CE banner 1160x100 violet2

Joi, 14 Aprilie 2016 10:06

Startup-urile podurilor de afaceri de pe Nistru

IMG 2424 1În Vadul-lui-Vodă s-a desfășurat o conferință, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele etapei a doua a programului „Business Bridges”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din orașul Tiraspol.

„Podurile de afaceri” reprezintă o parte a proiectului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”. Acesta a fost lansat în vederea creării oportunităților de angajare pentru tinerii din Zona de securitate și regiunea transnistreană. În timpul primei etape a proiectului, 40 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi de până la 15 mii dolari SUA, de consultanță individuală și de asistență pentru procurarea echipamentelor și a materiei prime necesare pentru demararea și dezvoltarea afacerii. Practic, toate aceste startup-uri s-au dovedit a fi fezabile și, actualmente, au creat 220 de locuri de muncă.

A doua etapă a proiectului a demarat cu 31 de întreprinderi: 15 – de pe malul Drept al Nistrului și 16 – de pe cel Stâng. „Am selectat 16 proiecte, care ne-au părut interesante, - a explicat președintele CCI Tiraspol, Vasile Cojan. – Ca rezultat, suma fixă a grantului a fost repartizată în felul următor: 5 întreprinderi au primit câte 15 mii $, 6 – câte 10 mii li 5 – câte 8 mii $. În schimb, în materie de industrii avem egalitate: 4 firme din industria de producție, tot atâtea din cea de servicii, 4 – din creștere de plante și 4 – din creștere de animale”.

„Pentru Uniunea Europeană este o prioritate să sprijine tinerii activi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au avut curajul și tăria să își înceapă propria afacere. Sunt foarte bucuros să văd cum acești tineri antreprenori, atât de dornici să reușească, au de câștigat lucrând împreună, contribuind, astfel, la o cooperare mai strânsă și la consolidarea încrederii de-a lungul Nistrului. În mare măsură, anume aceasta este esența Uniunii Europene – concentrarea pe interesul comun, care aduce beneficii pentru toată lumea”, - a menționat Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola.

“Cele 31 de afaceri noi sunt la fel de promițătoare și pot oferi circa 160 de locuri de afaceri în localitățile de pe ambele maluri. Suntem deosebiți de mândri că 17 din femei au beneficiat de aceste granturi și aștept cu nerăbdare să le văd transformându-și marele potențial în afaceri de succes”, - a spus Narine Sahakyan, Reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

În această ordine de idei, în viitorul apropiat, în magazinele din Moldova, vor apărea bunuri produse cu sprijinul UE: bijuterii, rochii de nuntă în stil etno, plapume, produse de panificație și produse de cofetărie. Unele startup-uri se vor ocupa de creșterea prepelițelor, apicultură, altele – de creșterea de fructe și legume în sol protejat.

MyBusiness.md se bucură de faptul că două întreprinderi autohtone, care au primit granturi, au fost protagoniștii articolelor noastre. Este vorba despre producătorul jocurilor educative, „EduJoc” și meșterița handmade, Carolina Portarescu (în poză cu Narine Sahakyan și Pirkka Tapiola).
D3S 1914
Conform spuselor fondatorului „EduJoc”, Igor Hîncu, pentru MyBusiness.md, obținerea grantului i-a permis întreprinderii să iasă pe piața românească.

Dintre producțiile noi, ne-a atras ideea antreprenorului din Bender, Denis Gomeniuc: producția de cărți foto.

Aceste albume, realizate în baza fotografiilor digitale, au devenit la modă în țările Occidentale în urmă cu câțiva ani. Și mulți părinți din Moldova au primit, deja, astfel de cărțulii cu pozele nepoților, din partea copiilor care lucrează în străinătate. Aș dori să remarc calitatea înaltă a imprimării și a materialelor utilizate de către tânăra întreprindere transnistreană.

„Foile cărții foto sunt prinse strâns între ele cu ajutorul broșării din plastic, - a spus Denis Gomeniuc, - și se deschid la 180 de grade, fapt care permite crearea de compoziții color și alb-negru pe o suprafață mai mare. Dimensiunea minimă este de 10x15, prețul – 4$ pentru 10 foi: foarte comod pentru un album de vacanță. Adăugând mai multe foi, apare cartea „Familia mea în anul 2015”: ai pus-o pe raft și o arăți oaspeților, cum se obișnuia mai înainte cu albumele foto. Dimensiunile maxime sunt de 25x47 în varianta deschisă – mărime perfectă pentru nunți, venete și alte evenimente festive”.
IMG 2405
Conform informațiilor pe care le deține autorul, în partea Moldovei din dreapta Nistrului, deocamdată, nimeni nu produce astfel de albume.

Din startup-urile primei etape aș dori să menționez proiectul Angelei Sobol, care a lucrat în departamentul de marketing al cunoscutelor companii „Magenta” și „Sanin”: cerealele „Ronti”, pe care le produce, fără adaos de zahăr, coloranți și conservanți, în satul natal, Vărvăreuca, raionul Florești.
IMG 2421
„Ele sunt deja comercializate în patru magazine din capitală, - a spus Angela. – La noi, însă, deocamdată, nu există tradiția de a-ți hrăni copiii dimineața cu dejunuri sănătoase. Sunt sigură de faptul că, treptat, situația se va schimba”.

Pentru mulți dintre cei care au primit grant, antreprenoriatul reprezintă o direcție totalmente nouă. De aceea, timp de 14 luni, fiecare dintre ei va beneficia de un consultant personal al dezvoltării afacerii. Totodată, ei vor participa și vor stabili relații profesionale în cadrul conferințelor și a seminarelor de afaceri.

Bugetul programului este de 10 milioane de euro.Articol pregătit de MyBusiness.md
Mai multe din această categorie: « Portbagajul fără cricuri Cană cu imprimeu »
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика