Duminică, 06 Septembrie 2015 18:17

Cum se îmbracă “Miss Brazilia” și vedetele de pe covorul roșu?

Справа Ольга

Tânărul designer Olga Blanc, la vârsta ei de 27 de ani, știe acest seceret. Cunoștințele ei despre modă pot fi observate după popularitatea ei – hainele sub brandul O’Blanc se vând în șapte țări. Marca ei este purtată de unele vedete, ce defileză pe covorul roșu. Asta, deși brandul a ieșit pe piață cu doi ani în urmă.   


1393691 10152328496033852 1811741267 nLa data de 20 iunie 2013, în timp ce își sărbătorea ziua de naștere, Olga a organizat prima expoziție de rochii de seară “haute couture”. Până și aceasta a fost neobișnuită, desfășurându-se pe acoperișul Centrului Comercial Sun City. Tot atunci ea a aflat de câștigul ei la concursul online pentru tinerii designer în SUA, unde premiul cel mare a fost călătoria în Las Vegas la săptămâna modei. De acolo a și pornit totul.


Lucrurile avea să decurgă altfel, dacă Olga continua să lucreze în calitate de designer și co-fondator pentru un alt proiect de afaceri, sub un alt nume. Partenerii, însă, s-au sfădit, ceea ce a dus la ruinarea afacerii. Drept rezultat, Olga Blanc a primit un “show-room” pe strada Șciusev. Tot acolo s-au angajat încă trei lucrători ai firmei distruse. După ce a împrumutat ceva bani de la cunoscuți, Olga și-a creat propria ei colecție, care i-a schimbat viața. Mai mult decât atât, Olga nu și-a făcut studiile în design, ci a absolvit facultatea de PR. Însă viața artistei a fost mereu legată de rochii frumoase și concerte, ea participând la la concursuri de balet sportiv în cadrul clubului Codreanca.

 
“Crearea noilor articole vestimentare era o parte din viața mea, - își aduce aminte Olga. – La 15 ani am început să-mi croiesc costume. Din banii mei cumpăram țesături și le dădeam spre modelare atelierelor de croitorie. După, împreună cu mama, mai adăugam mărgele și pietre. Cu timpul, am început să-mi alcătuiesc hainele, pe care le coseam la o vecină. În momentul în care m-am înscris la lecții suplimentare de croitorie, știam deja totul. Facultatea, însă, mi-am ales să fie PR-ul: îmi doream să mă ocup de organizarea evenimentelor. Asta și presupune PR-ul – oferirea corectă publicului a invențiilor tale. Așa am aflat cum să-mi vând producția”.


Articolele vestimentare de la O’Blanc, prezentate în anul 2013 în SUA, Las Vegas, au avut parte de succes. Expunerea lor publicului larg a fost programată în ultima zi, când a avut loc prezentarea colecțiilor haute couture. Mai mult decât atât, Olga încheia evenimentul. Americanii au rămas uimiți de faptul că hainele erau cusute manual, în ele fiind prezente ghipura, mărgele și pietrele Swarovski. Puțini designeri își pot permite o astfel de eleganță. Drept rezultat, dintre cele 20 de rochii de la expoziție, doar 4 au ajuns înapoi în Moldova. Patru au rămas în calitate de modele în show-room-ul din New York, restul au fost procurate de oaspeții din Las Vegas și New York. Tânărul designer a mai fost invitată la o altă expoziție în luna decembrie.


“A doua oară am găsit un agent, care după ne reprezenta în SUA. Au mai fost și alte colaborări, care, însă, s-au soldat cu eșec, - a recunoscut designerul. – Agentul nostru ne caută clienți. Așa, în prezent, patru buticuri din SUA ne coamndă colecțiile. Pe reprezentantul nostru actual l-am găsit din accident. Dar sunt convinsă că avea să găsesc fără mari dificultăți și o altă soluție. Îmi doream mult această realizare și eram gata să stau luni întregi în fața calculatorului pentru a face rost de un agent.


Tot în SUA colaborăm pentru un an și jumătate cu agenția de PR din Los Angeles, care se ocupă de propulsarea brandului nostru. Prin ea, rochiile noastre au fost publicate în reviste și cataloage de modă, fiind după purtate de vedete la mai multe evenimente. Aproximativ 10 rochii au ajuns pe covorul roșu din Hollywood. Vedetele de top au contacte cu cele mai recunoscute case de modă, iar cele mai modeste pot să vă îmbrace rochia fără să mai plătească pentru ea”.


С джулией Робертс Нэнси ОДеллDrept exemplu poate servi actrița și jurnalista Nancy O’Dell, care face interviuri cu vedete la Emmy Awards, Grammy și Oscar. Ea poate fi observată pe pozele făcute cu Julia Roberts și DiCaprio în rochii de la O’Blanc.


Olga afirmă, că unele comenzi apar de la sine, datorită site-ului și paginei de Facebook. Clienții îi observă succesele. La fel, pe internet pot fi vizualizate videourile de la prezentările rochiilor O’Blanc. De exemplu, una din ele a avut loc la Muzeul național de istorie – una dintre cele mai frumoase clădiri ale Chișinăului. Rochiile ei au fost expuse în trei săli. Toate acestea au fost completate de defileul în cadrul luxul regal, la participare a modelelor Nadejda Savcova și Irina Sheik (locuiesc în New York) și Danielle Babb din Los-Angeles. Faptul dat este destul de impresionant.


Știind particularitățile reclamei, Olga își propulsează profesional brandul pe piață. Ea consideră că totul ce a fost făcut, este destul de util. În momentul în care se dezvoltă brandul, apar și respectul și încrederea. Oamenii de afaceri înețeleg că firma nu are cum să falimenteze și propun colaborări. Pentru moment, colecțiile O’Blanc sunt comercializare în SUA, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Kazahstan, România și Brazilia. Anume în Brazilia a fost deschis primul butic O’Blanc. Proprietarii acestuia au participat la licitația de a folosi hainele moldovenești la concursul “Miss Brazilia”. Inițiativa le-a adus succes, deși, în majoritatea cazurilor, organizatorii preferă articole vestimentare locale. La concurs au participat 37 de fete. Rochii, în schimb, au fost mai multe. În plus, cele cinci finaliste de la “Miss Brazilia” au vizitat recent Moldova, unde au fost încadrate într-o sesiune foto pentru catalogul O’Blanc.


Unul din clienții lui Olga este Katharine. Rochiile designerului urmează să fie prezente la concursul “Miss World” (care va avea loc în decembrie, în China). În afară de rochia de final, Olga gătește 30 de modele – pentru fiecare zi pe parcursul lunii. Chiar și la repetiții, ea este obligată să poarte hainele designerului nostru. Pentru prima oară în istorie, un designer va oferi rochii pentru două țări. Totuși, “Miss Moldova” are mai puține articole – sunt zile, în care aceasta are dreptul de a-și purta garderoba personală. Apropo, Olga le îmbrăca pe fete finaliste de la “Miss Moldova” doi ani la rând. În total – 20 de rochii.


În prezent, în atelierul O’Blanc lucrează 30 de persoane. Firma se completa cu câte o mașină de cusut și, respectiv, cu încă un croitor. De patru ori ea își schimba locația. În afară de rochiile de seara haute couture, Olga a lansat colecțiile pret-a-porter și rochiile de nuntă. Timp de un an apar câte două colecții pentru fiecare linie de articole.


11222308 877489562300556 2165315540924309536 nDesignerul alege individual țesăturile pentru pret-a-porter, pe care după le comandă în Italia. Pe fiecare poate fi observat micul logo O’Blanc. Din cauza unei cereri ridicate, au apărut și rochiile de nuntă. Această colecție se vinde doar în Moldova.


Prețul unei rochii de seară de la Olga Blanc este de la 200 euro pentru Moldova. Peste hotare ele sunt de câteva ori mai scumpe. Cele mai costisitoare sunt în SUA – de la 3 mii dolari. Țesăturile pentru acestea sunt achiziționate în Italia și EAU. În Moldova, fiecare rochie este unică, ceea ce nu putem spune despre piețele internaționale. Din această cauză, Olga are nevoie de cantități mari de țesături pentru comenzi imprevizibile. Apar după și materiile prime neutilizate. Proprietarul, însă, consideră că e mai bine să ai surplus de țesături, decât să nu realizezi o comandă.


“90% din venit este investit în dezvoltarea firmei - materiale, publicitate, stil, etc., - povestește Olga. – Cred că e mai bine să faci un lucru bine, decât să nu-l faci deloc. Desigur, ne-a costat mult să aducem modelul din Los Angeles. Dar dacă nu o găseam, Dvs. nu mă mai întrebați despre aceasta. Și nimeni din Brazilia nu avea să mă contacteze. Astfel, rochiile mele nu aveau să fie comandate pentru concursul “Miss Brazilia”. Așa, dacă îți creezi un nivel de performanță, poți să te aștepți și la o cerere corespunzătoare. Unele persoane ne-au contactat din cauza faptului că au văzut rochiile noastre în Harper’s Bazaar. În momentul în care avem parte de comenzi din străinătate, putem să ne permitem și mai multe cheltuieli. Mai mult decât atât, o parte din resurse se duce pentru obținerea comenzilor interesante. Eu, însă, puteam între timp să-mi procur o mașină. Dar mi-am ales calea de dezvoltare. Pentru mine succesul este efemer, așa că pledez pentru rezultate pozitive. Îmi doresc ca brandul O’Blanc să ajungă a fi recunoscut pe plan mondial. Pentru moment, nu îmi văd succesele, acestea se regăsesc în altceva”.


Olga a căpătat încrederea în forțele proprii după ce a câștigat câteva concursuri naționale, europene și mondiale de balet sportiv în cadrul programului “formation”. Astfel, ea nu este obișnuită cu eșecuri. În septembrie Olga Blanc planifică să organizeze încă un defileu pentru noua ei colecție.


Pe poze:


Miss Brazilia. În partea dreaptă - Olga Blanc
Nancy O'Dell în rochie de la O'Blanc împreună cu Julia RobertsArticol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70