Duminică, 18 Octombrie 2015 17:17

Subtilitățile moving-ului inteligent

mu11Moving – este un serviciu profesional de organizare a procesului de transportare și de păstrare a hainelor în momentul mutării (la un alt apartament, oficiu, etc).

În alte state din Europa și SUA ajutorul profesional de transportare este deja bine răspândit. În Moldova însă acest serviciu este slab dezvoltat. “Este vorba de mentalitate, - își exprimă părerea directorul firmei “Cangurul” Viorel Buzdugan. – Moldovenii nu înțeleg necesitatea acestui serviciu. Își strâng rude și prieteni, pierd timpul și puteri. Și, în majoritatea cazurilor, lucrul făcut este necalitativ”.

Și, într-adevăr, moldovenii nu s-au obișnuit cu ideea de moving. Pentru noi pare mu04ciudat să oferi cheile unor persoane necunoscute, care vor strânge și vor ambala în cutii toate hainele. Pe lângă aceasta, pare extravagant și faptul că aceste persoane vor mai transporta și vor instala în noul apartament sau oficiu toată mobila.

Lucrul dat pare într-atât de neobișnuit, încât companiile care încearcă să implementeze aceast serviciu pe piața Moldovei dau rapid falimentul. Între timp, această idee de business devine din ce în ce mai populară. În orice concurs pentru studenți de proiecte de afaceri se oferă minim un plan pentru crearea companiei de moving.
mu14
Pentru a trece peste inerția mentalității, fondatorii “Cangurului” au analizat experiența firmelor internaționale. “Noi am fost în Italia, - povestește Viorel Buzdugan. – Acolo am vizitat întreprinderi ce oferă serviciile date. Una din ele activează de la sfârșitul secolului XIX. Pentru a ajunge la nivelul lor, avem de lucrat zeci de ani încontinuu”. Chiar și cutiile de carton, în care sunt ambalate hainele, sunt alcătuite în conformitete cu regulile speciale. Acestea sunt înalte, destinate transportării hainelor pe umerașe. Aduse la un nou apartament, acestea sunt direct plasate în dulapuri, de parcă nimic nu s-a întâmplat. “Și noi am comandat cutii de transportare, - menționează Viorel Buzdugan. – Însă acestea sunt de forme standarde”. Doar cetățenii noștri își procură de sine stătător cutiile și comandă doar transportarea lor de la un apartament la altul.

Directorul firmei “Cangurul” a mai implementat încă o tradiție, concepută de compania italiană. Este vorba de pachetele de servicii moving. Sunt trei la număr. De la cel mai simplu – mu13transportarea de la un loc la altul, la cel mai complex, când compania de moving primește cheile de la oficiile nou și vechi și se stabilesc durata mutării și timpul de “darea în exploatare” a noii încăperi.

Prețul pentru serviciul de tip VIP începe de la 1499 de lei. Principiul de funcționare a acestuia a fost explicat de managerul pe vânzări al companiei “Cangurul” Cornel Velnița. El este destinat persoanelor juridice, care se mută la un oficiu nou. “Noi transportăm oficiul într-o nouă încăpere, - explică Cornel Velnița. – Chiar și mapele cu documente sunt plasate la fel cum au fost în oficiul vechi. Serviciul include absolut totul. Astfel, dacă e nevoie să întindem cablul de internet – o facem. Noi montăm rafturile, iluminarea, conectăm calculatoare și alte dispozitive la prize. În ziua stabilită, angajații vin la serviciu într-un alt oficiu amenajat complet”.
mu07
O altă subtilitate, preluată de la compania italiană, este liftul mobil. În total, întreprinderea dispune de trei automobile, însă liftul mobil necesită o atenție deosebită. “În Chișinău sunt 4-5 companii care oferă servicii de transportare, - spune Viorel Buzdugan, - însă doar una din ele dispune de așa tehnică. Dar și aceea are formă de remorcă. “Cangurul” și-a început activitatea vara anului curent, însă datorită liftului mobil a reușit să acapareze o parte bună din piață”.

Liftul mobil este capabil să ridice greutăți la înălțimea de 28 de metri – la nivelul etajului nouă. “Ridicarea și coborârea greutăților durează un minut, - spune Viorel Buzdugan. – Avem nevoie de doi hamali - unul la primirea greutății și altul la încărcare. Serviciul dat este popular printre persoane, care se mută la blocuri locative noi. Ascensoarele acolo, în majoritatea cazurilor, nu funcționează. Iar pentru a ridica greutatea la etajul de sus, ai nevoie de mulți oameni și putere. Nouă ne comandă prin liftul mobil ridicarea mobilei și a materialelor de construcții. Am avut comanda și pentru transportarea deșeurilor de constrcții de la etajele de sus. Chiar și în cazul în care apartamentul este amplasat la etajul 14, utilizarea liftului mobil rămâne oricum cea mai acceptabilă variantă: e mai ușor să ridici mobila de la al nouălea etaj decât de la primul”.

“Cangurul” oferă serviciile sale nu doar în cazul mutărilor la un alt apartament sau oficiu. Compania a mai primit comanda de aducere a mobilei din magazin, la fel pentru etajul de sus. “Întreprinderea noastră dispune de un specialist de asamblare a mobilei, - povestește Viorel Buzdugan. – Mai avem încă un angajat, care poate demonta rama de fereastră, dacă aceasta încurcă la încărcarea sau descărcarea lucrurilor din liftul mobil. După, el o reinstalează”.

mu20Pentru moment, cele mai multe comenzi vin din partea persoanelor fizice, deși “Cangurul” își orienta activitatea asupra firmelor, companiilor și organizațiilor. “Lucrăm absolut legal, - continuă Viorel Buzdugan. – Plata serviciilor se efectuează prin casă de marcat cu emiterea notei de plată. Persoanele juridice mereu au probleme în achitarea serviciilor noastre cash și preferă transferuri bancare”.

“Cangurul” folosește același principiu și la remunerarea angajaților – salariul este plătit legal, la oferire a pachetului social. Însă aici au apărut alte probleme. “Este greu să găsim un hamal care să nu consume alcool, cu dorința de a lucra legal, - spune Viorel Buzdugan. – Majoritatea vor doar să lucreze ziua și seara să primească bani”.
mu10
“Cangurul” oferă servicii de transportare a lucrurilor în alte orașe – 8 lei pentru un kilometru. Sunt comenzi? “Dacă e să considerăm Colonița un oraș, atunci avem parte de comenzi, - spune Cornel Velnița. – Avea să primim și comenzi pentru transportări internaționale. Prima a fost din Chișinău în Odesa. A doua, destul de avatajoasă – de mutare a conținutului unui apartament de trei camere din Chișinău în București. Din păcate, nu avem autorizație pentru aceasta. În schimb, acum avem motiv să abordăm întrebarea dată mai serios”.

“Și simbolul cangurului nu a fost ales din greșeală, - explică Viorel Buzdugan. – Încercăm să lucrăm atent și cu grijă. La fel doar face și mama-cangur când își poartă puiul în punga sa abdominală”. "Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70