Duminică, 11 Mai 2014 18:40

Cum să câștigi din ”prêt-à-porter din Moldova”

Dacă cineva încă nu a observat: pe cea mai prestigioasă stradă comercială din capitala Moldovei au fost deschise, în ultimii ani, multe puncte comerciale unde se vând haine, încălțăminte, galanterie și accesorii moldovenești, și care au reușit să ocupe pozițiile magazinelor altor mărci comerciale internaționale.

IMG 2387Și acest proces se răspândește pretutindeni, începând cu săli comerciale comune din cadrul campaniei Din Inimă. Branduri din Moldova (Centru Comercial Zorile, rețeaua de supermarketuri Linella) – până la magazine și buticuri de firmă (Vasconi, Iuvas, Ionel, Steaua Reds, Maicom, Silvia Bombonici ș.a.m.d.). Iar cea mai așteptată inaugurare a verii respective e un magazin mare al firmei Stag, care urmează să fie deschis în unul din blocurile ei de pe str. Bulgară.
Următorul pas ar fi apariția punctelor comerciale pentru mai multe branduri, care nu ar avea legătura cu Din Inimă. Asta ar fi posibil datorită faptului că proiectul găzduiește doar 22 de întreprinderi, iar în Moldova sunt aproximativ 350 de ateliere de cusut și tricotat, dintre care minim 200 sunt întreprinderi serioase.
Luând în considerare datele afișate de Biroul Național de Statistică, în anul 2013 în Moldova au fost produse și vândute pe piața internă (la prețurile de vânzare ale întreprinderilor) haine și produse din piele, cum ar fi încălțăminte și accesorii, în valoare de 420 milioane și 120 de milioane de lei, respectiv. Prognoza pentru anul IMG 2352curent rămâne a fi necunoscută, din cauza problemelor ce apar cu al 7-lea kilometru (cifra de afaceri a căruia e similară bugetului Ucrainei și poate fi estimată în 40 miliarde de dolari).
Iar cele 200 de fabrici sus menționate sunt absolut "mature". Fondatorilor întreprinderilor nu le place să povestească pentru cine ei lucrează în regim de lohn. Uneori, acest fapt e interzis în baza contractului încheiat. Dar, în urma discuției cu angajații unei fabrici din Chișinău, poți să introduci pe o foaie de hârtie o listă curioasă de denumiri: D&G, Armani, Navigare, Polo, Reebok... Și dacă mâinile și mașinile, care execută produse pentru aceste mega-branduri, vor fi folosite în parțial la realizarea articolelor sub mărci comerciale personalizate, procesul care deja începuse în Moldova, vom obține o imagine foarte interesantă.
IMG 2378Și primul din lista de magazine multi-brand, despre care aflase autorul acestui articol, este Cosânzeana, care a fost deschis recent pe bulevardul Ștefan cel Mare.
"Gazda" lui Angela Baranețchi de mai mulți ani lucrează cu cele mai prestigioase branduri, majoritatea fiind italiene. Ultimul proiect, pe care l-a dezvoltat, a fost magazinul de haine pentru copii Very Important Baby. Acum, ea a decis că e mai interesant și mai profitabil să activeze în parteneriat cu designerii din Moldova.
"Aici apar reguli diferite în comercializarea produselor, - povestește Angela. – Noi vindem haine "la IMG 2367prețul de producător" (la prețurile indicate în magazinele de firmă ale fabricilor), obținând, astfel, reducerea de la producător. Deaceea, negocierile cu vânzătorii sunt inutile, ei nu au dreptul să scadă prețul".
În schimb, am putea spune că prețurile pentru haine sunt prietenoase. Rochia mai sus de genunchi pentru femei din mătase naturală – 1200 de lei, sacou pentru bărbați de la Sotex – 600 de lei. Iar sortimentul crește mereu. În același timp, Angela Baranețchi are în planuri să adauge la haine și accesorii, încălțăminte și galanterie, iar după să deschidă un magazin analogic în fiecare sector din capitală.
Simultan, are loc propulsarea mărfurilor pe piețile internaționale, dintre care cea mai atrăgătoare este rusească. Acolo, de exemplu, s-a amplasat fabrica Infinity, alți producători de pe malurile drept și stâng ale Nistrului, centre comericiale comune și private, care se deschid în Moscova și alte orașe rusești. Participanții de la Din Inimă, planifică și ei să creeze o platformă comună.
Deci, procesul a început.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика