Duminică, 28 Iunie 2015 19:45

Pentru prima dată proprietatea industrială ”la cheie” va fi dată în arendă investitorilor străini

MarchetanAceastă experiență a ajuns în Moldova din Europa. În prezent, ea se asimilează de țările în curs de dezvoltare, cum ar fi România și Bulgaria.

Țările slab dezvoltate atrag investitorul prin forța ieftină de muncă. Totuși, în cazul Moldovei, care este pentru moment instabilă din punctele de vedere politic și economic, acest avantaj nu este suficient pentru a-l convinge.

Condițiile oferite de investitorii sunt, în marea majoritate, Greenfield și Brownfield. Prima este reprezentată printr-un lot de pământ, care este tratat separat de teritoriile agricole, fiind amenajat pentru construcția clădirilor pentru oficii, de producție, de depozitare etc. A doua sunt clădirile abandonate ale uzinilor și fabricilor, multe dintre care au fost construite acum 40-50 de ani, având camere de producție cu o uzură ridicată.  

Ambele variante presupun investiții de capital serioase.  

Pe de altă parte, intervine experiența fabricilor de cusut și croitorie, unde investitorii aduc utilajele sale în condițiile admiterii temporare. Astfel, ei nu plătesc TVA la import și nu investesc bani în fondurile principale. Ei au nevoie doar de angajați, organizarea producției, aprovizionării, logisticii etc. Poziția domeniului dat de activitate este deja bine-definită: ea aparține celor mai mari exportatori ai țării.

Pentru prima oară proiectul de amenajare a suprafețelor de producție serioase ”la cheie” pentru dare în arendă a fost propus de fondatorul companiei Industrial Park Center (IPC), antreprenorul belgian Ghislain Lenaers.

Domnul Lenaers este fondatorul Camerei de Comerț Moldo-Belgiene, Consulul Onorific al Moldovei în Belgia, care investește resurse financiare în dezvoltarea țării noastre pentru mai mult de 20 de ani. Întreprinderile finanțate de el activează în diverse domenii: de la plantarea alunelor și a viței-de-vie până la construcția blocurilor locative și a centrelor de oficii. De exemplu, în centrul de afaceri Euro Tower, construit din investițiile sale, lucrează pentru moment 350 de angajați pentru diverse companii fondate în baza capitalului belgian.  

IPC1“Prin intermediul proiectului Industrial Park Center, - povestește directoul executiv IPC Nicolae Marchitan, - compania noastră devenise în noiembrie 2014 cel de-al 105-lea reședinte al Zonei Economice Libere “Expo Business Chișinău”. Am procurat clădirile de producție (suprafața de 7,5 mii m.p.) și de oficii (suprafața de 276 m.p.) de la două bănci, care, la rândul lor, le-au primit în calitate de gaj de la o companie care planifica să organizeze producția articolelor de ceramică, însă în scurt timp reușise să-și schimbe planurile. Drept rezultat, nu se mai desfășurau lucrările de construcți și noi am obținut obiectele date într-o stare ruinată.

Am invitat institutul Urbanproiect în calitate de organizator de proiect, care studiase deja obiectele date pentru proprietarii săi anteriori. În prezent un bloc este deja reparat. Al doilea, cel de producție, va fi gata la începutul lunii septembrie.  

Volumul total de investiții constituie 1 milion euro.

Am început să-i căutăm pe potențialii arendatori. Cu toate acestea aș dori să remarc suportul acordat de Ministerul Economiei al Moldovei și a altor organizații guvernamentale în rezolvarea acestei și a altor întrebări importante. Săptămânal angajatorii Ministerului Economiei vizitează zona liberă pentru a o prezenta oamenilor de afaceri internaționali, care și-au arătat interesul în dezvoltarea producției sale în Moldova”.   

“Domnul Lenaers a ales ZEL “Expo Business Chișinău” din anumite motive, - continuă Nicolae Marchitan. – În primul rând, zona este amplasată la 1,3 km de la aeroportul internațional Chișinău, ceea ce facilitează logistica.

În al doilea rând, în Chișinău poți găsi angajați calificați din diferite domenii.

În al treilea rând, reședinții zonelor economice libere din Moldova au parte de avantaje considerabile, de care sunt lipsite chiar și  parcurile industriale. Este o garanție de 10 ani a Guvernului de neschimbare a legislație pentru investitorii în zone libere; protecția investițiilor de către stat; TVA nivelat la zero pentru producție și operațiile de import-export, inclusiv și la încheierea acordurilor între reședinții din interiorul zonei; rata de impozitare a venitului redusă cu 25-50% (6-9% în comparație cu 12%); scutirea de impozite pe venit pentru perioada de 3 ani pentru investitorii unei sume mai mare de 1 milion dolari; costul procedurelor vamale – 0,1% de la suma invoice-ului; regimul vamal preferențial”.

IPC2


Nicolae Marchitan a povestit că, pentru moment, Ghislain Lenaers analizează posibilitățile de promovare a proiectului IPC în zonele economice libere “Bălți”, Portul internațional liber “Giurgiulești” și altele.

La fel, în scurt timp investitorii belgieni planifică construcție a celui de-al doilea centru de afaceri de 9 etaje lângă Euro Tower, în locul unde înainte se afla Camera de Comerț Moldo-Belgiene, și a hotelului cu sala de conferințe pe strada Zaporojie din Chișinău.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика