Duminică, 21 Iunie 2015 16:08

“Gadget” pentru cărți

zak buzuDesignerul Victor Buzu a decis să se adreseze la un element important al cărților vechi – semnelor de carte de hârtie. Nu este doar un “gadget de citire”, care facilitează căutarea paginei necesare și ajută la păstrarea cărții, dar reprezintă și un mic suvenir, produs în Moldova. Tema de bază a semnelor de carte de la BUZU este ornamental național și decorurile covoarelor, prosoapelor, cămeșelor moldovenești.


Absolventul facultății de arhitectură și design Victor Buzu, activând pentru o perioadă scurtă de timp într-o companie privată de design, a decis: “Îmi ajunge să lucrez pentru cineva, trebuie să fac ceva pentru mine. E important să găsesc o idee”. Gândul de producere a semnelor de carte drept suvenire i-a venit în Bratislava. “Acolo căutam în magazine o felicitare interesantă pentru amintire, care ar inlude elemente naționale ale culturii slovace. Nu am găsit nimic. Atunci am înțeles că nici în Moldova nu sunt felicitări cu motive naționale. Am început să analizez posibilitățile de creare a unui suvenir național, care ar fi interesant și util nu doar pentru străini, dar și pentru locuitorii Moldovei. Așa mi-a venit ideea de realizare a semnelor de carte cu ornamente moldovenești”, - a povestit pentru mubusiness.md Victor Buzu.

La revenire în țară, Victor Buzu s-a dus la Bibioteca Națională unde a petrecut trei zile, analizând ornamente diverse (pe covoare, prosoape, bluze) răspândite pe întregul teritoriu Republicii. Și-a zak2concentrat atenția asupra câtorva elemente de bază, pe care le-a utilizat în completarea «spațiului» semnelor de carte în dependență de mărimea acestora.

“Mi-am concentrat atenția asupra mărimii semnului de carte. Trebuia să aleg o variantă universală, care ar fi comodă în utilizare, dar pe care aș putea implimenta raportul necesar de decor. Drept rezultat, am obținut patru semne de carte cu ornament autentic și unul alcătuit sub forma covorului moldovenesc. Cu toate acestea, mulți percep varianta “de autor” drept “autentică”, - a spus Victor Buzu.

zak5Chiar dacă, în prezent, cărțile electronice devin din ce în ce mai populare, designerul este sigur că au rămas încă mulți amatori de cărți de hârtie. “Oamenii au grijă de cărți și mereu utilizează semne pentru acestea. Iar dacă e vorba de cărți scumpe, ce conțin ilustrații, un semn de carte frumos și de calitate ar reprezenta un element indispensabil”, - consideră el. Apropo, în ultimul timp semnele de carte, mai ales cele de suvenire, au devenit un obiect important de colecționare, Astfel, ideea de realizare a acestora are mult potențial, e important doar să fie promovată corect.

Victor Buzu afirmă că a investit în start-up-ul său 150 euro (luând în considerare cheltuieli pentru hârtie și listare). “Acum mă întreb când va fi vândută prima ediție și când îmi voi recupera suma investită. În prezent particip la iarmarocurile hand-made vizitate de multe persoane, inclusiv turiști, care ar fi în stare să procure semne de carte. Prețul este de 10 lei pentru o bucată. Pot să afirm că zak4produsul meu îi interesează pe consumatori. Oamenii vin, întreabă, propun alte idei, care vor fi luate în calcul la realizarea edițiilor viitoare. Ideal ar fi ca creatorul-designerul să caute idei spre realizare, iar problemele de promovare a produsului să fie rezolvate de persoane care știu să o facă. Aș fi dorit să mă ocup doar de partea creativă, pentru ca restul să fie făcut fără implicarea mea directă”, - spune el.

Planurile lui Victor Buzu includ executarea, prin serigrafie, a semnelor de carte de calitate înaltă, pe care vor fi reprezentate schematic nu doar elemente de decor, dar și etapele de coasere a covoarelor. Activitatea meșterilor populari mereu trezește interesul și dorința de a analiza mai atent detaliile lucrărilor. În plus, în parteneriat cu firma de producție a stickerelor, Victor Buzu propune doritorilor să-și “împdobească” husele pentru telefoane mobile și tablete cu ornamente naționale.Articol pregătit de MyBusiness.md

Articole înrudite

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика