru construcții, care conține ciment, fibră de sticlă, uneori lut expandat și alte materiale sau coloranți. Apoi, imprimanta aplică stratificat amestecul format prin duze speciale.



În prezent producătorul are capacitatea nu doar să realizeze comenzile altor companii de construcții sau a persoanelor private, ci și să participe la licitațiile municipale pentru elaborarea elementelor arhitecturale mici.

Text: mybusiness.md
Traducere: madein.md
Яндекс.Метрика