Duminică, 13 Septembrie 2015 17:11

Ceramică originală: multă artă și un pic de business

ceramica valea nadeaArticolele din ceramică „Einoleino”, prin formă, paleta de culori; imaginile păsărilor, ale animalelor și a creaturilor înaripate, realizate din lut; se deosebesc cu desăvârșire de tot ce a apărut până acum pe teritoriul handmade din Moldova. Este o direcție nouă, inedită și unică.


Forma ciudată, dar, totodată, clară a vazelor, lădițelor, farfuriilor, pandativelor și o paletă plăcută de culori (sunt utilizate, cu preponderență, glazuri de culorile: albastru pal, gri, portocaliu, verde deschis); o imagine realizată cu o precizie înaltă, prin utilizarea a unui minim de linii decorative; o combinație armonioasă dintre trucurile de design și utilitatea de rutină – toate aceste aspecte reprezintă rezultatul muncii tandemului creativ dintre graficianul Nadejda Izosimova și designerul Valentina Sîrcu.


ceramica10Lucrările „Einoleino” au fost prezentate publicului pentru prima dată la finalul anului trecut, în cadrul iarmaroacelor handmade din capitală. Noile articole au fost observate instant de către vizitatori și au și fost procurate rapid. Conform spuselor Nadejdei și ale Valentinei, ele nu s-au așteptat la o astfel de reacție. Feedbackul pozitiv și cuvintele calde de susținere din partea clienților și a fanilor, care au apărut pe pagina de Facebook, au reprezentat o sursă de inspirație pentru duetul creativ, încurajânju-i pentru următorii pași, atât în plan artistic, cât și organizatoric.


Actualmente, Valentina și Nadejda se ocupă de amenajarea atelierului, care, în viitorul apropiat, va deveni nu doar un spațiu de creație pentru formele din lut, ci și o locație destinată organizării de workshop-uri pentru doritori. În timpul întâlnirii cu reporterul MyBusiness.md, pictorițele-ceramiste vorbeau mai entuziasmat despre partea creativă a afacerii (de exemplu, povestind despre pregătirile pentru expoziția de lucrări care va avea loc în curând), decât despre partea de business.

ceramica2 Totodată, conform spuselor lor, ieșirea pe piață le-a învățat multe lucruri și chiar le-a ajutat să traseze obiective pentru următorii cinci ani. „Dacă vom continua în direcția pe care am început, vom crește într-o afacere serioasă. De exemplu, vom putea deține un magazin și o galerie proprie, plus atelierul, destinat organizării de workshop-uri”. Având acest potențial puternic de creație, multă dorință și, un element foarte important, - abilitatea de a învăța cum se gestionează o afacere, planurile „Einoleino” par a fi cât se poate de realizabile. Să vedem cum vor evolua lucrurile.


Conform spuselor „Einoleino”, în domeniul ceramicii, mulți pictori moldoveni sunt puși în situația de a merge pe drumul bătut de mulți alți meșteri înaintea lor, realizând, într-o manieră sau în alta, ceva ce a fost deja realizat la un moment dat. Sau, fapt care este și mai trist, simțind direcția cererii, își mută întregul proces creativ în direcția meșteșugăritului, lăsând un loc minim pentru căutarea de noi idei și forme.


ceramica1„Noi din start am renunțat la o astfel de abordare, alegând crearea unui stil propriu, adică să facem ceva ce nu a mai fost realizat de alții. Deseori, pictorii primesc solicitări de lucru la comandă, adaptându-se la cerințele și preferințele altora. Noi am primit deja astfel de propuneri, însă le-am refuzat, deoarece ne dorim să facem ceea ce ne interesează anume pe noi. Fiecare lucrare de-a noastră este unică, semnată. Chiar dacă realizăm farfurii de aceeași formă, picturile decorative sunt diferite, fără a dubla desenele. Iar atunci când cineva îți arată cum anume ar trebui să faci, se pierde farmecul din procesul de lucru.


Pentru noi, Einoleino este o afacere creativă, pe care o iubim. Scopul nostru constă în auto-exprimarea prin ceea ce facem cu mâinile noastre, iar cererea din partea consumatorilor se află undeva pe aproape. Este foarte bine că există o cerere pentru produsele noastre, însă, deocamdată, acest element nu este ceramica8principal pentru noi. Noi realizăm faptul că nu ne aflăm în condițiile adecvate pentru a ne ocupa de o pură creație, lăsând în umbră partea materială, perspectiva de a transforma hobby-ul în afacerea vieții noastre, care va genera profit și va satisface necesitățile proprii”, - a zis Nadejda Izosimova.


Această idee a continuat-o și Valentina Sîrcu: „Noi nu considerăm Einoleino un start-up, deoarece, fiind niște persoane artistice, gândim puțin altfel. Noi ne străduim să ajungem singure la anumite idei și nu admitem implicarea străină în viziunea noastră creativă. Se pare că anume din această cauză apar multe greșeli în gestionarea propriei afaceri, pe care încă nu o putem numi business. Totodată, noi înțelegem importanța părții financiare, dat fiind faptul că trebuie să procurăm lut calitativ (din Ungheni și de import), glazuri, instrumente, utilaje necesare, să închiriem locația, să plătim pentru energia electrică consumată”.


ceramica3Pe parcursul discuției, fondatoarele „Einoleino” au recunoscut faptul că, inițial, au întâlnit dificultăți în stabilirea prețurilor pentru lucrările sale. „Fiecarui meșter, în etapa inițială, îi este complicat să-și aprecieze pe măsură propria munca, în exprimarea financiară. La stabilirea prețurilor, în primul rând, ne orientăm după piața noastră și puterea de cumpărare. Deși, în cadrul unui iarmaroc, am auzit o opinie care zicea că în Franța, de exemplu, lucrări similare costă mult mai scump. După participarea la iarmaroace și analizându-ne investițiile și cheltuielile, am realizat faptul că, deocamdată, am lucrat practic „pe zero” și am tras concluziile respective”, - spune Nadejda.


ceramica7„Articolele sunt unice, iar lucrurile originale nu pot fi ieftine, cum cred unii. În plus, considerăm că, în timpul iarmaroacelor handmade, pentru articolele unice ar fi inadmisibil sistemul de reduceri pentru procurarea mai multor produse, impus de unii cumpărători insistenți. Cu toate acestea, desigur, întotdeauna suntem dispuse să facem excepții pentru clienții fideli, cărora le place ceea ce facem și pe care îi cunoaștem personal”, - a spus Valentina.


Prețurile pentru produsele „Einoleino” variază între 50 lei (pandative), farfurii – de la 600 lei, vaze – de la 750 lei și articole originale masive – până la 1200 lei.

 


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70