Duminică, 21 Septembrie 2014 18:02

Cămeșe pentru bărbați cu inițialele (Made in Moldova)

 

Sâmbăta trecută, în cadrul prezentării de modă de toamnă „Fall in Love Fashion Walk 2014”, au fost prezentate pentru prima dată cămășile pentru bărbați ale brandului „CodAlb”, al companiei camasa.md.

 

 

 

rub1Cele 12 modele de cămăși pentru bărbați, realizate în stilurile „business”, „casual”, reprezintă rezultatul unui an de muncă a micii întreprinderi moldovenești, care și-a concentrat activitatea pe producerea bunurilor destinate antreprenorilor, managerilor, directorilor.

Afacerea care constă în producerea cămășilor pentru bărbați („la un nivel al prețurilor mediu și ridicat – de la 500 de lei”) a fost organizată de către două femei: Olga Melniciuc (marketolog și specialist în finanțe) (pe poză din partea dreaptă) și Oxana Berzan (designer și tehnolog).

Deschizând afacerea, antreprenoarele au hotărât să nu urmeze calea tradițională de lucru (scrierea planului de afacere, înregistrarea întreprinderii), ci au pornit de la analiza pieței și a cererii. „S-a constatat faptul că piața autohtonă este invadată de cămăși pentru bărbați produse rub4în străinătate și, de obicei, este vorba despre segmentul de prețuri scăzute. Pot fi găsite și cămăși pentru „re-export”, la preț mediu, însă sunt foarte puține cămăși figh-fashion brand (Ted Lapidus, Cardin). Cât despre producătorii în masă locali, dispunem de unul singur, care propune bunuri la prețuri joase și medii. Noi, însă, ne-am planificat să ne orientăm spre producerea cămășilor la prețuri medii și înalte. De aceea, următorul pas a fost realizarea unui sondaj în rândul bărbaților, în baza căruia am aflat despre locurile de unde își cumpără, de obicei, cămășile; care modele le plac; cât sunt dispuși să plătească pentru ele; după care aspecte se ghidează în timpul procurării. Colectând informațiile, ne-am ocupat de căutarea materialelor necesare (utilizăm pânze naturale, cu o paletă plăcută de culori, accesorii calitative). Cât despre model, inițial am ales varianta clasică de cămașă pentru bărbați, adresată stilului corporativ. Am acordat o atenție deosebită calității cusăturii.

Aprobarea primelor modele a avut loc de către un grup de bărbați, care ne spuneau observațiile și propunerile lor. Feedback-ul și cererea ne inspirau pentru acțiunile ulterioare. Următorul pas a fost refuzarea schemelor tradiționale ale mărimilor și proiectarea unei scări proprii, luând în calcul diferențele figurilor masculine. De exemplu, acum, la o mărime 42 „standard” noi propunem alte rub2trei variante adăugătoare A,B, C, în dependență de lungimea mânecilor și model. Totodată, am hotărât să le propunem clienților noștri să aleagă – sau să cumpere variantele finisate, sau să-și aleagă personal din albumul cu materiale modelul, culoarea, accesoriile și chiar să le coasem inițialele, pentru a personaliza cămașa. Este foarte plăcut să conștientizezi faptul că în Moldova există astfel de bărbați care nu doar își apreciază statutul, ci și doresc să îl scoată în evidență prin îmbrăcăminte”, - a spus Olga Melniciuc pentru MyBusiness.md

Cu o astfel de bază pregătită, antreprenoarele au depus o cerere la Asociația Națională a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTIM) pentru participarea în cadrul concursului planurilor de afaceri, destinat tinerilor, și au gâștigat un grant de 60 mii lei. Și doar după aceasta și-au înregistrat propria companie.

„Noi am intrat în această afacere nu pentru a concura, ci pentru a căuta parteneriat în privința producerii unui produs „vechi” și, în același timp, nou”, - spune Olga. Totodată, ea a concretizat faptul că, la etapa inițială, problema principală cu care s-a confruntat a fost deficitul croitoreselor profesioniste și, în același timp, disciplinate. De aceea, Olga Melniciuc și Oxana Berzan au hotarât să urmeze o altă cale. Ele au renunțat la ideea organizării de la zero a procesului de producție și au început să se adreseze la firmele care au o producție aranjată și un personal stabil.

rub5Dat fiind faptul că, deocamdată, comenzile nu sunt mari (până la 30 de articole), căutând parteneri ei au ales un mic atelier, unde există teren pentru o cooperare avantajoasă. De exemplu, de regulă, un atelier de croitorie nu dispune de echipamentele destinate cusăturii franceze pe cămașă sau de un aparat special pentru manșete și gulere, iar antreprenoarele au reușit să procure toate aceste utilaje.

Scăpând de problemele legate de procesul de producție, ele au pus accentul pe dezvoltarea modelelor (acum există deja 12 variante) și pe marketing. „Este foarte important să știi să promovezi produsele (în cadrul rețelelor de socializare, cu ajutorul landing-page, participarea la prezentărole de modă) și să le vinzi, și ne referim nu doar la ambalaj. Cămașa oferită pentru vânzare trebuie să fie prezentată astfel, încât bărbatul să vrea să o probeze. Deocamdată, probarea cămășilor „camasa.md” are loc în fashion-room-ul din cadrul atelierului cu care colaborăm, însă, în viitorul apropiat, planificăm să deschidem un magazin de firmă. Apropo, realizând comenzile individuale, măsurile luate sunt păstrate în baza de date timp de un an. Astfel, dacă clientul va dori, va putea face comandă „la distanță”, apelând la catalogul nostru curub3 cămăși”, - a zis Olga Melniciuc.

Conform spuselor Oxanei Berzan, atunci când oamenilor li se spune că aceste cămăși sunt cusute în Moldova pentru piața autohtonă, ei reacționează foarte călduros. „Am observat faptul că clienții noștri sunt foarte deschiși pentru a procura bunuri autohtone calitative”, - a spus ea.

Printre planurile „camasa.md” este producerea cămășilor pentru femei, în stilul boyfriend și a cămășilor destinate uniformelor corporative. Iar în luna octombrie, cămășile pentru bărbați de la „camasa.md” vor apărea în magazinele Moldovei.

Articol pregătit de MyBusiness.md

 

 

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика