Duminică, 07 Iunie 2015 18:15

În Edineț va începe producția de sucuri în luna august

IMG 1058 1Săptămâna trecută, în incinta Parcului Industrial „Edineț”, a început montarea utilajelor pentru producția sucurilor de fructe și legume. Conform spuselor viceprimarul Edineț, Rodelia Vasilcov, lucrările sunt efectuate în două ture și, la începutul lunii august, fabrica își va începe activitatea.

Acest parc inductrial nu are o istorie prea simplă. În luna octombrie a anului 2013 a fost luată decizia cu privire la amenajarea lui. Autoritățile locale au alocat pentru acest proiect 18 ha de pământ, în conformitate cu termenii „Greenfield” (mai simplu spus, - un câmp deschis, fără infrastuctură și căi de comunicații).

Ca și administrator al parcului a fost aleasă compania autohtonă „Eco-Garant”.  Ca și rezident (pe termen de 30 de ani) a fost selectată compania ucraineană „T.B.Fruit”, care va trebui să investească în construcția fabricii 25 milioane de euro.

Conform datelor mass-mediei ucrainene, „T.B.Fruit” este un grup de companii, integrate pe verticală, cu un ciclu de producție închis (cultivarea materiei prime – prelucrarea – transportarea). A fost fondată în luna iulie a anului 2011, în urma unirii tuturor activelor ale antreprenorului Taras Barsovski: „Яблуневий дар”, fabrica poloneză de prelucrare a fructelor „T.B.Fruit Dwikozy, SRL „Tank Trans Ucraina” și „Tank Trans Fabrica de suc concentrat de mere in constructie pe teritoriul Parcului Industrial Edinet 2Polska”, care se ocupă cu transporul intern și internațional de mărfuri lichide în camioane cu cisterne, precum și complexul horticol „T.B.Sad” (650 ha de grădini de mere, vișini, căpșuni și zmeură).

Actualmente, grupul include șapte fabrici de prelucrare a fructelor și legumelor.

Astăzi, „T.B.Fruit” este un lider pe piața ucraineană și se află pe locul trei în topul celor mai mari producători de sucuri concentrate din Europa. Conform datelor „Forbes Ucraina”, în prima jumătate a anului trecut, volumul de vânzări ale companiei „T.B.Fruit” a fost de 1.3 miliarde de grivne, iar profitul de 648 miliarde grivne.

Autoritățile din Edineț, reprezentate de „Eco-Garant”, și-au asumat asigurarea infrastructurii industriale pentru chiriaș.

Cu toate acestea, după aprobarea rezidentului de ancoră a parcului industrial, au început dificultățile. Pe de o parte – evenimentele din Ucraina. Pe de altă parte – doi mari producători autohtoni de sucuri și-au expus dezacordul cu privire la decizia comisiei de a numi drept rezident al parcului compania ucraineană. Ca rezultat, proiectul s-a aflat în status de așteptare timp de aproximativ un an.

Fabrica de suc concentrat de mere in constructie pe teritoriul Parcului Industrial Edinet 4Lucrările au reînceput în toamna anului 2014. Cam în același timp, au fost alocate 2.5 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională pentru crearea infrastructurii parcului. Și Agenția de Dezvoltare Regională Nord planifică să aloce mai bine de 9 milioane de lei pentru aceste scopuri, în anul 2015. A fost luată această decizie.

Din partea sa, investitorul a alocat deja aproximativ 5 milioane de euro în construcția clădirilor industriale și în procurarea de utilaje. În ansamblu, atunci când planul de investiții va fi realizat în totalitate, în cadrul fabricii vor fi create în jur de 1000 de locuri de muncă permanente și sezoniere, iar capacitatea ei va permite prelucrarea a până la 200 de mii de tone de mere anual.

„Apariția în țară a celui de-al treilea mare producător de sucuri, - spune Rodelia Vasilcov, - în primul rând, va conduce la dezvoltarea unui mediu sănătos de concurență. Adică fermierii vor putea alege cui să îi vândă producția, pentru a obține mai mult profit. În al doilea rând, astfel de întreprinderi mari, de regulă, oferă credite fermierilor din contul viitoarelor recolte, pentru a fi asigurați cu materie primă. Acesta, de asemenea, reprezintă un factor pozitiv”.

„T.B.Fruit” a declarat deja faptul că a încheiat acorduri de cooperare cu 120 de gospodării fermiere din Nordul Moldovei.

Constructia blocului Administrativ a PI Edinet 3Însă, Parcul Industrial „Edinet” mizează pe mai mulți rezidenți. Planul lui de dezvoltare presupune crearea a 2 mii de locuri de muncă directe și încă 1100 de locuri de muncă indirecte, în domeniul serviciilor, sectorului agrar, precum și 400-500 de locuri de muncă în perioada construcției parcului în sine. Se presupune că aici își vor putea găsi de lucru locuitorii raionului și migranții care s-au întors acasă. Conform unor estimări preliminare, fondul salarial pentru locuitorii raionului, per ansamblu, va crește cu 100 milioane de lei.

„Zilele trecute am aprobat alți doi rezidenți ai parcului industrial, a zis doama Vasilcov. – Am semnat deja contractul cu întreprinderea „Aspect Fruct”: ei o să închirieze 1.2 ha de pământ pentru construcția fabricii specializate în uscarea fructelor și ambalarea lor ulterioară. Cea de-a doua firmă intenționează să construiască un frigider industrial pe o suprafață de 2ha.

În paralel, continuăm lucrările de conectare a parcului la căile de comunicații: aprovizionarea cu apă, sistemul de canalizare, gaz. Actualmente, cea mai mare problemă de care ne ciocnim este electricitatea. Capacitatea stației existente este suficientă pentru a asigura nevoile fabricii „T.B.Fruit” și, poate că, a încă unui rezident. Noi încercăm să găsim variante pentru a mări capacitatea: de la finanțarea din buget și până la crearea de parteneriate public-privat”.

Pe poze:


-    Rodelia Vasilcov
-    Fabrica de suc concentrat de mere în construcție pe teritoriul Parc Industrial Edineț
-    Construcția blocului Administrativ a PI EdinețArticol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика