Duminică, 27 Septembrie 2015 17:17

12 tipuri de condimente la geam

spice Сергей ДругаковSerghei Drugacov se ocupă, în mod activ, de dezvoltarea și promovarea ideii de creștere a mirodeniilor în ghivece, pe pervazurile de la ferestre. Și nu doar a condimentelor, ci și a roșiilor decorative (un soi de cherry), a ardeilor mici (chili). În plus, el planifică să planteze în ghivece chiar și pepeni verzi cubici, acest fapt fiind cât se poate de real. Însă, deocamdată, astfel de idei exotice sunt doar de viitor, deși antreprenorul începător are în palmaresul lui experiența de creștere a roșiilor-bonsai. Actualmente, magazinașul „12 condimente” al lui Serghei Drugacov le propune doritorilor o întreagă paletă de mirodenii. Printre acestea se numără: busuioc, rozmarin, mentă, maghiran, oregano, salvie, tarhon ș.a. Le-ai pus pe pervaz și urmează să le uzi cu apă filtrată, să ai grijă de ele și să le utilizezi la prepararea mâncărurilor.


Ideea de „12 condimente” i-a venit lui Serghei datorită pasiunii sale pentru prepararea bucatelor delicioase și sănătoase, în cadrul căreia un rol important îl joacă mirodeniile proaspete. De exemplu, două frunzulițe de busuioc vor adăuga în gustul mâncării mai multe note, decât o lingură de condimente uscate.


„De fapt, cultivarea de plante reprezintă un hobby al meu. Îmi oferă o spice3deosebită plăcere procesul de plantare și urmărire a creșterii plantelor. Am realizat numeroase experimente cu diferite tipuri de plante, am încercat diverse metode de cultivare, inclusiv hidroponica. Dar, am decis să mă opresc la ceea ce îmi este mai apoapiat – cultivarea de mirodenii. Este un antidepresiv foarte bun. Urmărind creșterea condimentelor plantate de mine, primesc o plăcere enormă”, - a spus pentru mybusiness.md organizatorul magazinașului „12 condimente”, Serghei Drugacov.


Magazinaș - este o denumire mai mult convențională. Serghei se ocupă de cultivarea mirodeniilor acasă, pe pervazuri, inclusiv și pe cele ale prietenilor. Le comercializează prin intermediul rețelelor de socializare și în cadrul iarmaroacelor. Și magazinele de flori s-au arătat a fi interesate de condimentele din ghivece.


Serghei își propune, și realizează deja anumiți pași, pentru ca, în viitorul apropiat, hobby-ul lui inedit să crească într-o afacere, care să-i aducă nu doar plăcere morală, ci și un venit stabil. De exemplu, să înainteze niște propuneri concrete către acele magazine de flori, precum și restaurante, cafenele (unde devin tot mai populare workshop-urile culinare) și, probabil, supermarketuri. În Europa, de exemplu, pentru cumpărători reprezintă un lucru absolut normal să procure din supermarket un ghiveci cu rozmarin sau cu mentă.


Antreprenorul a povestit că a pornit „12 condimente” prin încercarea de a cultiva spanac în ghiveci („pentru a avea ocazia de a-l tăia direct din ghiveci, atunci când dorești să îți prepari o salată proaspătă”). Cu regret, spanacul a crescut la 7 centimetri și s-a opus să crească mai mult. Atunci el a decis să apeleze la mirodenii. Inițial, a reușit să crească busuiocul, ulterior rozmarinul și, în același mod, toate cele 12 condimente, care au și fost incluse în spice базиликdenumirea magazinașului. Fiecare mirodenie nouă îl îndemna pe Serghei să apeleze la cărți, enciclopedii, în căurarea informațiilor cu privire la particularitățile de creștere ale unei anumite mirodenii. De asemenea, el a menționat faptul că cultivarea condimentelor pe pervazuri se află în legătură directă cu factorul sezonier (primăvară-toamnă). Există și un alt element, legat de germinarea semințelor („se întâmplă ca dintr-o jumătate de gram de semințe să germineze una singură”).


După ce a crescut pe pervazul său mirodeniile de la semință la plantă matură, Serghei Drugacov a ajuns la concluzia: „Dacă persoana poate avea grijă de creșterea florilor în casa sa (de la romaniță la palmier), atunci el nu va renunța la ideea de cultivare a mirodeniilor în ghivece. Mai ales că ideea în sine a condimentelor în ghiveciuri pe pervaz are multe puncte forte. Mereu ai la îndemână ierburi proaspete, acestea sunt decorative, emană un miros plăcut și posesorul este ferm convins de faptul că va utiliza în prepararea bucatelor doar condimente ecologice, fără adaosuri chimice, folosite des de către furnizorii de mirodenii. În plus, aceasta reprezintă o oportunitate de a cunoaște lucruri noi din domeniul botanicii, de a învăța să ai grijă de plante. Astfel, le oferă ocazia celor care nu dispun de o grădină să crească acasă ceva folositor pentru sănătatea lor”.


Primele „condimente de companie” le-a comercializat, postând pe rețelele de socializare fotografii cu descriere. Ulterior, și-a încercat norocul la un iarmaroc din capitală, unde a adus 18 ghivece cu diverse ierburi (mentă, busuioc, rozmarin, ardeii, roșiile decorative), iar a plecat acasă doar cu 3 dintre ele.

spice11


„Cumpărătorii se uitau cu mirare și interees la mirodeniile mele. Li s-a părut inedit să vadă în ghivece plante care, de regulă, sunt crescute în grădini sau sere, iar apoi sunt vândute la piață sau în magazine. Faptul că aproape toate ghivecele au fost cumpărate a demonstrat că ideea a plăcut publicului și că există o cerere pentru astfel de produse. Acest lucru m-a entuziasmat foarte mult”, - a zis Serghei.


spice13Conform spuselor lui, participarea la iarmaroc și comunicarea nemijlocită cu vizitatorii lui i-au permis lui Serghei să urmărească tipurile de condimente preferate de cumpărători, precum și să mai jongleze cu prețul, pentru a înțelege care este suma pe care oamenii sunt dispuși să o plătească pentru aceste produse.


„Nu-mi doresc ca mirodeniile în ghivece să fie adresate doar segmentului de cumpărtori cu un venit înalt. Nu vreau să mă îmbogățesc, ci, pur și simplu, îmi place să cresc condimente și mi-aș dori ca oamenii, cu diverse venituri, să își poată permite să le procure.

Deocamdată, m-am oprit la cifra de 29 de lei pentru un ghiveci cu mentă și 39 de lei pentru celelalte condimente, cu excepția rozmarinului, care necesită mai mult timp și grijă. Acestea sunt prețuri optime, care reflectă puterea de cumpărare și cheltuielile mele, necesare cultivării plantelor (procurarea de semințe și materiale)”, - a spus Serghei.

 


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70